19 / 04 / 2024

2014 Ağustos ayı kira artış oranları!

2014 Ağustos ayı kira artış oranları!

Kira artış hesabında kullanılacak olan kira artış oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından kamuoyuna duyuruluyor. İşte, açıklanan 2014 Ağustos ayı kira artış oranları!



2014 Ağustos ayı kira artış oranları!

Ev sahiplerinin kiracılarına uygulayacağı zam oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklama ile belirleniyor. 


Bugün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre ev sahipleri kiracılarına  kira bedelinden en fazla yüzde oranında kira zammı yapabilecek. 


Mesken kiralamalarında ev sahibinin kiracısına yıllık olarak yapacağı zamma dair esaslar Borçlar Kanunu'nda açıklanıyor. Kanun gereğince, mesken kiralamalarında yapılacak yıllık zamların dönemin oranlarından yüksek olmaması gerekiyor.


Bu uygulama  bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor. İlgili Kanun Maddesinde bu durum şöyle açıklanıyor;


MADDE 344 - 

"Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından üretici fiyat endeksindeki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde bulundurularak belirleniyor.


 Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi aylık %0,73 arttı

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,73, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,89, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,46 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,26 artış gösterdi


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön