18 / 04 / 2024

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Emlak vergisi 2020 ödemeleri başladı!

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Emlak vergisi 2020 ödemeleri başladı!

Türkiye sınırları içerisinde ev ve iş yerleri bulunanların her yıl düzenli olarak emlak vergisi ödemesi gerekiyor. Vergi dönemi ise bugün itibariyle başladı...



Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren emlak vergisinin 2020 yılına ait birinci taksit ödemeleri bugün itibariyle başladı. İlk taksidin ödemeleri Haziran ayına kadar devam edecek.

Arsa, bina, arazi gibi taşınmazlardan yıllık olarak tahsil edilen emlak vergisini gayrimenkulünü elden çıkarmayanlar ile geçen yıl gayrimenkul alanlar bu yıl ödeyecek. 

Yüzde 2 ceza

Bu tarihleri geçiren vergi mükellefleri için ise cezai işlem uygulanacak. Vergi dönemini geçiren mükellefler için her ay için yüzde 2 oranında gecikme zammı verilecek. 

Kimler emlak vergisi ödeyecek?

Bina vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödeyecek. Bir binaya paylı mülkiyet durumunda malik olanlar, hisseleri oranında mükellefler sayılıyor. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor.

Kimler emlak vergisinden muaf?

- Hiçbir gelir olmayan,
- Sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler,
- Gaziler,
- Engelliler,
- Şehitler,
- Dul ve yetimler,
- İşsizler

Emlak vergisi nasıl hesaplanıyor?

4 yılda bir takdir komisyonları tarafından emlak değerleri tekrardan belirleniyor. Son olarak 2017 yılında tespit edilen değerler, 2021 yılına kadar geçerli oluyor. Ara yıllarda tespit edilen rakama yeniden değerleme oranı ekleniyor. Yeniden değerleme oranı bu yıl için yüzde 22.58 olarak belirlendi. Buna göre, Emlak Vergisi değeri yeniden değerleme oranının yarısı olan (yüzde 23.73/2) yüzde 11.29 artırılarak hesaplanacak.

Değerin binde 2'si

Rakam üzerinden, gayrimenkulün türüne (mesken, işyeri, arsa, arazi) göre belirlenen oranlar hesaplanarak, vergi bedeli bulunuyor. Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2, büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak belirleniyor.

İşyerleri için büyükşehirlerde binde 4, diğer illerde binde 2, arsalar için büyükşehirlerde binde 6, diğer illerde binde 3, araziler için büyükşehirlerde binde 2, diğer illerde binde 1 olarak hesaplanıyor. 

Örnek
Meskenin 2019 yılına ait emlak vergi değeri: 130.000.00 TL
2019 yılına ait yeniden değerleme oranının yarısı: Yüzde 11,29
Meskenin 2020 yılı emlak vergi değeri: 144.677.00 TL
Bin liraya kadar olan kesirler dikkate alınmayacağından verginin tahakkukunda esas alınacak emlak vergi değeri: 144.000.00 TL 

5 soruda emlak vergisi 2020!

Emlak vergisi 2020!


Geri Dön