29 / 03 / 2024

1998 yılında Fener ve Balat restore edilecekmiş!

1998 yılında Fener ve Balat restore edilecekmiş!

1998 yılında tarihi Fener ve Balat semtleri restore edilecekmiş. Fatih Belediyesi ve UNESCO tarafından ortaklaşa gerçekleşecek proje, 17 milyon dolara mal olacakmış ve Avrupa Birliği de 6 milyon dolarlık yardımda bulunacakmış.



1998 yılında Fener ve Balat restore edilecekmiş!


Tarih canlanacak


İstanbul'un en eski yerleşim yerleri olan Fener ve Balat'ın restore edilmesi için, Avrupa Birliği de 6 milyon dolarlık kaynak aktaracak


BEYHAN TOLAN


   İstanbul'un en eski yerleşim bölgelerinden olan Fener ve Balat'ın restorasyonu projesine Avrupa Birliği'nden de destek geldi. Fatih Belediyesi ve UNESCO tarafından ortaklaşa tamamlanması planlanan proje için AB, 6 milyon dolarlık (1.8 trilyon lira) yardım önerisi getirdi. 

   Projenin tanıtımı için dün bölgeye bir gezi düzenleyen Fatih Belediye Başkanı Saadettin Tantan, Avrupa Birliği'nin katkılarıyla Türkiye'de restore edilen ilk semtlerin Fener ve Balat olacağını kaydetti. Tantan, ilk etapta bölgedeki bin 200 binanın restore edileceğini söyledi. Restorasyonun, bölgenin tarihi dokusuna uygun olarak yapılacağını ifade eden Tantan, ''AB'ye daha önce başvurmuştuk. Olumlu yanıt aldık'' dedi.

   4 yılda tamamlanması planlanan projenin, 17 milyon dolara mal olmasının beklendiğini söyleyen Tantan, AB yardımının yanı sıra hükümetin de 11.6 milyon dolar kaynak aktardığını sözlerine ekledi. 

   Buradaki insanların sosyal ve kültürel yaşantılarının yükseltilmesini amaçladıklarını kaydeden Tantan, restorasyon çalışmalarının, bölgede oturanların evlerinden çıkarılmalarına gerek kalmadan yapılacağını belirtti. Tantan, projenin amacının bölge insanına sağlıklı bir kentsel çevre ve konutlarını iyileştirme imkanı sağlamak olduğunu belirtti.


Her şey yenilecek


   Bölgede okul sonrası eğitim merkezleri, anne çocuk sağlığı ve eğitim merkezi, tekstil enstitüsü, eski uyuşturucu kullanıcıları için rehabilitasyon merkezi, doğalgaz hattının döşenmesi, yağmur suyu tahliye sisteminin tamamlanması, kanalizasyon altyapısının iyileştirilmesi, elektrik hatlarının yenilenmesi çalışmaları da yapılacak.


(1998 yılında 303.00 liraya, Reşat Altın ise 19.550.000 liraya satılıyormuş.)


Sabah 6 Aralık 1998



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön