19 / 04 / 2024

1965 yılında Tuzla Porselen Fabrikası kapanmak üzereymiş!

1965 yılında Tuzla Porselen Fabrikası kapanmak üzereymiş!

1963 yılında İsmet İnönü tarafından açılışı yapılan Tuzla Porselen Fabrikası, 1965 yılında kapanmak üzereymiş. Porselen ithalatı yüzünden 650 işçinin çalıştığı fabrikada, 10 milyon liralık mal birikmiş.



1965 yılında Tuzla Porselen Fabrikası kapanmak üzereymiş!


Milli Sanayi ithalat yüzünden zor durumda 


50 milyonluk fabrika kapanıyor...


Porselen ithalatı yüzünden 650 işçinin çalıştığı fabrikada 10 milyon liralık mal birikti. 


  Yerli sermaye ile kurulan >>Tuzla Porselen Fabrikası'nın, ithalatçılar tarafından piyasaya devamlı şekilde ithal malı porselen eşya sürülmesi yüzünden kapanma tehlikesi ile karşı karşıya bulunmaktadır. 50 milyon lira sarfı ile kurulan modern Tuzla Porselen Fabrikası'nın mamulleri de çeşitli piyasa oyunları yüzünden satılmamaktadır. Bu yüzden fabrikanın depolarında  satılmadığından 10 milyon liralık porselen eşya durmaktadır.

  Tuzla Porselen Fabrikası idarecilerinin, Ticaret ve Maliye Bakanlığı'na yaptığı şikayetlerin de 


1965 yılında Tuzla Porselen Fabrikası kapanmak üzereymiş!


bir sonucu alınamamakta, ithal malı porselen eşya piyasada rahat bir şekilde satılmaktadır. Yerli Porselen Fabrikası İdare Heyeti İkinci Başkanı F. Lütfü Soyay, İsmet İnönü'nün açılışını yaptığı fabrikanın mamullerini satamadığını söylemiş ve şu bilgiyi vermiştir.

 >>Tuzla Porselen Fabrikası'nın kapasitesi 3200 tondur ve bütün Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak güçtedir. Ne yazık ki bir mücadelenin içine düştük, ithal mallardan daha kaliteli ve ucuz olan mamullerimizi satamıyoruz. Depolarımız mal ile doldu. Çeşitli memleketlerden porselen ithalatçıları mal getiriyor, yerli malın satışı baltalanıyor. Piyasadaki spekülatörler bu işi organize ediyor. Eğer yerli sanayinin elinden tutulmazsa ileride daha kötü duruma da düşeceğiz.>>

  Tuzla Porselen Fabrikası'nın makineleri Batı Almanya'dan getirilmiştir. Fabrikada 650 işçi çalışmaktadır. Beş ecnebi ve yedi Türk porselen uzmanı imalatı organize etmektedir. Türk Malı porselen mamullerinin Orta Avrupa memleketleri kalitesinde olduğu raporlarla tespit edilmiştir.


Akşam Gazetesi 27 Haziran 1965



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön