29 / 03 / 2024

2019 yılında inşaat sektöründe neler değişecek?

2019 yılında inşaat sektöründe neler değişecek?

2018’de gayrimenkul sektöründe düzenleme ve kampanyalar peş peşe geldi. 2019’da ise sektörün sağlıklı büyümesi için önemli bir düzenleme yolda. İşte o düzenlemelerden birkaçı...



2018’de gayrimenkul sektöründe düzenleme ve kampanyalar ardı ardına geldi. 11 ayda 1 milyon 238 bin konut sahibini buldu. 2019’da ise sektörün sağlıklı büyümesi için önemli bir düzenleme yolda. 2019’da müteahhitler mali ve teknik yeterliliğine göre sınıflara ayrılacak, her firma sınıfına göre iş alacak. Bu düzenlemeyle mağduriyetlerin de önüne geçilecek.

Gayrimenkul sektörü için 2018 oldukça hareketli geçti. Hem özel sektör hem de kamudan önemli hamleler ardı ardına geldi. Hüriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre, kentsel dönüşüm yasası ve İstanbul imar yönetmeliğinde değişiklikler yapıldı ve imar barışı uygulamasıyla ruhsatsız yapılar devletle barıştı. KDV ve tapu harçlarında süreli indirimler yapılırken, kamunun da öncülük ettiği düşük faizli ve uygun ödeme koşullu kampanyalar devreye girdi. Özellikle yabancıya mülk satışı konusunda 2018 kritik yıl oldu. Önce Türkiye’den mülk alan yabancıya KDV muafiyeti geldi, ardından 1 milyon dolar olan vatandaşlık hakkı kazanmasının 250 bin dolara çekildi. Hatta son olarak devam eden projelerden alım yapana da vatandaşlık verileceği açıklandı. Son olarak kamu bankalarının öncülüğünde düşük faizli konut kredisi imkanı sunuldu. Buna özel bankalar ve katılım bankaları da destek verdi. Vatandaşın konuta ulaşmasındaki en büyük engelin yüzde 3’leri gören faiz oranlan olduğunu belirten sektör temsilcileri yılın son günlerine denk gelen bu kampanyanın sonuçlarından memnun.

13 MİLYON AŞILIR

Tüm bu adımların etkisiyle yıl içinde dönem dönem konut pazarında canlanma sağlandı. 2018’in 11 ayında 1 milyon 238 bin 553 konut sahibini buldu. Aralık rakamlarıyla birlikte yaklaşık 1 milyon 350 bin satışla yılın tamamlanması bekleniyor.

Geçen yıl ise toplam 1 milyon 409 bin 314 konut satılmış ve tarihi rekor kırılmıştı. Sektör temsilcilerine göre yaşanan tüm zorluklara rağmen rekor yıl olan 2017’in çok gerisine düşmemek başarılı bir yılı geride bırakmanın da göstergesi.

ÖNEMLİ HAMLELER YOLDA

Peki 2019’da neler olacak? 2019’da en önemli adımlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bekleniyor. Uzun yıllardır gayrimenkul sektöründeki en büyük sorun ‘işi bilmeyen kişilerin kâr beklentisi ile sektöre girmesi’ olarak görülüyor. Popüler olması, yüksek kazançlı bir iş olarak anılması nedeniyle sektördeki oyuncu sayısı son yıllarda katlanarak arttı. Avrupa’nın tamamında 20-30 bin müteahhit bulunurken, Türkiye’de müteahhit sayısının 300 bini aştığı belirtiliyor. Gelinen noktada hem mali yeterliliği olmayan hem de yeterli bilgi birikimine sahip olmayan isimlerin inşaat sektöründe faaliyet göstermesi hem sektördeki dengeleri bozuyor hem de yarım kalan projeler mağduriyet yaratıyor. Çevre ve Şehircilik Bakam Murat Kurum bu alanda köklü bir düzenlemeye gideceklerini açıkladı. Bu yılın ilk çeyreğinde müteahhitlerin sınıflandırılması ve firmaların sınıfına göre iş alması planlanıyor.

Kentsel dönüşüm hız kazanacak

Bir diğer önemli hamle de kentsel dönüşüm. Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre yılda 300 bin konutun dönüşmesi hedefleniyor. 2012’de başlayan kentsel dönüşüm hamlesiyle bugüne kadar 662 bin bağımsız bölüm dönüşüm kapsamına alındığını belirten Bakan Murat Kurum, “Bugüne kadar bakanlık olarak kentsel dönüşüm projelerinde kredi desteği olmak üzere 8.5 milyar TL kaynak aktarıldı. Gelecek 20 yılda 6.7 milyon bağımsız bölümün dönüşmesi gerekiyor” dedi. Vatandaşın rızasına dayalı ve yerel mimariye uygun dönüşüm projeleri yapılacağına vurgu yapan Bakan Kurum, “Gecekondu yerine 30 katlı bina istemiyoruz, buna müsaade etmeyeceğiz” dedi. Bakan Kurum’un açıkladığı 81 ilde Mekansal Stratejik Plan çalışması da hem sektör hem de şehircilik adına önemli bir adım. 2019’da Bakanlığın TOKİ, Emlak Konut ve İller Bankası ile kentsel dönüşüm ve sosyal konut alanlarında yeni projeler geliştirmesi bekleniyor.

2019’da emlakta yeniçağ başlayacak!

Gayrimenkul sektöründe 2018'de neler oldu?


Geri Dön