23 / 04 / 2024

1998 yılında Akaretler Sıraevleri kiralanmaya başlamış!

1998 yılında Akaretler Sıraevleri kiralanmaya başlamış!

1998 yılında restore çalışmaları Net Holding tarafından yürütülen Akaretler Sıraevleri'deki daireler kiralanmaya başlamış. Toplam 71 binadan oluşan Sıraevler'de 420 metrekarelik daireler 9 bin dolara (2 milyar 421 milyon lira) kiralanıyormuş.



1998 yılında Akaretler Sıraevleri kiralanmaya başlamış!


Akaretler parlıyor


Net Holding'in restore ettiği Akaretler Sıraevleri'nin 29'u oturmaya hazır. Kiralamak için, peşinat ve depozito ile birlikte ilk anda 20 milyar lira gerekiyor.


    Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden 49 yıllığına Net Holding tarafından kiralanan Akaretler Sıravleri'nin 19'u 15 Ağustos tarihinden itibaren oturmaya hazır hale geliyor. Aylık 9 bin dolar kira, 6 aylık peşin ve 3 kira bedeli depozito talep edilen 420 metrekarelik asırlık evleri kiralamak için, aidat hariç ilk anda 21 milyar 180 milyon lira ödemek gerekiyor. Tarihi yapıların ilk dördü geçtiğimiz günlerde kiracı buldu. Hollanda'dan Rabobank iki bina kiraladı. Amerikan şirketi Pasifik Enerji ve Türk Hukuk firması Hergüner-Bilgen & Özeke de diğer kiracılar.

    Net Holding şirketi Akarnet tarafından planlanan ve Net Yapı tarafından gerçekleştirilen Sıraevler, toplam 71 binadan oluşuyor. Cephe ve plan karakterleri korunarak güncel malzeme ile konforlu hale getirilen binalar, turistik ve ticaret birimleri iç içe yer alacak şekilde projelendirildi. Projede apart otel, residance ofis, alışveriş üniteleri, yönetim ve kulüp binası, fast food üniteleri, cafe, kitabevi, restoranlar, Atatürk Evi Müzesi, katlı otopark, cep sinemaları ve çarşı yer alıyor. Toplam 550 araç kapasiteli otopark için Beşiktaş Belediyesi'ne başvuruldu, ruhsat için izin bekleniyor.


''Herkesi almıyoruz''


    Binalar ve otoparkın toplam maliyetinin 32 milyon dolar, binalardan beklenen gelirin ise yılda 7 milyon dolar olduğunu söyleyen Akarnet Genel Müdürü Münir Alpaslan, kiralama konusunda seçiçi davranmaya çalıştıklarını, şu anda ellerinde bulunan bir listenin icra kurulu tarafından değerlendirildiğini söyledi. Alpaslan, ''Sıraevleri'nin özelliği, eski olması. Akmerkez'in içindeki ofislerle burası arasındaki fark göremeyen gelmesin'' dedi.


2001'de bitecek


     Akaretler Sıraevleri Restorasyonu, 11 yıldır gündemde olan bir proje. 1987 sonunda Net Holding'e kiralanan ve 1.5 yıl süren projelendirme çalışmalarından sonra 1989 yılında Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan onay alınarak Beşiktaş Belediyesi'ne gönderilen projeye imar izni verildi. İzni takiben Anakent Belediyesi'ne gönderilen proje, o tarihten sonra 5 yıl süreyle durdu. 29 Mayıs 1996 tarihinde yeniden hayata geçirilen projenin, 2001 yılında tamamlanması planlanıyor.


TARİHÇESİ


Saray çalışanları için yapıldı


    Beşiktaş sahilinden Maçka'ya doğru uzanan yapılar, 18. yüzyıldan itibaren Osmanlı İmparatorluğu'nu etkisi altına alan batılılaşma hareketleri ve kentsel büyüme sürecinin bir uzantısı olarak Dolmabahçe Sarayı'nı takiben 1875'te Sarkis Balyan tarafından inşa edilmiş. Sarayda çalışan ağalar için yapıldığı bilinen evler 6 değişik plan tipinden oluşuyor. 410-420 metrekare arasında değişen üç katlı evler, cumbalı balkonlu ve cumbasız balkonlu olmak üzere de iki tipte.


(1998 yılında 1 dolar 269.000 liraya, Reşat Altın ise 19.550.000 liraya satılıyormuş.)


Sabah 21 Temmuz 1998



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön