16 / 04 / 2024

2025 için korkutan tahmin! Tüm iş yerlerinin yarısı kapanabilir!

2025 için korkutan tahmin! Tüm iş yerlerinin yarısı kapanabilir!

Dünya Ekonomik Forumu'nun hazırladığı rapor sonucunda 2025 itibarıyla, tüm iş yerlerindeki görevlerin yarısı makineler tarafından yapılacak, bir çok iş yeri kapanırken, bir çok kişi işsiz kalacak.  



Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından hazırlanan rapora göre, 2025 itibarıyla, tüm iş yerlerindeki görevlerin yarısı makineler tarafından yapılacak ve bu durum büyük ihtimalle eşitsizliği daha da derinleştirecek.

Hürriyet'te yer alan habere göre; WEF "robot devriminin" dünyada 97 milyon istihdam ortaya çıkaracağını, ancak en az bir o kadar istihdamı da yok ederek, bazı toplulukları risk altına alacağını kaydetti.

WEF'in araştırmalarına göre, veri işleme ya da işletme alanındaki rutin ya da elle yapılan işler, en büyük otomasyon tehlikesi altında.

Ancak WEF, bakım, büyük veri ve yeşil ekonomi alanlarında yeni istihdam alanları yaratacağı iddia ediliyor.

Kuruluşun araştırması, dünyada 8 milyon kişiyi istihdam eden dünyanın en büyük 300 şirketi incelenip gerçekleşti.

İşverenlerin yüzde 50'si, şirketlerindeki bazı rollerde otomasyonun hızlanmasını amaçladıkları ortaya çıkarken, yüzde 43'ü teknolojinin istihdam kayıplarına neden olacağını düşündüklerini ortaya çıkarıyor.

WEF, şirketler maliyet düşürme ve yeni çalışma yöntemlerine adapte olurken, koronavirüs salgının da yeni teknolojilerin kullanımını artacak.

Ancak kuruluş, işçilerin "hızlanan otomasyon ve Covid-19 durgunluğunun etkisiyle" çifte tehdit altında kaldıklarını vurguluyor.

WEF Genel Müdürü Saadia Zahidi "Bunlar istihdam piyasalarındaki mevcut eşitsizliği derinleştirdi ve 2007-2008 küresel mali krizinden bu yana istihdamda elde edilen kazanımları geriye çevirdi. Bu çifte sorun senaryosu bu zorlu dönemde işçilerin önüne bir engel daha çıkarıyor. Bu değişikliği proaktif bir şekilde yönetmek için fırsat penceresi hızla kapanıyor" şeklinde konuştu.

'TALEPTE ARTIŞ'

WEF şu anda, iş yerlerindeki bütün görevlerin üçte birini makinelerin, geriye kalanları ise insanların yaptığını, ancak 2025'ten sonra bu tablonun değişeceğini söyledi.

WEF'in açıkladığı sonuca göre danışmanlık, karar verme, muhakeme, iletişim ve etkileşim gibi insani becerilere dayalı mesleklere daha çok yaygınlaşacak. Yeşil ekonomi, ve mühendislik ya da bulut sistemleri gibi yeni alanlardaki boşlukların doldurulmasıyla ilgili talepte ise artış olacak.

Ancak kuruluş, rutin ya da elle yapılan milyonlarca işin yerini teknolojinin alacağını ve bu durumdan en az ücret alan, en az kalifiye çalışanların etkileneceğinden bahsetti.

WEF, değişim ile başa çıkılabilmesi amacıyla milyonlarca kişiye yeni beceriler kazandırılması ve işlerini kaybedenler için hükümetlerin "daha güçlü güvenlik ağları" kurması gerektiğinden bahsetti.

Ofisler terk edilmiş köylere mi dönecek?

Koronavirüsle ofis ve konutlarda yüksek kulelere talep azalacak mı?


Geri Dön