19 / 04 / 2024

2020'nin ilk çeyreğinde yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 1,1 arttı!

2020'nin ilk çeyreğinde yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 1,1 arttı!

Belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı, 2020'nin ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 1,1 arttı...



Belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısında, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,1 artış yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak-Mart dönemine ilişkin yapı izin istatistiklerini yayınladı.

Buna göre, belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısında bu yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,1, daire sayısı yüzde 4 artış yaşanırken, yüzölçümünün yüzde 11,4 ve değeri yüzde 4 azaldığı görüldü.

Yapıların toplam yüzölçümü 17,4 milyon metrekare iken bunun 8,8 milyon metrekaresinin konut, 5,4 milyon metrekaresinin konut dışı ve 3,2 milyon metrekaresinin ortak kullanım alanı olduğu belirlendi. 

Kullanma amacına göre 11,6 milyon metrekare ile en yüksek payın sahibi, iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı kullanılan binalar oldu. Bunu 1,2 milyon metrekare ile sanayi binaları ve depolar takip etti. 

İzin belgesi verilen yapıların yüz ölçümü azaldı

Belediyeler tarafından verilen yapı kullanma izin belgelerinde bina sayısında bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 42,6, yüzölçümünde yüzde 41,1, değerinde yüzde 36,6, daire sayısında yüzde 39,3 azalma görüldü.

Bu yapıların toplam yüz ölçümü 31 milyon metrekare olarak belirlenirken, bunun 17,6 milyon metrekaresini konut, 6,8 milyon metrekaresini konut dışı ve 6,7 milyon metrekaresini ise ortak kullanım alanlarından meydana geldi. 

Kullanım amacına göre 24 milyon metrekareyle en yüksek pay sahibi, iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar olarak belirlendi. Bunu 1,8 milyon metrekareyle ile kamu eğlence, eğitim, hastane veya bakım kuruluşları binaları takip etti. 

10 soruda yapı ruhsatı!

 


Geri Dön