19 / 04 / 2024

2b arazi başvurusu nasıl yapılır?

2b arazi başvurusu nasıl yapılır?

Orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayacak olan alanlara 2b arazi deniyor. Peki, 2b arazi başvurusu nasıl yapılır?



2b arazi başvurusu nasıl yapılır?

Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan yerlerin Değerlendirilmesi İle Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkındaki 19.04.2012 tarihinde kabul Edilen 6292 Sayılı Kanunla usül ve esasları belli elden 31.08.1956 tarihli 6831 Saılı Orman Kanununun 2 nci maddesi ile Hazine adına orman dışına çıkarılan arazilere 2b arazi deniyor.


Bu  Kanuna göre 2b arazilerinin değerlendirilmesi,yeni orman alanlarının oluşturulması ve nakline karar verilmesi halinde ,devlet ormanları içinde veya bitişinde bulunan  köylerin halkının yerleştirilmesi ile bunların satışını düzenleniyor. Peki, 2b arazi başvurusu nasıl yapılır?


Orman vasfını kaybetmiş olan 2B Arazilerinin satışı ile, bu arazilerde hak sahipliği bulunan veya yeni kazananlar 2B Başvurusu yaparak, arazilerini imar planına uygun bir şekilde kullanabiliyor. Bu başvuru süresince yapılacak ve yapılması gerekenler;


- Kullanıcıların doğrudan satış hakkı kaldırılacak

- Ecrimsil bedeli olarak adlandırılan bedel tahsil edilecek

- İşgalci konumunda olan kişilere açılmış davalar devam edecek

- 2B Arazisi kapsamında bulunan ve 2003 yılından önce inşa edilmiş olan binalar yıkılarak tahliye edilecek

- 2003 Yılından önceki dönemlerde yapılmış olan yapılar ise istimlak edilerek arazisi ile birlikte 2B satışına konu olarak ihaleye çıkartılabilecek.


2b arazilerialım işlemleri için  il müdürlüklerine ya da deftarlılara başvuru yapılabiliyor. Başvuru için gereken belgelerin eksiksiz olması gerekiyor.


Arsam 2b mi?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön