25 / 04 / 2024

2020'nin ilk 9 ayında yüzde 34 arttı!

2020'nin ilk 9 ayında yüzde 34 arttı!

2020'nin 9 ayında geçen yıla göre yüzde 34 artışla 1 milyon 160 bin konut satıldı. Normalleşme sürecinin ardından hareketlenen konut sektörü, normal seyrine dönüyor...



Nisan ve mayıs aylarında hem COVID-19 nedenli kısıtlamalar, hem de belirsizliğin sebep olduğu etkiler ile Türkiye genelinde konut satışları durağanlaşmıştı. Kovid-19 tedbirlerinin esnemesi ve neormalleşme sürecinin başlamasıyla sektör yeniden canlanmaya başladı. 2020'nin 9 ayında geçen yıla göre yüzde 34 artışla 1 milyon 160 bin konut satışı gerçekleştirilen sektör, yeniden normal seyrine dönüyor.

Dünya Gazetesi köşe yazarı H. Bader Arslan, bugünkü köşesinde konut satışlarını ve sektörü kaleme aldı. 

İşte H. Bader Arslan'ın 'Normale dönüş haftası' başlıklı yazısı...

Geçen hafta yaşanan üç gelişme, piyasa algısının olumlu yönde değişmesine neden oldu.

Bunlar, Merkez Bankası’nda görev değişimi, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda görev değişimi ve Sayın Cumhurbaşkanı’nın çarşamba günü öğleden sonra yaptığı konuşma.

İki kurumdaki görev değişimi, politika değişiminin ön işaretleriydi. Asıl sinyali ise Çarşamba günkü konuşmada net olarak almaya başladık.

Büyük olasılıkla bu Perşembe PPK’dan tatminkar bir faiz artışı adımı göreceğiz. Ardından da; aktif rasyosu başta olmak üzere para ve kredi politikalarında bir dizi değişim ihtiyacı bizi bekliyor. Haftanın en önemli gelişmesi faiz kararı. Ancak iki önemli veri daha var. Birincisi bu sabah açıklanacak olan ekim ayı konut satışları. İkincisi ise kasım ayı tüketici güven endeksi.

Nisan ve mayıs aylarında hem COVID-19 nedenli kısıtlamalar, hem de belirsizliğin getirdiği durgunluk ile Türkiye genelinde konut satışları ciddi biçimde yavaşlamıştı. Ardından sosyal tedbirlerin esnetilmesi, piyasada hareketin yeniden başlaması ve en önemlisi de düşük faizlerin desteğiyle konut satışlarında patlama yaşandı. 2020 yazı, Türkiye tarihinde görülmemiş düzeyde konut satıldı. Haziran-Temmuz- Ağustos döneminde Türkiye genelinde 590 bin konut el değiştirdi. Bunların 410 binden fazlası ikinci el konutlardı.

Faizlerin yeniden yükselmeye ve kredi imkanlarının kısıtlanmaya başlaması ile eylül ayında satışlardaki değişimin yeniden negatife döndüğünü gördük. Hem ipotekli satışlar, hem ilk el hem de ikinci el konut satışları eylülde azaldı.

Bu hafta Ekim ayında satışlardaki son durumu göreceğiz. İlk 9 ayda geçen yıla göre yüzde 34 artışla 1 milyon 160 bin konut satışı yapılan piyasa, yeniden normal seyrine dönüyor. Bu nedenle bu hafta satış rakamlarında gelecek olası bir gerilemeyi negatif değil, pozitif algılamak gerekir.

Satılık konut fiyatları en çok bu şehirde arttı!

Yabancıya konut satışında 2020 yılı beklentisi 7 milyar dolar!


Geri Dön