20 / 04 / 2024

2020 emlak vergisi nasıl ödenir?

2020 emlak vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergisi ödemeleri 2020'de yoğun ilgi görmeye başladı. Mart ayının gelişiyle ev, iş yeri ve dükkan sahibi olan vatandaşlar ödemelerin nasıl yapılacağını araştırmaya başladı. İşte 2020 emlak vergisi nasıl ödenir? sorusunun cevabı...



Mart ayına girmemizle birlikte milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren Emlak Vergisi'nin ilk taksitleri ödeme günü 1 Mart 2020 tarihiyle başladı.

Sabah'ta yer alan habere göre; 2020 emlak vergisi ödemeleri mart ayı itibari ile başladı. Peki 2020 emlak vergisi nasıl ödenir? İşte merak edilen sorunun cevabı...

Emlak vergisi; arazi, arsa ve binalar için servete dayalı olarak tahsil edilen bir vergi çeşitidir. Ödemelerin tamamını bir kerede yapılabileceği gibi isteyen kişiler de iki eşit taksit halinde ödeme gerçekleştirebilirler. Vergilerin ödenmemsinin gecikmesi durumunda cezası aylık olarak işletilmekte olup, borca ait olan taşınmazın satılması durumunda, tapu dairesinde işlem yapılması için mutlaka borcun ödenmesi talep edilir.

Emlak vergisi ödemeleri başladı

Ev ve işyerleri için ödenen emlak vergisinin ilk taksit ödemesi 1 Mart 2020'debaşladı. Vergi ödeme dönemi 1 Haziran tarihine kadar sürecek. Tarihleri geçiren vergi mükellefleri için ise cezai işlem uygulanacak. Vergi dönemini geçiren mükellefler her ay için yüzde 2 oranında gecikme zammı ödeyecek. Bina vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödeyecek. Bir binaya paylı mülkiyet durumunda malik olanlar, hisseleri oranında mükellefler sayılıyor. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.

Emlak vergisi ödemeleri ne zaman sona eriyor?

Emlak vergisi ilk taksit ödemeleri Mart ve Mayıs ayları arasında yapılacak. 1 Mart'ta başlayan vergi döneminin ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde gerçekleşiyor. İlk vergi ödemeleri 31 Mayıs'ta sona eriyor.

Geliri olmayan muaf

Bir gayrimenkulü olduğu halde, hiçbir gelir olmayan, sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler, gaziler, engelliler, şehitler, işsizler ile dul ve yetimler vergiden muaf tutulacak. Emlak vergisi ödemeleri ilçe belediyelerinden yapılıyor. Gayrimenkul başka şehirdeyse internetten ödenebiliyor.

2020 Emlak vergisi ödeme işlemleri

İsteyen vatandaşlar emlak vergisi ödemelerini kredi kartı ile internet üzerinden gerçekleştirebilir. Online ödeme imkanı sunan belediyelerin resmi internet sitesi üzerinden yer alan linkleri takip ederek sadece TC kimlik numarası ile emlak vergisi sorgulama ve ödeme işlemi yapılabiliyor.

Örneğin  Ankara  Keçiören Belediyesi online emlak vergisi ödeme hizmeti sunmakta olup sitenin ana sayfasında yer alan E Belediye linkini tıklayarak e ödeme bağlantısını takip etmeniz durumunda online olarak internetten sadece kimlik numaranız ile emlak vergisi ödeme işlemi yapabilirsiniz.

2020 emlak vergisi nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Emlak vergisi 2020 ödemeleri başladı!


Geri Dön