28 / 03 / 2024

2014 kış turizminde ziyaretçi sayısı 4,8 milyonu aştı!

2014 kış turizminde ziyaretçi sayısı 4,8 milyonu aştı!

Türkiye'de 10 yıl önce Aralık - Ocak ve de Şubat aylarında 2,7 milyon ziyaretçi ağırlanırken, bu rakam 2014 itibarıyla 4,8 milyon kişiyi aştı.



Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Kış Turizmi Raporuna göre Türkiye, turizm sektörünü 12 aya yaymak için son yıllarda kış turizmine de ağırlık vermeye başladı. Kış turizminde Avusturya, İsviçre ve Fransa gibi rakipleri olan Türkiye, kış sezonunun vazgeçilmezi olan kayak tesislerinde de ilerleme kaydediyor. 


Bugün itibarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığına kayıtlı kayak merkezlerinin sayısı 28. Buna Turizm Bakanlığı belgeli olmayan ancak, farklı idareler tarafından kayak merkezi olarak belirlenen ya da hedef gösterilen alanlar da eklenince bu sayı 51'e yükseldi. 

Turizm Bakanlığı belgeli 28 tesiste 9 bin 549 yatak kapasitesi bulunuyor. Raporda bu rakamın 78 bin 645'e yükselmesinin hedeflendiği belirtiliyor. 


Raporda, 2026 yılında yapılacak Kış Olimpiyatları'na talip olan Türkiye'de yatırım ve tesis anlamında daha gidilecek çok yol olduğu da kaydedildi. Son yıllarda tesis sayısının ve kalitesinin yükselmesi ve artan talebin bu hedefe ulaşmanın, devletin de desteği ile çok zor olmayacağını gösterdiği ifade edildi. Raporda 2015 kış sezonu için Türkiye'ye olan ilgi ve Fiyatların da potansiyeli ortaya koyduğu dile getirildi. 

Raporda Türkiye'nin kayak merkezleri sayısında dünyada 18'inci sırada yer aldığı da kaydedildi.

Kalite, popülerlik ve fiyat açısından Türkiye'deki kayak merkezlerinin neredeyse Alpler'i yakalamış durumda olduğu aktarılan açıklamada, sömestr döneminde Uludağ'da 5 gecelik tatilin faturasının ulaşım hariç 2 bin 500 liraya ulaştığı, bu fiyatın son yıllarda Türkler'in ucuz kayak keşfi olan Bulgaristan'ın Bansko kayak merkezinde bir tatilin neredeyse 3 katına denk geldiği dile getirildi. 


Raporda 5 gecelik dağ tatili için Kartalkaya'da 3 bin 200 lira, Palandöken'de 2 bin 100 lira, Erciyes'te ise bin 529 lirayı gözden çıkarmak gerektiği belirtilirken, Fransa Alpleri'ndeki ünlü Meribel'de ise uçakla ulaşım dahil 5 gecelik 4 bin lira olarak hesaplanıyor. 

İzmir Ticaret Gazetesi


Geri Dön