27 / 04 / 2024

2016'nın ilk çeyreğinde konut fiyatlarında yükseliş yaşanacak!

2016'nın ilk çeyreğinde konut fiyatlarında yükseliş yaşanacak!

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, konut satışlarında yeni bir yükseliş dalgası beklendiğini açıkladı. Rapora göre son bir yıllık süreçte, konut kredisindeki kümülatif değişim %18 artış göstermiş bulunuyor.



EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, konut satışlarında yeni bir yükseliş dalgası beklendiğini açıkladı.


Değerleme sektörünün önde gelen kuruluşlarından EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş., her ay gayrimenkul sektörünün nabzını tuttuğu Periskop Analiz'in Ekim ayı raporunu açıkladı.


Rapora göre Eylül ayı itibariyle son bir yıllık süreçte, konut kredisindeki kümülatif değişim %18 artış göstermiş bulunuyor. Elde edilen yeni veriye göre geçen yılın aynı döneminde %13 büyüyen konut kredileri, bu yıl %18 büyümeyi başarmış bulunuyor. Raporda konut kredisindeki değişim itibariyle kredi miktarının önümüzdeki aylarda belli ölçülerde hareketleneceği öngörülüyor.


Konut satışları yüzde 9 arttı


Periskop Analiz'in verilerini değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, 2015 Eylül sonu itibariyle Türkiye genelinde toplam konut satışlarının geçen yılın aynı dönemine kıyasla %13, ipotekli konut satışlarının ise %23 artış gösterdiğini kaydediyor.


Veriler bazında geçen yılın Eylül sonu itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre %4 daralma gösteren konut satışlarının son iki yılda %9 büyüdüğünü ifade eden Yazıcı, buna göre İstanbul'daki konut satışlarının geçen yıla kıyasla %3, İzmir'de %12, Ankara'da ise %4 artış gösterdiğini belirtiyor. Yazıcı, 2015 yılının 3'üncü çeyreğinin başında artan konut kredisi faiz oranları nedeniyle konut satışlarının yılın bu döneminde biraz durağanlaştığını, ancak yılın son çeyreğinde yeniden hareketleneceğini ileri sürüyor. Seçim sonuçlarının ardından sektörde taşların yavaş yavaş yerine oturmaya başladığını dile getiren Yazıcı, 2015 yılsonu, 2016'nın ilk çeyreği gibi konut satışlarında ikinci bir yükseliş dalgasının yaşanabileceğini kaydediyor.


Rapora göre kullanıcı için konut kredisindeki maliyetlere bakıldığında, Ekim ayında 10 yıllık vadede kredi maliyetlerinin aylık %1,15 ila %1,24 arasında değiştiği görülüyor. Bankalar arasında farklılık olmakla birlikte 100 bin TL tutarında kredi için aylık ödemelerin 10 yıllık vadede 1.541 TL, 5 yıllık vadede ise 2.316 TL dolayında seyrettiği belirleniyor. Takipteki kredilerdeki değişime bakıldığında ise 2015 Eylül ayında, konut kredileri içinde takipteki konut kredi miktarının sadece %0,47 düzeyinde olduğu, söz konusu oranın 2014 Eylül ayında %0,52 olduğu kaydediliyor. Periskop Analiz'in verilerine göre takipteki kredilerin toplam kredi hacmi içindeki büyüklüğünün kredi miktarıyla aynı hızda büyümediği de belirtiliyor.


Bolu Takip Gazetesi



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, son birkaç yıl içinde Anadolu yakasının ciddi bir yükselişe geçtiğini söyledi.


EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, son birkaç yıla kadar İstanbul’da merkezi iş alanı denince akla gelen ilk bölgelerin tümünün Avrupa yakasında yer aldığını, bölgedeki ofis fiyatlarının hızlı artışına paralel olarak beyaz yakalılar için üretilen konutların fiyatlarının da aynı oranda artış gösterdiğini belirtiyor. Yazıcı, İstanbul’un gerek aldığı göçler gerekse Avrupa yakasındaki ulaşım imkanlarının gün geçtikçe çözümsüz hale gelmesiyle artık kabına sığmadığını, Anadolu yakasının ise yükselişe geçtiğini kaydediyor.


