24 / 04 / 2024

2015 tapu harcı nereye ödenir?

2015 tapu harcı nereye ödenir?

Gayrimenkul alım-satımı yapacak kişilerin merak ettiği konuların başında tapu harcı geliyor. Peki, 2015 tapu harcı nereye ödenir?



2015 tapu harcı nereye ödenir?


Gayrimenkul alım-satımı yapacak kişilerin merak ettiği konuların başında tapu harcı geliyor.  Hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödenmesi gereken bir tutar olan tapu harcı miktarı malın değeri üzerinden ayrı ayrı olmak üzere binde 20 oranında hesaplanıyor.


Tapu işlemlerinde gayrimenkullerin gerçek alım-satım bedellerinin beyan edilmesi ve bu gerçek bedeller üzerinden tapu harcı ödenmesi, ayrıca beyanı gereken bir kazancın doğması halinde gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerekiyor.


Eksik harç ödemesi yapan kimselerin bu teblği alması halinde gereken cezayı ödemeleri ve gerçek değer üzerinden tapu harcı ödemesini yapması gerekiyor. Bu ceza ile karşılaşmak istemeyenler bir pişmanlık dilekçesi ile daha az ceza ödeyebiliyor.


Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabiliyor.


Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiş olup; Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM'ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilebiliyor.


Trampa işlemleri tapuda nasıl yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön