29 / 03 / 2024

2014’de 93 milyon TL çevre cezası kesildi!

2014’de 93 milyon TL çevre cezası kesildi!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 2014 yılında çevre mevzuatına uygun çalışmayan tesislere toplam 92 milyon 764 bin liralık idari para cezası uygulandığını açıkladı.



ÇED yönetmeliğinin AB ile uyumlu hale getirildiğini belirten Bakan Güllüce, kamuoyunda ÇED yönetmeliği hakkında yapılan eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, “AVM ve HES’lerin ÇED’den muaf olduğu iddiası doğru değil” dedi.


Bakanlık olarak 2014 yılında yatırım bedeli toplamda 154 milyar TL olan 469 faaliyete ÇED olumlu kararı verdiklerini açıklayan Güllüce, proje bedeli 25 milyar TL olan 130 faaliyet için ise mevzuata uygunsuzluk sebebiyle iade ve iptal kararı verdiklerini söyledi.


Bakan Güllüce, “130 faaliyete iade ve iptal kararı verildi, yani burada her başvurunun olumlu sonuçlanmadığı iadelerinde azımsanmayacak kadar çok olduğu, bu da ÇED komisyonu tarafından sıkı bir değerlendirmeye tabi tutulduğunu göstermektedir” diye konuştu.


“2014’de 43 bin çevre denetimi gerçekleştirildi”


2014 yılında 43 bin çevre denetimi gerçekleştirdiklerini anlatan Bakan İdris Güllüce, şunları söyledi: “Geçen yıla oranla denetim sayısında 5533 adet artış oldu. Bu rakam daha da artırılarak çevre denetimlerine devam edeceğiz. 2014 yılında çevre mevzuatına uygun çalışmayan tesislere toplam 92 milyon 764 bin 796 lira idari para cezası uygulandı. 108 tesisin de faaliyeti durduruldu. Çevre denetim faaliyetleri kapsamında 2014 yılında 36 ile 40 tane tam donanımlı çevre denetim aracı dağıtıldı. 2015 yılı içerisinde 41 adet daha tam donanımlı denetim aracı alınacak ve ocak ayı içerisinde diğer illerimize dağıtılacak.”


“Avrupa’da ilk olan e-denetim uygulamasına geçtik”


Bakanlık olarak Avrupa da ilk defa uygulanacak olan e-Denetim uygulamasına geçtiklerini ifade eden Bakan Güllüce, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren bütün illerde denetimlerin yeni sistemle yapılmaya başlandığını kaydetti.


Bakan Güllüce, “e-Denetim uygulamasında denetim tutanağı sahada online olarak tutulacağından denetim verisi sahada oluşmaya başlayacak. Böylece bir tesise idari yaptırım uygulanması gerektiği takdirde sistem üzerinde değişiklik yapma imkanı olamayacağından uygulanması gereken yaptırımdan da geriye dönüş mümkün olmayacak” dedi.


Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü denetçisi sahada e-Denetim ile tutanak tuttuğunda, ya da idari yaptırım kararı verdiğinde Bakanlığın da sistemden denetim tutanağını ya da idari yaptırım kararını görebileceğinin altını çizen Bakan Güllüce, “Böylece gerçekleşen denetimlerin merkezden de anında takibi yapılabilecek” şeklinde konuştu.


TOKİ Haber


Geri Dön