24 / 04 / 2024

2018 Nisan ayı kira artış oranları ne kadar oldu?

2018 Nisan ayı kira artış oranları ne kadar oldu?

Konut ve işyeri kiralamalarında kira sözleşmelerinin senelik olarak yenilenmesi halinde mal sahibi tarafından kiracıya senelik zam yapılıyor. Peki bu ay yenilenen sözleşmeler için 2018 Nisan ayı kira artış oranları ne kadar oldu?



Gayrimenkul kiralamalarında yıllık olarak yapılan kira sözleşmelerinin yenilenmesi halinde mal sahibi kiracısına senelik zam yapıyor. Ancak mal sahipleri bu zammı istedikleri oranda değil, kanunda belirtilen oranlarda yapmak zorunda oluyor. Aksi halde yapılan zam geçerli olmuyor ve kiracının zamma itiraz ederek dava açma hakkı doğuyor.

Kanunen Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyur. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.

Kira artış oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Bu ay kira artış hesaplamalarında kullanılacak üretici fiyat endeksi oranları TÜİK tarafından bugün açıklandı. Peki, 2018 Nisan ayı kira artış oranları ne kadar oldu?

2018 Nisan ayı kira artış oranları ne kadar oldu?

TÜİK verilerine göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2018 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,54, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,29, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,28 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 15,35 artış gösterdi.

Peki, yukarıdaki hangi oranlar kullanılarak kiracıya zam yapılacak?

Kanunda yer almamasına karşın Yargıtay kararı gereğince, kira artış hesaplamalarında üretici fiyat endeksi oranlarından on iki aylık ortalamalar baz alınarak zam yapılıyor. Ev sahipleri bu orandan yüksek bir oranda kiracısına zam yapamıyor.

Dolayısı ile meskendeki kiracıya bu ay yüzde 15,35 oranında zam yapılacak. 

Kira artışı hesaplama örneği

Mevcut kira: 1000 TL
Zam oranı: yüzde 15,35
Zam bedeli: 153,5 TL
Zamlı kira bedeli: 1153,5 TL

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön