25 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödemeleri 3 gün sonra başlıyor!

Emlak vergisi ödemeleri 3 gün sonra başlıyor!

1319 sayılı Kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Emlak vergisi ödemeleri 3 gün sonra başlıyor... 



Gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren yılda 2 taksitle alınan emlak vergisinin ilk taksitinin ödeme dönemi 1 Mart itibariyle başlıyor. 1 marttan 31 Mayısa kadar devam edecek olan Emlak Vergisi ödemeleri gayrimenkulun bulunduğu belediyelere ödenecek.

BirGün Gazetesi'nde yer alan habere göre emlak vergisi arsa arazi bina ve meskenlerden gayrimenkulun vergi değeri üzerinden alınıyor. Vergi değerini ise takdir komisyonları 4 yılda bir belirleniyor.

Son olarak 2017 yılında belirlenen vergi değeri, 2021’e kadar geçerli sayılacak. Emlak Vergisi’nin oranları ise binde 1 ila binde 3 arasında değişiyor. Öte yandan hiç geliri olmayanlar, emekli maaşıyla geçinenler, gaziler ve şehit yakınları ve engelliler Emlak Vergisi’nden muaf tutuluyor. 

Bir gayrimenkulu bulunan ve muafiyet şartlarını taşımayan herkes emlak vergisi ödemekle mükellef. Emlak vergisinin ilk ve ikinci taksidini mutlaka belirlenen süre içinde ödemek gerekiyor. Gecikme durumunda yüzde 1.40 oranında faiz uygulanıyor.

Emlak vergisi ödemelerinden ev hanımları, hiç geliri olmayanlar, emekli maaşıyla geçinenler, engelliler, gazi ve şehitlerin dul ve yetimleri muaf olabiliyor. Bu kişiler brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konutları için emlak vergisinden muaf sayılıyorlar. Buna rağmen vergi borcu çıkarılan veya vergi ödeyen milyonlarca vatandaş var. Vergi muafiyetinden faydalanmak için mutlaka belediyeye başvurup form doldurup başvuru yapmak gerekiyor. Eğer ödediyseniz 5 yıla dönük geri alma imkanınız bulunuyor. 

Emlak vergisi 2019'da ne kadar ödenecek?


Geri Dön