23 / 04 / 2024

2020 kira gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

2020 kira gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

Gelir Vergisi Kanununa göre konut ve iş yeri kiralarından alınan gelir için kira vergisi ödeniyor. Mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” yani kira geliri olarak ifade edilmekte.



Gelir Vergisi Kanununa göre konut ve iş yeri kiralarından alınan gelir için kira vergisi ödeniyor. Mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” kira geliri olarak ifade edilmektedir. Bu durumda gelirler belli koşullarda gelir vergisine tabi tutulmaktadır.

2020 kira gelir beyannamesi ne zaman verilir?

Sözcü’de yer alan habere göre; Türkiye genelinde gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren beyan dönemi her yıl olduğu gibi bu sene de 1 Mart'ta başlayıp 25 Mart'ta sona erecek. Beyanname verildikten sonra kira ile yükümlü olan kişinin 31 Mart 2020’de vergi ödemesini yapması gerekiyor.

Beyanname verme süresinin son gününün resmi tatil günü ile aynı güne gelmesi durumunda tatilden sonra ilk iş gününün mesai saatine kadar beyanname verilebilir.

Bulundukları yıl içinde ülkeyi terk edenler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyanname vermek zorundadırlar. Ölüm halinde ise beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçılar tarafından verilir.

Kira gelir beyannamesi nasıl verilir?

2020 yılında kira beyannamesi ikametgahın bulunduğu bölgedeki vergi dairesine giderek ya da www.gib.gov.tr internet adresine girerek  verilebilir. Sistemde bulunan Hazır Beyan sayesinde kira geliri için gerekli işlem yapılabilir. Ayrıca bir cep telefonu uygulaması olarak da bulunan bu sistemi telefonunuza indirerek işlemlerinizi daha hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.

İnternet kullanamayan veya vergi dairesine gidemeyen 60 yaş üstü mükellefler, okuma yazması olmayanlar ile engelli ve hastalar “444 0 189” numaralı Vergi İletişim Merkezi'nden yardım isteyebilecek. Bu kimselere randevu sistemine göre Maliye Bakanlığından bir memur yardımcı olacak. Kira gelir vergileri Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenebilir.

Kira gelir vergisi hesaplama

2020 yılında kira gelir vergisi hesaplamasında iki farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlar götürü gider yöntemi ile hesaplama ve gerçek gider yöntemi ile kira gelir vergisi hesaplamadır.

Götürü gider yöntemi ile kira geliri hesaplama

Kira gelir vergisi hesaplamada en kolay yöntem budur. Bu yöntemde elde ettiğiniz toplam kira gelirinden istisna bedeli düşülür ve kalan tutar kaçıncı vergi dilimine giriyorsa ona göre vergilendirme yapılır. Götürü gider yöntemi ile kira geliri hesaplaması örneği;

2019 yılında elde edilen konut kira geliri toplam 15 binTL olsun. Götürü gider yöntemine göre hesaplandığında öncelikle bu tutar üzerinden kiraya tabi olmayan istisna tutarı düşülür. 2019 yılı için istisna tutar 5.400 TL'dir.

15.000 – 5.400 = 9.600 TL. Bu tutar istisna düşüldükten sonra vergiye tabi olan tutardır. 9.600 TL gelir 2019 gelir vergisi diliminde birinci vergi dilimi yani %15’lik vergi dilimine girdiğinden ödenecek kira vergisi 9.600 x % 15= 1.440 TL olacaktır.

Gerçek gider yöntemi ile 2019 kira geliri hesaplama

Kira vergisini gerçek gider yöntemi ile hesaplamak götürü gider yöntemine göre biraz daha zordur. Bu yöntemde gayrimenkul için yapılan giderler ödenecek kira gelirinden düşülür. Gerçek gider yönteminde aşağıdaki maddeler ve benzeri belgeye dayandırılabilen harcamalar toplam kira gelirinden düşülebilmekte. Bu giderler şunlardır;

– Elektrik, su v.b. harcamaları,
– Konutun sigorta giderleri,
– Konut için verilen harçlar, ödenen vergiler v.b.,
– Bakım ve onarma masrafları,
– Amortisman bedelleri.

Gerçek gider yöntemi ile kira geliri hesaplama örneği;

Elde ettiğiniz konut kira geliri 2019 yılında toplam 19 bin TL olsun. Bu daireye 600 TL ye deprem sigortası, 500 TL bakım gideri, 450 TL de elektrik harcanmış olsun. Vergiye tabi olacak kısım için önce toplam kira gelirinden istisna tutarı ve harcama tutarları çıkarılır. Sonra kalan tutar hangi vergi dilimine giriyorsa vergi dilimi oranında vergi ödenir.

Toplam kira geliri: 18 bin TL,

Toplam harcamalar ve istisna tutarı toplamı: 5400 + 600 + 500 + 450 = 6.950,00 TL

Vergiye tabi olacak kısım: 11.050 TL.

Birinci vergi dilimi yani yüzde 15’e göre ödenecek kira vergisi: 11.050 x %15 = 1.657 TL'dir.

Kira beyannamesi nasıl verilir?


Geri Dön