Altyapı projeleri gayrimenkulü değerlendiriyor

Yaşanan hızlı gelişime tepki olarak piyasanın kendi dinamiklerini belirlemeye başladığını ifade eden Yazıcı, Anadolu yakasında yeni metro ağlarının açılacak olması, bu hatlarda ve mevcut hatlardaki ofis ve konut piyasasının da hareketlenmesine yol açtığını belirtiyor. Özellikle  Marmaray  hattı sayesinde bir yakadan diğerine geçmekte yaşanan engellerin büyük ölçüde aşılmış olduğunu dile getiren Yazıcı, mega projeye ek olarak yapılması planlanan Avrasya Karayolu Tüp Geçidi, Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Köprü projelerinin geçtiği güzergahlar ve çevresindeki emlak değerlerinde ciddi derecede artışlar gözlemlendiğini vurguluyor. Yazıcı, mevcut projelerin tamamlanmasına doğru gayrimenkul fiyatlarında ikinci bir yükseliş dalgası daha yaşanmasının muhtemel olduğunun altını çiziyor.


Bununla birlikte, Üsküdar-Sancaktepe metro hattının devreye girmesiyle beraber erişilebilir fiyatlarda arsa stoku bulunması sebebiyle Sancaktepe’nin markalı konut geliştiricilerinin tercih ettiği bir bölge haline geldiğine değinen Yazıcı, Sancaktepe’de konut fiyatlarında %100’e yakın artışların gözlemlendiğini ifade ediyor. Yazıcı, Marmaray’a entegre edilecek olan Kartal-Gebze raylı sistem hattının da bu güzergahta konumlu konutların değerlerini arttırmasının beklendiğini, buna bağlı olarak bölgenin ofis geliştiricilerinin de dikkatlerini çekmeye başladığını belirtiyor.


Kentsel dönüşüm fiyatları yukarı çekiyor

Yazıcı, özellikle “Afet Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun”un yürürlüğe girdikten sonra Anadolu yakasında hane halkı gelirinin yüksek olduğu bölgelerde kat maliklerinin bu durumdan rant elde etmeye çalışması sebebiyle konut fiyatlarının el yakmaya başladığı söylüyor. Kentsel dönüşüm yerine bina bazlı dönüşüm yapılan Kadıköy bölgesi ve özellikle Bağdat Caddesi çevresindeki bazı projelerde birim metrekare satış fiyatlarının 10 bin dolara kadar dayandığını belirten Yazıcı, artık üreticilerin satışta zorlanmaya başladığına dikkat çekiyor. Son dönemde yaşanan bu gelişmeler nedeniyle Bağdat Caddesi’nde arz ve talep dengesinin iyice bozulduğunu ifade eden Yazıcı, yıkılan binalardaki mülk sahiplerinin geçici olarak oturacakları ev aramaları nedeniyle kira bedellerinin normalin üstünde arttığını, bölgede kiralık daire bulmanın, bulunsa da kiralayabilmenin iyice zorlaştığını belirtiyor.


En çok konut Pendik’te satıldı

Yazıcı, mevcut gelişmelere rağmen Anadolu yakasının hane halkı geliri orta, orta-alt olan bölgelerinin Avrupa Yakasının geneline kıyasla daha erişilebilir fiyatlı arsa stokuna sahip olması nedeniyle yatırımların hız kesmediğini ifade ediyor. 2015 yılının ilk 9 ayında Anadolu yakasında en çok konut satılan ilçelerin sırasıyla Pendik, Sancaktepe, Ümraniye, Kartal ve Kadıköy olduğunu kaydeden Yazıcı, Pendik ilçesinin aynı zamanda İstanbul’da en çok konut satılan 3′üncü ilçe olduğunu belirtiyor.


