19 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödemeleri 3 gün sonra başlıyor!

Emlak vergisi ödemeleri 3 gün sonra başlıyor!

2019 yılı kapsamında emlak vergisi 2'nci taksit ödemeleri 3 gün sonra başlıyor. İşte emlak vergisiyle ilgili tüm merak edilenler...



Arazi, arsa ve binalar için servete dayalı olarak verilen vergi olan emlak vergisi ödemeleri her yıl olduğu gibi bu yılda mart ve kasım aylarında yapılacak. 1319 sayılı Kanunu kapsamında yılda iki kez ödenen emlak vergisi 2019 yılında ne zaman ödenecek? İşte tüm detaylar...

Türkiye sınırları içerisinde bulunan gayrimenkuller için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Emlak vergileri mülk sahipleri tarafından her yıl iki ayrı taksit halinde ödeniyor. 

Kira geliri olan vergi mükellefler için emlak vergisi  yeniden değerleme oranının yarısı olan yüzde11,865 (on bir virgül sekiz yüz altmış beş) oranında artırılarak uygulanıyor.  Vergi oranları ise arazilerde ve meskenlerde binde bir, diğer binalarda binde iki ve arsalarda ise binde üç olarak uygulanıyor. Büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde yüzde 100 artırımlı uygulanıyor.

Ne zaman ödenecek?

2019 yılı vergi takvimine göre emlak vergisi ikinci taksit ödemeleri 1 Kasım 2019 Cuma günü başlayacak ve 30 Kasım tarihine kadar devam edecek.

Nerelerde ödeniyor?

Emlak vergisi ödemeleri taşınmazın bulunduğu belediyeler, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesi veya E-devlet platformu üzerinden yapılabiliyor.

Neye göre hesaplanır?

Emlak vergisi hesaplanıyor ve 2 temel değişken bulunuyor. Bunlardan ilki Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından müştereken açıklanan bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri; İkincisi belediyelerde kurulacak taktir komisyonları tarafından seçilecek asgari ölçüde arsa metrekare birim değeri ve binanın yüz ölçümü…

Dolayısı ile bina metrekare normal inşaat maliyet bedeli merkezi olarak belirlenirken, bu değer belediyeden belediyeye değişiklik gösteriyor.

Asgari ölçüde arsa metrekare birim değeri ise belediye taktir komisyonları tarafından açıklanacağından belediyeden belediyeye farklılık göstereceği gibi, belediye içinde de sokak ve caddelere göre değişiklik gösteriyor.

Ayrıca emlağın metrekaresi yükseldikçe vergi değeri de artıyor.

Emlak vergisi yeniden değerleme oranı 2019; 2018 yılı için açıklanan yeniden değerleme oranı olan yüzde 23,73'ün yarısı; yani yüzde 11,865 olarak belirlendi.

Vergi değeri

1- Meskenin 2018 yılına ait emlak vergi değeri : 140.000,00 TL
2- 2018 yılına ait yeniden değerleme oranının yarısı (Yüzde 23,73/2) : Yüzde 11,865
3- Meskenin 2019 yılı emlak vergi değeri ( 1+(1x2)) : 156.611,00 TL
4- Bin liraya kadar olan kesirler dikkate alınmayacağından verginn tahakkukunda esas alınacak emlak vergi değeri: 156.000,00 TL

Kimler muaf?

Hiçbir gelir olmayan belgeleyen ya da sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler, gaziler, engelliler, şehitler, dul ve yetimler, işsizler emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor.

Her konut için istisna var mı? 

Hak sahiplerinin ülke genelinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek evlerinden vergi alınmıyor. Meskeninin olması gerekiyor. Birden fazla hissesi olanlar ya da emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar da faydalanamıyor. Gazi ve dul yetimlerin başka geliri olup olmadığı ise önem taşımıyor.

Emlak vergisine zam

1 Ocak 2020'den itibaren birçok vergi, harç ve trafik cezaları en az yüzde 22.55 oranında artacak. Yasa gereği emlak vergileri yeniden değerleme oranının yarısı kadar arttırılabiliyor ve bu nedenle Emlak Vergisi de önümüzdeki yıl en az yüzde 11.28 oranında artacak.
 

Emlak vergisi ödeme tarihleri!


Geri Dön