26 / 04 / 2024

2021 tapu harcını kimler öder?

2021 tapu harcını kimler öder?

Gayrimenkul alım satım işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Devir işlemi için tapu harcı ödeniyor. Peki tapu harcı nerede ödeniyor? 2021 tapu harcını kimler öder? İşte tüm merak edilenler...



Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede bulunan tapu işlemlerinden tapu harcı alınıyor. Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak tahsil ediliyor.

Taşınmaz alım satım işlemi taşınmazın olduğunu ilçenin tapu müdürlüğünde, başka bir şehirde yaşanıyor ise en yakın tapu müdürlüğünde yapılabiliyor. Tüm tapu müdürlükleri birbirleri adına işlem yapmaya yetkili olup. Ayrıca yurtdışında da Berlin Başkonsolosluğu Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Temsilciliğinde işlem yaptırılabiliyor. Peki 2021 tapu harcını kimler öder? İşte tüm merak edilenler...

Tapu harçlarını Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede yer alan kişiler; tarifede belirtilmeyen işlemlerde ise, taraflar aksini kararlaştırmadığı müddetçe aşağıda yazılı kişiler tarafından ödeniyor.

2021 tapu harcını kimler öder?

1-) Mülkiyet ve mülkiyetten gayrı ayni hakları iktisap edenler (İktisap eden kişiler birden fazla ise harçları hisseleri oranında öderler), 
2-) İpotek tesisinde ipoteği tesis edenler, 
3-) Kadastro işlerinde adlarına tescil yapılanlar, 
4-) Miras sebebiyle çıplak mülkiyetin mirasçı adına tescilinde, çıplak mülkiyet sahibi olanlar, 
5-) Rücularda rücu eden taraf, 
6-) Bunlar dışında kalan işlemlerde lehine işlem yapılmış olanlar.

Tapu harcı ödeme yerleri 2021

Tapu harç bedelleri, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığı'nın yetki vermesi üzerine ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabiliyor. 

Ayrıca tapu müdürlükleri tarafından e-tahsilat uygulamasına geçiliyor. Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda yapılabiliyor.

2021 tapu satış döner sermaye harcı ne kadar?

2020 yılında taşınmaz alım ve satımlarında uygulanacak olan tapu harcı tutarı 288 liradan 353 liraya yükseltilmişti. Tapu harcı döner sermaye ücretine gelen yüzde 9.11 oranındaki zam ile 385 liraya yükseltildi. 

Döner sermaye hizmet bedeli hesabı, yöresel katsayı ile hizmet bedelinin çarpılması ile yapılıyor.

Tek işlemde bir adet bağımsız bölüm satışı yapılıyorsa bir adet döner sermaye hizmet bedeli alınıyor. Eğer tek işlemde birden fazla bağımsız bölüm satışı yapılıyorsa bağımsız bölüm sayısı adedince döner sermaye hizmet bedeli alınıyor.

2021 tapu harcı ne kadar?

Hem alıcının hem de satıcının sorumluluğu olan tapu harcı, her iki taraf tarafından da ödeniyor. Tapu harcı bedeli, aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça alıcı ve satıcıdan eşit olarak yani her birinden satış bedelinin yüzde 2'si oranında alınıyor.

Tapu harcı ödeme yerleri 2021!


Geri Dön