Yazıcı, son dönemde en çok konuşulan mega projelerden İzmit Körfez geçişi projesiyle birlikte Anadolu yakasında en çok konut satılan bölgenin Pendik olmasının sürpriz olmadığını da söylüyor. Önümüzdeki dönemde insanların İzmit’ten, hatta Bursa’dan İstanbul Anadolu Yakası’na çalışmak için gelebileceğini dile getiren Yazıcı, aynı şekilde Anadolu yakasından Bursa’ya kolaylıkla gidilebileceğini belirtiyor. Bu durumda bölgenin doğu aksında hareketliliğinin henüz başlamadığını ifade eden Yazıcı, 2016 yılında Pendik ve Tuzla bölgesindeki konut fiyatlarında ve el değiştirmelerde ciddi hareketlilik olmasının doğru bir beklenti olacağını kaydediyor.


Tuzla’da faaliyete geçen ülkenin en büyük marinalarından biri olma özelliğini taşıyan marina projesinin ise ilçeyi gelişim grafiğindeki en üst noktaya taşıdığını belirten Yazıcı, bölgeye gelen yerli turist sayısında ciddi artış görülürken, konut fiyatlarında da %35-40 bandında artış yaşandığını ifade ediyor. E-5 karayolundan ulaşımın daha efektif hale getirilmesi için planlanan Havaray projesinin faaliyete geçmesiyle bölgenin önümüzdeki dönemde yerli akınına uğramasını beklediğini söyleyen Yazıcı, Anadolu yakasının hızlı kentleşmeden payını olumlu yönde aldığını, yapımı devam eden projelerle Anadolu yakasının yükselişini sürdürdüğünün altını çiziyor.


Sözcü


Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı;

 

Dönüşüm Anadolu Yakası'nda emlak fiyatını yukarı çekiyor EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Anadolu Yakası'nda özellikle Afet Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un yürürlüğe girdikten sonra hane halkı gelirinin yüksek olduğu bölgelerde kat maliklerinin bu durumdan rant elde etmeye çalışması sebebiyle konut fiyatlarının el yakmaya başladığı söyledi. Kentsel dönüşüm yerine bina bazlı dönüşüm yapılan Kadıköy bölgesi ve özellikle Bağdat Caddesi çevresindeki bazı proj elerde bir im metrekare satış fiyatlarının 10 bin dolara kadar dayandığını belirten Yazıcı, artık üreticilerin satışta zorlanmaya başladığına dikkat çekti. Son dönemde yaşanan bu gelişmeler nedeniyle Bağdat Caddesi'nde arz ve talep dengesinin iyice bozulduğunu ifade eden Yazıcı, yıkılan binalarda- daha erişilebilir fiyatlı arsa stokuna ki mülk sahiplerinin geçici olarak sahip olması nedeniyle yatırımların oturacakları ev aramaları nedeniyle hız kesmediğini ifade etti. 2015'in kira bedellerinin normalin üstünde ilk 9 ayında Anadolu Yakası'nda en arttığını, bölgede kiralık daire bul- çok konut satılan ilçelerin Pendik, manın iyice zorlaştığım söyledi. Sancaktepe, Ümraniye, Kartal ve Yazıcı, mevcut gelişmelere rağ- Kadıköy olduğunu kaydeden Yazıcı, men Anadolu Yakası'nın hane halkı Pendik ilçesinin aynı zamanda İsgeliri orta, orta-alt olan bölgelerinin tanbul'da en çok konut satılan 3'ünAvrupa Yakası'nın geneline kıyasla cü ilçe olduğunu vurguladı. 


