29 / 03 / 2024

2021 konut fiyatları ne olur?

2021 konut fiyatları ne olur?

Gayrimenkul piyasasıyla ilgili uzmanlardan görüşler gelmeye başladı. Peki yeni yılda konut fiyatları artacak mı? 2021 konut fiyatları ne olur? Merak edilen her şey haberimizin içerisinde yer alıyor...



2020 yılı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sıkıntılı bir yıl oldu. Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının gayrimenkul sektörüne etkisi ağır oldu. Ancak aynı yılın yaz aylarında gelen düşük faizli konut kredisi kampanyasının ardından emlak sektöründe yeniden bir canlanma yaşandı. TUİK verilerine bakıldığında, sadece Temmuz ayında 229 bin 357 adet konut satıldı. 2019 yılının Temmuz ayına kıyasla konut satışlarında yüzde 124 artış yaşandı.

 

2021 konut fiyatları ne olur?

 

UCUZA KREDİ ALAN KARLI ÇIKTI

Tüm bunlarla birlikte durağan seyreden konut fiyatları ciddi talep artışıyla yükselişe geçti. Ucuza satılan kredilerden, fiyatların artmasını beklemeden, çıktığı andan itibaren yararlanan alıcılar karlı çıktı. Talebi fırsata dönüştürmek isteyen fırsatçılar 500 bin TL'lik bir evi 750 bin TL'ye satarak, ciddi kar elde etti. Ucuz krediyle ucuza ev alanlar bu fırtınadan sağ çıktı.

 

2021 konut fiyatları ne olur?

 

YATIRIM ŞAMPİYONU ALTIN

Nakit parası olan yatırımcı parasını nereye yatıracağını şaşırdı. Bir yandan koronavirüs sürecinin ev fiyatlarına etkisi, diğer yandan da finansal piyasalarda ki oynaklık yatırımcıları düşündürüyor. Peki, 2020 yılında dalgalı bir süreçten geçen emlak sektörü mü? Yoksa dolar ya da altın mı daha çok kazandırdı? 

2020 yılının şampiyonu hiç şüphesiz altın oldu. İçerden ve dışardan yapılan büyük saldırılara rağmen dolar yine de beklendiği kadar yükselmedi. Altın yatırımcısına bir yılda yüzde 70 kazandırırken, parasını dolara yatıranlar yaklaşık yüzde 30 civarında kazandı. 

Ucuz krediyle ev alanlar ise bu işten en çok kazananlar oldu. Bu dönem içerisinde elinde parası bulunanlar bile elindeki parayı harcamadan, kredi kullanarak ev sahibi oldu. 

 

2021 konut fiyatları ne olur?

 

BEKLENTİLER DEĞİŞTİ

Koronavirüsün ve son zamanlarda yaşanan depremlerin etkisiyle konutta tercihler değişti. Yeni ev almak isteyenlerin ilk tercihi bahçeli evler oluyor. Bahçeli müstakil evler favori olurken, 30 yıllık eski binalara talep her geçen gün azalıyor. 

Kış koşulları, uzaktan eğitim ve evde çalışma sistemi nedeniyle evde geçirilen süre artarken, özellikle doğal ortama ve sosyal donatılara sahip, az katlı veya müstakil yapılar daha çok tercih edilir hale geldi. İnşaat firmaları da bu talebi dikkate alarak, talebe uygun şekilde doğa içinde az katlı projeler için kolları sıvadı. 

 

2021 konut fiyatları ne olur?

 

KONUT FİYATLARI NE OLUR?

Gayrimenkul sektöründe yeniden istikrarın sağlanmasıyla konut faizleri yükselişe geçti. Bu dönem içerisinde yeni inşaat sayıları artarken, fiyatlarda her geçen gün yükseldi. Bu doğrultuda ev fiyatlarının da, talebin de, inşaat maliyetlerinin de 2021 yılında yükseleceği düşünülüyor. 

Önümüzdeki yıl devam eden aşı çalışmalarının meyvesini vermesi durumunda ekonomi yeniden canlanacak ve sektör daha da hareketlenecek. Bu kapsamda faizlerinde düşmesiyle beraber ipotekli konut satışlarının 120-130 bin adet civarına ulaşması planlanıyor.

 

2021 konut fiyatları ne olur?

 

EV ALMAK MANTIKLI MI?

Bizim önerimiz ise uzun vadede yatırım planı yapanlar için konut almak her zaman cazip olacak. Önümüzdeki yıl içerisinde konut kredisi faizlerinin düşmesi, fiyatların yüzde 50 oranında artması bekleniyor. Yatırım ya da oturum için ev almak isteyenlerin elini çabuk tutması gerekiyor. 

 

Bir iyi, bir kötü haberimiz var!

Fiyatlar 1 yılda yüzde 32.4 arttı!

 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com 


Geri Dön