25 / 04 / 2024

2 kıta 4 dakika!

2 kıta 4 dakika!

2 kıta 4 dakika sloganıyla günler öncesinden tanıtımına başlanan Marmaray yarın açılıyor. Asrın projesi tabiriyle tüm dünyanın hayranlıkla izlediği Marmaray projesi yarın Üsküdar'da düzenlenecek törenle hizmete girecek...




2 kıta 4 dakika!


2 kıta 4 dakika sloganıyla günler öncesinden tanıtımına başlanan  Marmaray  yarın açılıyor. Asrın projesi tabiriyle tüm dünyanın hayranlıkla izlediği Marmaray projesi yarın Üsküdar'da düzenlenecek törenle hizmete girecek. Düzenlenecek törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katılacak. Günler öncesinden geri sayıma başlanan Marmaray projesi için artık saatler kaldı. Yarın saat 15.00'te Üsküdar'da açılışı yapılacak Marmaray'ı yerli basının yanı sıra yabancı basın organları da izleyecek. 


Marmaray projesi şehirlerarası yollar, tünel girişleri, otoyollar ve köprülerdeki ışıklı tabelalarda, mavi zemin üzerine yazılan "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Marmaray hizmete giriyor", "Hayaldi gerçek oldu", 2 kıta 4 dakika" ve "Günde 1 milyon yolcu" gibi sloganlarla tanıtılıyor.


Marmaray ile iki kıta denizin 60 metre altında birleşiyor. Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan Marmaray, Ayrılıkçeşme'den Kazlıçeşme'ye kadar tamamı yerin altında olan 13,6 kilometrelik bir güzergahtan oluşuyor. İstanbul Boğazı'nın tabanına yerleştirilen 11 tüp tünel bulunan, iki kıtayı denizin 60 metre altından birleştiren dünyadaki tek proje olan Marmaray’da, 24 saat esasına göre vardiyalı olarak binlerce işçi ile 1343 teknik uzman ve mühendis çalıştı.


Marmaray Projesi, üçü yer altında olmak üzere 5 istasyondan oluşuyor. Marmaray’ın ilk istasyonu Ayrılıkçeşme, Kadıköy-Kartal-Kaynarca metro hattıyla entegre olacak. Açılış töreninin yapılacağı Üsküdar İstasyonunu, İstanbul Boğazı’nda ilk tüp geçit çalışması olan Çini pano ile İstanbul’a Üsküdar’dan bakışın yer aldığı seramik pano süsleyecek.


Marmaray hattı ile yolculuk süresi, Gebze ve Halkalı arası 105 dakika, Bostancı ve Bakırköy arası 37 dakika, Söğütlüçeşme ve Yenikapı arası 12 dakika, Üsküdar ve Sirkeci arası 4 dakika olacak.




Marmaray tüp geçidi nedir?
Marmaray yarın açılıyor!
Asrın projesi hizmete alınıyor!
Marmaray videoları!






Geri Dön