29 / 03 / 2024

2023'e kadar 2 milyon hektar arazi kiralanacak!

2023'e kadar 2 milyon hektar arazi kiralanacak!

Tarım arazilerinin etkin ve verimli kullanılması amacıyla çalışmalar devam ediyor. 24 milyon hektar tarım alanının tamamında 2023'e kadar toprak veri tabanı güncellenecek ve toplam 2 milyon hektar arazi kiralanacak. 



Tarım ve Orman Bakanlığı, tarım arazilerinin etkin ve verimli kullanılması amacıyla çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Yeni Şafak'tan Yasemin Asan'ın haberine göre, 265 ova koruma altına alınırken önümüzdeki dönemde bu sayının daha da artması planlanıyor. 24 milyon hektar tarım alanının tamamında 2023'e kadar toprak veri tabanı güncellenecek ve bu alanlar gıda güvenliğinin ambarı olacak. Arazisini satmak isteyen çiftçilerin arazilerinin değerlerini, talep olması durumunda da bakanlık belirleyecek. Bakanlık alıcılar ve satıcılara aracılık yapacak. Yıldan yıla artan nüfus ve refah seviyesinin yükselmesine bağlı değişen tüketim alışkanlıkları gıda ihtiyacını dolayısıyla tarım arazilerinin etkin ve verimli kullanımını daha önemli hale getiriyor.

ATIL ARAZİDEN KAYIP 13 MİLYAR TL

Fakat ülkemizde işletme ölçeklerinin küçük oluşu arazilerin etkin ve verimli kullanımını da engelliyor. Türkiye'de 3 milyon hektara yakın arazi çeşitli sebeplerden dolayı ekilemiyor. Arazilerin aşırı derecede parçalanmış olması, güvenlik sorunları, aile içi husumetler ve göç gibi sebepler birçok tarım arazisinin atıl kalmasına neden oluyor. Bu da yaklaşık olarak 13 milyar lira gelir kaybına sebep oluyor. 2023'e kadar yaklaşık olarak 2 milyon hektar arazi kiralanacak. Türkiye'de ekilen tarım alanlarının dışında mera ve ormanların toplam büyüklüğü de 78 milyon hektar. Bu alanı genişletmek için de çalışmalar devam ediyor. 300'den fazla büyük verimli tarım ovası mevcut. 265 büyük ova da koruma altına alındı.

GÜNCEL VERİ TABANI

Koruma alanlarının önümüzdeki dönemde artması hedefleniyor. Önümüzdeki dönem de pay artırılacak. Türkiye'de toplam 32,5 milyon adet tarım parseli bulunuyor. Toplam 24 milyon hektar tarım alanının tamamında da verimliliğin artırılması için 2023'e kadar toprak veri tabanı güncellenecek. Tarım alanlarının korunmasının dışında işletmelerin kayıt altına alınması işlemleri de hız kazanacak.

SATIŞTA BAKANLIK ARACI

Şu anda 3 milyon işletmenin 2,2 milyonu çiftçi kayıt sistemine kayıtlı. Gelecek sene sonuna kadar kayıt dışılığın bitirilmesi planlanıyor, tarım arazilerinin değerinden el değiştirebilmesi için de bakanlık arazi bankacılığı ile aktif rol oynayacak. Bakanlık, arazi değerinin belirlenmesi ve alım-satımında aracılık yapılması amacıyla arazi bankacılığını uygulayacak. Arazisini satmak isteyen çiftçilerin arazilerinin değerini talep olması durumunda bakanlık belirleyecek. Bakanlık, alıcılar ile satıcılara da aracılık yapmış olacak.

400 BİN YATIRIMCI TAD'A TIKLADI

Eğer bir yerde bir alan tarım arazisi dışına çıkarılacaksa yatırımcılar, Tarım Arazileri Değerlendirme ve Bilgilendirme Sistemi'ni kullanarak bu alanla ilgili parsel sorgulaması ile arazi mutlak mı, marjinal mi, kuru ay da sulu tarım arazisi mi öğreniyor. Hayata geçirilen bu uygulama ile arazinin yatırıma uygun olup olmadığı hakkında bazı bilgiler de veriliyor. Geçen sene yaklaşık olarak 400 bin üzerinde yatırımcının sistemden sorgulama yaptığı belirtildi. Sistemle spekülasyonların da önüne geçilmiş oluyor.

Tarım alanlarına miras takibi!


Geri Dön