Dünya



Haber Çökertme Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Değerleme sektörünün önde gelen kuruluşlarından EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, 17 kilometre uzunluğa sahip Üsküdar- Çekmeköy metro projesinin Üsküdar vapur iskelesi önünden başlayarak Capitol Alışveriş Merkezi, Altunizade, Çamlıca, Kısıklı, Ümraniye, Alemdağ, Dudullu Şile Yolu Kavşağı ve Çekmeköy güzergahında planlandığını kaydederek, projenin devamında metro güzergahının bir taraftan Sultanbeyli üzerinden Sabiha Gökçen Havalimanına, diğer taraftan Alemdağ'a uzatılmasının planlandığını belirtiyor. Yazıcı, tüm altyapı projelerinin ulaştığı bölgelerde olduğu gibi bu aksta da hem gayrimenkul piyasasında hareketlilik yaşandığını, hem de özellikle Ümraniye bölgesinde ofis sektöründe hareketlilik gözlemlendiğine dikkat çekiyor. Yazıcı bu gelişmenin, Avrupa yakasında trafik sorununun Anadolu yakasına nazaran daha fazla olması ve kiraların Anadolu yakasına kıyasla daha yüksek olmasından kaynaklandığını ifade ederek, birçok banka ve sigorta şirketinin genel merkezlerini Ümraniye'ye taşıdığını söylüyor. 

Ümraniye'de konut birim metrekare aralıâı 2.300-23.700 TL Söz konusu göstergelere ek olarak Ümraniye ilçesinin ana arterlere yakınlığı ve kolay ulaşım imkanı nedeniyle Anadolu yakasının öne çıkan ilçelerinden biri olduğuna değinen Yazıcı, her bütçeye uygun konut projelerini barındıran, çeşitlilik açısından zengin bir ilçe olan Ümraniye'de maksimum ve minimum birim metrekare değerleri arasında oldukça büyük fark bulunduğunu belirtiyor. 2012 yılından bu vana artışlar yüzde 100'ü buldu Ümraniye'de birim metrekare satış değeri 2.300 TL olan bir konut edinmenin mümkün olduğunu söyleyen Yazıcı, ancak birim metrekare değeri 23.700 TL'ye çıkan marka ve konsept konut projelerinin de mevcut olduğunu kaydediyor. Yazıcı, söz konusu değerlerin daha çok şerefiye kriterleri yüksek firmaların projelerinde görüldüğünü ifade ediyor. 2012 yılından bu yana konut fiyat artışları incelediğinde sadece 2014-2015 yılları arasında bölgede %34 artış gözlediklerini dile getiren Yazıcı, 2012 yılından bu yana ise artışların %100'ü bulduğunun altını çiziyor. Çekmeköy'de 2012-2015 değer artısı yüzde 30 Çekmeköy'de ise metro yatırımı dışında kuzey Marmara otoyolunun bağlantı yollarının da bu bölgeden geçecek olmasının bölgeye değer katan bir başka önemli gösterge olduğunu belirten Yazıcı, üçüncü köprü ve çevre yoluyla bağlantı yollarının geçeceği güzergahların netleşmesiyle birlikte bölgede değer artışı yaşandığını kaydediyor. Rakamlar 18 bin TL/ m2'ye kadar çıktı Çekmeköy'de 2012 yılında metrekare birim fiyatı 2.300 TL olan bir konutun değerinin günümüzde %30 artış göstererek 2.900-3.000 TL'ye yükseldiğini ifade eden Yazıcı, Taşdelen'de ise 2012 yılında 290 bin TL'ye satılan bir konutun değerinin 2015 yılında %40 oranında artarak 405 bin TL'ye yükseldiğini belirtiyor. Bölgedeki villalara bakıldığında 2012 yılında kiraların 3.000-8.000 TL/m2 aralığında olduğuna değinen Yazıcı, bölgenin gelişimi ve farklı nitelikli villaların inşa edilmesiyle günümüzde bu rakamların 18 bin TL/ m2'ye kadar çıktığını söylüyor. Yazıcı, metro başta olmak üzere diğer altyapı çalışmaları da tamamlandığında her iki bölgede gerçekleşecek ikinci yükseliş dalgasının %15-25 aralığında olacağını tahmin ettiğini belirtiyor. Ancak altyapı projeleri tamamlanıp işlerlik kazandığında fiyat artışlarının artık doğrusallık kazanacağını söyleyen Yazıcı, buna göre yıldan yıla enflasyon oranında artış görüleceği kanaatini taşıdığını ifade ediyor. 



Serkan KARLIOVA/Çökertme Gazetesi


Geri Dön