29 / 03 / 2024

Emlak vergisi 2020 ödemeleri 15 gün sonra başlıyor!

Emlak vergisi 2020 ödemeleri 15 gün sonra başlıyor!

Türkiye sınırları içinde yer alan gayrimenkuller için emlak vergisi ödeniyor. Emlak vergisi 2020 ödemeleri 15 gün sonra başlıyor. İşte tüm merak edilenler...



Emlak vergisi, belediyeler tarafından bina, arazi ve arsalar için tahsil edilen ve servete dayalı olarak alınıyor ve her yıl iki kere alınıyor. Türkiye sınırlarında bulunan gayrimenkuller için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. 

Son 15 gün

Yılda iki kez ödenen emlak vergisi ödemelerinin ilk taksit dönemi 15 gün sonra başlıyor. 1 Mart tarihinde başlayacak vergi ödeme dönemi 1 Haziran tarihine kadar devam edecek. İkinci taksit ödemeleri ise 30 Kasım'da alınacak. Bu tarihleri geçiren vergi mükellefleri için ise cezai işlem uygulanacak. 

Emlak vergisi ödememe cezası ne kadar?

Eğer vergi süresinde ödenmezse, her ay için yüzde 2 oranında gecikme zammı uygulanıyor.

Kimler emlak vergisi ödeyecek?

Bina vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödeyecek. Bir binaya paylı mülkiyet durumunda malik olanlar, hisseleri oranında mükelleflerden oluyor. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olarak tutuluyor.

Kimler emlak vergisinden muaf?

- Hiçbir gelir olmayan,
- Sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler,
- Gaziler,
- Engelliler,
- Şehitler,
- Dul ve yetimler,
- İşsizler emlak vergisi ödemiyor.

Emlak vergisi nasıl hesaplanır?

Emlak vergisi hesaplamalarında 2 temel değişken bulunuyor. Bunlardan ilki Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından müştereken açıklanan bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri; İkincisi ise belediyelerde kurulacak taktir komisyonlar tarafından belirlenecek asgari ölçüde arsa metre kare birim değeri ve binanın yüz ölçümü.
 
Dolayısıyla bina metrekare normal inşaat maliyet bedeli merkezi olarak açıklandığından bu değer belediyeden belediyeye farklılık gösteriyor.

Asgari ölçüde arsa metrekare birim değeri ise belediye takdir komisyonları tarafından açıklandığı için belediyeden belediyeye farklılık göstereceği gibi, belediye içerisinde de sokak ve caddelere göre değişiyor. Ayrıca emlağın metrekaresi arttıkça vergi değeri de artıyor.

Emlak vergisi nereden ödenir?

Emlak vergisi ödemeleri ilçe belediyelerinden yapılabiliyor. Gayrimenkullerin bir başka şehirde olması durumunda ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılmasıyla gerçekleşebiliyor. Emlak vergisi ödemesi ayrıca internet aracılığıyla yapılabiliyor. Belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olmasıyla, internet üzerinden online olarak ödenebiliyor.

2020 emlak vergisi hesaplama

Emlak değeri, bina, arsa ve arazilerinin 2020 yılı vergi değerleri, 2019 yılı vergi değerlerinin, bu yıla ait yeniden değerleme oranının yarısı olan yüzde 22,58/2=yüzde 11,29 oranında artırılacak.

Emlak vergisi 2020 ödemeleri 15 gün sonra başlıyor!

5 soruda emlak vergisi 2020!

Emlak vergisi 2020!


Geri Dön