19 / 04 / 2024

Antalya'da 10 bin kişiye 2b arazi tapuları geri verilecek!

Antalya'da 10 bin kişiye 2b arazi tapuları geri verilecek!

Antalya'ya 2b arazi tapularının geri verilmesi planlanıyor. Antalya Defterdarı Mat, 2B satış sürecinin sonuna yaklaşıldığını belirterek, tapuları mahkemede iptal edilmiş 10 bin 230 kişiye tapularının ücretsiz verileceğini söyledi...



Antalya Defterdarı Hidayet Mat, tapuları mahkeme kararıyla iptal edilen 10 bin 230 2B hak sahibinin haklarının bedelsiz iade edileceğini söyledi. Antalya'da 10 bin 230 kişinin 2B parselini iade talebinde bulunduğunu belirten Mat, "2B arazisi iade konusu yanlış anlaşılabilir. Tapuları mahkeme kararıyla iptal edilen 10 bin 230 kişi tapularını geri alma talebinde bulunmuştu. Talep edilen iade alanı ise 19 milyon metrekare. Vatandaşların tapusu parsellerinin 2B olması nedeniyle mahkeme kararıyla iptal edilmişti. Biz bu tapuları hiç para almaksızın iade edeceğiz. Şu an tapuları iptal edildiği için hazine olarak görülüyor. Buna ilişkin doğru işlem yapmak adına incelemeler devam ediyor. İşlemler bittiğinde tapuların iadesine başlanacaktır" şeklinde konuştu. 2B konusunda gelinen son durumu da anlatan Mat, Antalya'da 8 bin 374 adet 2B parselinin satıldığını belirterek, "Antalya'da 212 milyon metrekare 2B arazisinde 71 bin 38 2B parseli bulunuyor. 71 bin 38 2B parselinin 82 bin 217 hak sahibi buluyor. Tebligat alan ve tebligat neticesinde satın alan kişi sayısı 8 bin 374. Bu 20 milyon metrekareye tekabül ediyor. Satışlar yoğun bir şekilde devam ediyor. Kasım ayında tamamlanması bekleniyor. Tapularında 2B şerhi bulunanlar tasarruf edemiyor, ruhsat alamıyor ve imar planına konu olamıyorlardı. Tapu sicil müdürlüklerine talimat verilerek toplam 35 bin 679 tapunun şerhleri silindi." dedi. 


PEŞİN ÖDEMEDE İNDİRİM 

Kişilerin hak sahipliğinin bulundukları parselde kullandıkları alanla sınırlandırıldığını belirten Mat, müracaat eden 2B hak sahiplerine tebligatların gönderilmeye başlandığını hatırlatarak, "2B satış ve ödeme bilgilerini içeren tebligatları bitirmek üzereyiz. Birkaç ilçemiz dışında hepsi bitti. Bitmeyen ilçelerimiz de hafta sonu itibariyle biter. Tüm satış ve ödeme tebligatlarını kısa zaman içinde yapmış olacağız. Tebligatı alanların tebliğ tarihinden itibaren 3 ay süreleri var. Tebligatı aldıktan sonra Defterdarlığa ya da ilçelerde Mal müdürlüklerine, Milli Emlak müdürlüklerine başvurulması gerekir. Tebligatların içeriğinde satış bedeli, peşin ve taksitle ödenmesi halinde ödeme koşulları ve süreleri ile ilgili bilgi yer alıyor. Yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda karşılaşacağı sorunlar. İstenen belgeler gibi bilgiler açık ve net bir şekilde yer almaktadır. Tarım arazilerinde satış bedeli rayiç bedelin yüzde 50'si. Belirlenen bedelin peşin ödenmesi halinde yüzde 20'lik bir indirim uygulanacak. Toplamda rayiç bedelin yüzde 60'ı kadar bir indirim söz konusu" dedi. 


5 YIL 10 TAKSİT

Tarım alanı dışında yerleşim amaçlı yerlerde ise yine vatandaşın lehine bazı düzenlemelerin yapıldığını belirten Mat, şunları söyledi: "400 metrekarenin altındaki alanlar için yüzde 50 indirim söz konusu. Taksitle ödeme buralarda da geçerli. Belediye mücavir sınırları içinde 5 yıl 10 taksit, mücavir alan sınırları dışında 6 yıl 12 taksit şeklinde faizsiz ödeme seçeneği var. Herhangi bir tapu harcı söz konusu değil. 


Sabah


Geri Dön