25 / 04 / 2024

2b arazisi devredilebilir mi?

2b arazisi devredilebilir mi?

2B arazisi; orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen arazilere deniyor. Peki, 2b arazisi devredilebilir mi?



2b arazisi devredilebilir mi?


Orman vasfını kaybetmiş araziler olarak adlandırılan 2B Araziler hazinenin sahip olduğu mal varlıkları olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizde de orman vasfını kaybetmiş araziler 2B arazileri olarak ifade ediliyor.


Bir diğer deyişle 2B arazisi; orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen arazilere deniyor.


2B arazileri, 473 bin hektarlık alana yayılmış durumda. Bu alanlar üzerinde su, doğalgaz, elektrik gibi alt yapısı devlet tarafından sağlanan 400 bin civarında yapı bulunuyor.


Söz konusu arazilerin yüzde 80'i Antalya, Mersin, Kocaeli ve Yalova gibi rantı yüksek illerde yer alıyor. Bu arazilerin büyük kısmı zeytinlik, narenciye alanları ve otlaklardan oluşuyor.


Doğrudan satışı gerçekleşebilen 2b arazilerin devri mümkün mü? Bu hususla ilgili açıklama Anayasanın 169. maddesinde yer alıyor. İlgili kanun maddesi aşağıda bulunuyor;


Madde 169

A. Ormanların Korunması ve Geliştirilmesi

Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir.


Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz. Devlet ormanları kanuna göre, Devletçe yönetilir ve işletilir. Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz.


Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasi propaganda yapılamaz; çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz.


Orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen, aksine tarım alanlarına dönüştürülmesinde kesin yarar olduğu tespit edilen yerler ile 31.12.1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş olan tarla, bağ, meyvelik, zeytinlik gibi çeşitli tarım alanlarında veya hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler, şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerler dışında, orman sınırlarında daraltma yapılamaz.


2b arazilerin satışında rayiç bedel ne kadar?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön