25 / 04 / 2024

2022'de AVM açılışları hızlanacak!

2022'de AVM açılışları hızlanacak!

Türkiye’de senelik 160 milyar Türk Lirası'na yakın satış gerçekleştirilen ve 2 milyarı aşkın ziyaretçi ağırlayan AVM’lerde toparlanma hızlı oldu. AYD Başkanı Hüseyin Altaş, 2022'de 4-5 yeni AVM'nin daha açılacağını belirtti.



Türkiye’de senelik 160 milyar Türk Lirası'na yakın satış gerçekleştirilen ve 2 milyarı aşkın ziyaretçi ağırlayan AVM’lerde toparlanma hızlı oldu.Dünya Gazetesi'nden Yener Karadeniz'in haberine göre; AVM'ler beklenenden önce hareketlendi. Kovid-19 salgınıyla beraber günlük ziyaretçi sayısı 2 milyona kadar düşen ve pandemi öncesi rakamlara ulaşmak için 2022 yılını bekleyen kuruluşlar, hedeflerine 6 ay önce ulaştı.

2022 de AVM açılışları hızlanacak!

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, pandeminin ilk başladığı Mart 2020'yi takiben 3 ay kapalı kaldıklarını anımsatarak sonrasında uygulanan açılmalarda ilk etapta 2 milyon civarında günlük ziyaretçi sayısına ulaştıklarını belirtti. İzleyen dönemde gerek açılış-kapanış saatlerinde yapılan güncelleme gerekse kısıtlamaların etkisiyle söz konusu sayının en yüksek 4,7 milyona kadar ulaştığına dikkat çeken Altaş, halihazırda söz konusu rakamın pandemi öncesindeki seviye olan 6,5 milyona ulaştığını dile getirdi. Koronavirüs salgını öncesinde Türkiye’de toplamda 433 AVM ve 13,5 milyon metrekare kiralanabilir alan bulunuyordu. Yeni açılan 8 AVM ve 500 bin metrekare ilave alan eklendi ve toplam AVM sayısı 441’e ulaşırken kiralanabilir alan da 14 milyon metrekare civarına çıktı.

2022 de AVM açılışları hızlanacak!

2022’de 4-5 yeni AVM daha açılacak

Altaş, “Salgının seyrine göre yaptığımız değerlendirmede 2019 rakamlarına 2022’nin ilk çeyreğinde ulaşırız diye öngörüyorduk. Yeni eklenen AVM’lerin de etkisi ile hedeflerimize beklenenden 6 ay önce ulaştık. Önümüzdeki dönem bu rakamın yeni açılacak AVM’lerin katkısı ile çok daha yüksek seviyelere ulaşmasını bekliyoruz” diye konuştu. 

Yeni AVM projeleri arasında Qamar Group tarafından hayata geçirilen Malkara AVM, Nata Holding tarafından İstanbul’da yükselen Tem Point AVM gibi projeler bulunuyor. Hüseyin Altaş, gelecek sene kiralanabilir alanın 200-300 bin metrekare yükselmesini ve 4-5 civarında yeni AVM’nin daha açılmasını beklediklerini dile getirdi.

2022 de AVM açılışları hızlanacak!

Pandeminin ardından AVM’lerde dönüşüm başlayacağı ve farklı işlevler ile yapılanmaya gidileceği belirtiliyordu. Bu çerçevede kurumların içine dershane, kütüphane gibi farklı fonksiyonların dahil edilmesi öngörülüyordu. Geride bıraktığımız süreçte birçok AVM’ye başta kütüphane olmak üzere farklı fonksiyonlar iave edildi. Fakat hızlı dönüşüm için pandemi sonrasını işaret eden AYD Başkanı Altaş, “Şu an kütüphaneler açılıyor ama ziyaretçilere fazla vakit geçirtecek yeni fonksiyonlar için salgının bitmesini bekliyoruz. Şu anda insanlar gelip hızlıca alışverişini yapıp gitsin istiyoruz” diye konuştu.

2022 de AVM açılışları hızlanacak!

“Gelirimizin yarısından feragat ettik”

AVM'lerin yüzde 60’ını meydana getiren markaların, ortak gider faturalarına yansıyan kayıpkaçak bedellerine tepkileri de en önemli problemlerden oldu. 174 üye ve 429 markayı temsil eden Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, söz konusu alanda düzenleme yapılmaması ve şeffaflık sağlanmaması durumunda markaların mağaza kapatma protestosu yapabileceğini dile getirmişti.

2022 de AVM açılışları hızlanacak!

Markalar ile restleşme konusunda Altaş, şu ana kadar hiçbir AVM’nin herhangi bir marka ile karşı karşıya gelmediğine dikkat çekerek, “AVM’ler salgın döneminde elini taşın altına koydu ve iş ortakları olan markalara 11 milyar TL’ye yakın kira desteğinde bulundu. Gelirlerinin neredeyse yarısından feragat etti” diye konuştu. Altaş’ın verdiği bilgilere göre AVM’lerin senelik kira geliri 25-26 milyar Türk Lirası seviyesinde seyrediyor ve bu rakam her yıl TÜFE oranında yükseliyor.

AVM satışları hızlanacak!

AVM'lerdeki ortak gider sorunu büyüyor!

AVM'ler için ciro kirası talebi!

2021'in AVM karnesi: Yatırımlar hız kesmiyor!


Geri Dön