19 / 03 / 2024

AVM'lerdeki ortak gider sorunu büyüyor!

AVM'lerdeki ortak gider sorunu büyüyor!

Perakendecilerle AVM yönetimleri arasında başlayan ‘ortak alan genel giderleri tartışması’ alevlendi. Taraflardan karşılıklı restler geldi.



Perakendecilerle AVM yönetimleri arasında başlayan ‘ortak alan genel giderleri tartışması’ alevlendi. Taraflardan karşılıklı restler geldi. Sözcü Gazetesi'nden Gamze Bal'ın haberine göre; Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, perakendecinin üzerinde senelik 1.5 milyar Türk Lirası tutarında yük oluşturan AVM’lerdeki ortak alan genel giderlerinin dökümünü AVM’lerden istemelerine rağmen kendileriyle şeffaf bir şekilde paylaşılmamasından şikayet ediyor. 

AVM lerdeki ortak gider sorunu büyüyor!

Öncel, bu durumun çözüme kavuşmaması durumunda AVM’lerde bir ‘perakendeci protestosu’ başlayabileceğini vurguladı. 

Bu tepkiyle ilgili konuşan Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş ise, “Protesto hakları saklıdır. Herkes yapabilir. Ancak bu aynı zamanda kanunen tahliye sebebi. Böyle bir durumla karşılaşmamız durumunda biz de iyi niyetimizin su istimal edildiğini düşünerek tahliye emirlerini göndereceğiz” ifadelerini kullandı. 

AVM lerdeki ortak gider sorunu büyüyor!

Altaş, iyi niyetlerine gösterge olarak ise Kovid-19 salgını sürecinde uygulanan kira indirimlerini örnek verdi. Perakendeci ise 2020 yılındaki sokağa çıkma kısıtlamaları sebebiyle çoğunlukla kapalı olan mağazalar için uygulanan kira indirimlerinin, ortak alan giderleri konusunda karşısına çıkarılmasına “Zaten mücbir sebep vardı” dedi. 

AVM lerdeki ortak gider sorunu büyüyor!

BMD: HESAP VERİLMEMESİ İSYAN ETTİRİYOR

Ortak alan giderleri en kaba tanımla AVM’lerdeki güvenlik hizmetlerinden, kullanılan elektrik ve suya kadar bütün giderlerin metraja göre dağıtılmasını açıklıyor. Bu gider AVM’nin kaç kapısı olduğuna, o kapıda duran güvenlik sayısına ve mağazaların metrekare büyüklüklerine göre değişiyor. 

BMD Başkanı Öncel, “Ortak alan giderleri adı altında perakendeciye binen yükün ağırlığı ciddi bir sorun ancak bundan ziyade hesap verilmemesi isyan ettiriyor” diye konuştu. 

Öncel, gerçekleştirdikleri bir anketle BMD üyelerinin yüzde 95’inin ortak alan genel giderinin dökümünü ayrıntılı olarak alamadıklarını belirtti. 

AVM lerdeki ortak gider sorunu büyüyor!

AYD: BİZ DE CİRO KİRASI ÇALANLARI AÇIKLAYALIM

Perakendeciler bölgeye göre değişen bu hesaplamanın suistimal edildiğine dikkat çekerken; suistimalin sadece bir iki örneği olduğuna vurgu yapan AYD Başkanı Altaş ise, bunun bütün AVM’leri kapsayan bir itiraza dönüşmesine tepk gösterdi. 

“Ortak alanlarla ilgili 2017’de çıkan yönetmeliğe harfiyen uyuyoruz. Ancak yönetmelikteki hükümlerin uygulanmadığı bir iki örneği bulup, tüm sektörü kötülüyorlar” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Altaş, “O zaman biz de ciro kirası aldığımız yerlerde cirodan çalan perakendecileri tek tek açık açıklayalım, uygun olur mu? Bu yakıştırmayı tüm perakendecilere yapamayız” açıklamasında bulundu. 

AVM lerdeki ortak gider sorunu büyüyor!

‘TRİBÜNLERE OYNAMIYORUZ’

“Yönetmeliğe uymayan bir iki tane AVM olursa zaten şikayet ediliyor ve bakanlık denetleyip, cezasını kesiyor. Fakat perakende tarafının bu işi biraz speküle ettiğini düşünüyorum” şeklinde konuşan Altaş, şu açıklamalarda bulundu: 

“Ne tribünlere oynuyoruz ne de popülist perakende politikaları izliyoruz. Kimseden haksız yere kazanç da sağlamıyoruz. Elektriğe, suya, doğalgaza biz zam yapmadık, sadece yapılan zamları giderlere yansıttık.”

AVM lerdeki ortak gider sorunu büyüyor!

ŞEFFAF BİR GİDER LİSTESİ HAZIRLIĞI BAŞLADI

Altaş ayrıca, perakendecinin AVM’lerden istediği ayrıntılı ve şeffaf bir ortak alan hesabı için AYD olarak bir çalışma sürdürdüklerini de aktardı. 

Altaş, “Bütün AVM’lerde ortak alan giderlerinin detaylarını gösteren bir liste hazırlatmaya başladık” diyen Altaş, “Bir iki ay içinde görülecek ki haksız sağladığımız bir kazanç yok. Tersine Avrupa’da ve ABD’de olmayan kira indirimleriyle sübvanse ettik” ifadelerini kullandı. 

AVM lerdeki ortak gider sorunu büyüyor!

PERAKENDECİ KÂRSIZLIKTAN MUZDARİP

Perakendeci ise ortak alan giderleri haricinde de yükselen maliyetlerle baş etmeye çalıştığına vurgu yapıyor. 

BMD Başkanı Sinan Öncel, son bir senede ham maddeye yüzde 60-80 aralığında zamlar yapıldığını vurguladı. Öncel, “Maliyetler yüzde 80 artmışken ürünler yüzde 30 zamlanabildi. Bu oran daha fazla olmalıydı. 2021 Ağustos’ta TÜFE ve ÜFE arasındaki 26.3 puanlık farkı perakendeci üstlendi. Bu da firmalara kârsızlık olarak yansıyor” şeklinde konuştu.

AVM'lerde gider tartışması!

Mustafa Aydın'dan AVM'lerde ortak gider açıklaması!

Sinan Öncel: Mağazalarımız kapanmazsa pandeminin yaralarını sarabiliriz!


Geri Dön