19 / 04 / 2024

1995 yılında Borsa İstinye'deki yeni binasına taşınmış!

1995 yılında Borsa İstinye'deki yeni binasına taşınmış!

1995 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, İstinye'deki 27 bin 500 metrekare kapalı alanı olan yeni binasına taşınmış. 60 milyon dolara mal olan binanın açılışını Başbakan Tansu Çiller yapmış.



1995 yılında Borsa İstinye deki yeni binasına taşınmış!


Kapalı alanı 27.500 m2 olan yeni binaya 60 milyon dolar harcandı. Modern binada yüzme havuzu, tenis kortu, restaurant, pastane, banka şubeleri, bar, voleybol ve basketbol sahaları, kuru temizleme otopark, seyahat acentası ile alışveriş merkezi bulunuyor.


Borsa yeni binasında 


Borsa'nın İstinye'deki binası hizmete açan Başbakan Tansu Çiller küçük, orta ve büyük işletmeleri borsaya davet etti. Çiller, ''PTT'nin T'si burada satılacak'' dedi.


    Uzun yıllar Tophane'de hizmet veren İstanbul Menkul Kıymetler Borsası dün, İstinye'deki modern binasına taşındı. Borsanın İstinye'deki yeni binası Başbakan Tansu Çiller ile İMKB Başkanı Tuncay Artun tarafından hizmete açıldı. Çiller, yaptığı konuşmasında küçük, orta ve büyük işletmeleri borsaya davet etti. İMKB'nın uluslararası düzeyde güvenilir ve tanınan bir borsa haline geldiğini belirten Başbakan Çiller, ''Gelir dağılımının en adil şekilde yapmanın başka yolunu aramaya kalkışmayalım. Halka açılmak sermayenin tabana yayılması demektir. Piyasa ekonomisine göre kendini yönlendiren şirketlerin eğer, hisselerinin yüzde 10 veya yüzde 15'ine sahip olan varsa en büyük hissedar denir. Bizde ise büyük şirketlerimizin genelde yüzde 80'i tek bir holding veya kişiye aittir.'' diye konuştu.


Hayallerim gerçekleşti


    Başbakan yaptığı konuşmada gerçekleştirmeyi istediği 2 hayali olduğunu söyledi. Birinci hayalinin ''sermaye piyasasının işlerlik kazanması ve Avrupa borsalarını geride bırakması'' olduğunu söyleyen Çiller bunun gerçekleştiğini görmekten son derece mutlu olduğunu belirtti. Başbakan 2. hayalini ise ''PTT'nin T'sinin satılması'' olarak açıkladı. Açılışın ardından İMKB Başkanı Tuncay Artun ile binayı gezen Başbakan, yabancı borsacıları Türkiye'de yatırım yapmaya çağırdı. Çiller, özelleştirme bu piyasalarda yapılacak. PTT'nin T'si burada satılacak. Bu nedenle kurum hem özelleştirmede hem de hisse senedi alımında aktif rol oynayacak'' dedi.

 

Madrid Borsası'nı geçtik


    İMKB'nin dünyaca tanınan Chicago Borsası'nın yüzde 50'si düzeyine geldiğini kaydeden Çiller şunları söyledi:

    ''Madrid Borsası'nı da bugün itibariyle geçmiştir. Avrupa'nın bir çok sermaye piyasası merkezini ve uluslararası düzeyde olan borsalarını geçebilmiş durumdayız. Viyana'nın dört misli konumdayız. Doğru adımlar atabilirsek, ülke ekonomisi buna çok iyi cevap verebilmekte ve dinamizm, bunun altyapısını kendiliğinden ekonominin altyapısı olarak oluşturabilmektedir.''


Aydın SOYLU


(1995 yılında 1 dolar 44.100 liraya satılıyormuş.)


Takvim Gazetesi 16 Mayıs 1995



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön