29 / 03 / 2024

1998 yılında Mısır Çarşısı restore edilecekmiş!

1998 yılında Mısır Çarşısı restore edilecekmiş!

1998 yılında bir kısmı kullanılamaz hale gelen Eminönü'ndeki tarihi Mısır Çarşısı restore edilecekmiş. 1663 yılında Valide Turhan Sultan tarafından yaptırılan Mısır Çarşısı, 335 yıl sonra ilk kez kapsamlı olarak restore edilecekmiş.



1998 yılında Mısır Çarşısı restore edilecekmiş!


Mısır Çarşısı'nda bazı bölümler ne yazık ki kullanılamaz halde


335 yıl sonra onarılacak


Geniş kapsamlı yenileme


   1663 yılında Hatice Valide Turhan Sultan tarafından Yeni Cami'nin akarı olarak yaptırılan tarihi Mısır Çarşısı, 335 yıl sonra ilk kez kapsamlı olarak restore edilecek. Devlet Bakanı Metin Gürdere, Vakıflar Genel Müdürlüğü teknik heyetin hazırladığı raporda, yapıldığı dönemden bu yana onarım görmediği belirlenen Mısır Çarşısı'nın baştan sona yenileneceğini söyledi. 

    

Planlı çalışma 

     

   Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan raporda, Mısır Çarşısı'nın restora edildiğine ilişkin bir bilgi ve belgenin bulunmadığını kaydeden Gürdere, çarşının bugüne kadar restore edilmemesini ''ihmal'' olarak nitelendirdi. Devlet Bakanı Metin Gürdere, ''Mısır Çarşısı'nda bazı bölümler ne yazık ki kullanılamaz halde. Bütün bunlar planlı bir çalışma ile onarılacak'' dedi.


Boşaltılacak

  

    Mısır Çarşısı'nda restorasyon yapılması gerektiğinin bu raporla belgelendiğini söyleyen Metin Gürdere, çarşıdaki 120 dükkanın restorasyon işlemi sırasında boşaltılması gerektiğini belirtti. Restorasyon çağdaş teknoloji imkanlarının kullanılarak yapılacağını söyleyen Gürdere yangın ve hırsızlığa karşı özel önlemlerin alınacağını söyledi.


Sabah 8 Mayıs 1998



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön