24 / 04 / 2024

2B rayiç bedel ödemelerinin 5 yıldan 15 yıla uzatılması isteniyor!

2B rayiç bedel ödemelerinin 5 yıldan 15 yıla uzatılması isteniyor!

Oturduğu evi ya da arazisi 2B kapsamına giren ve buna bağlı olarak yüklü miktarlarda rayiç bedel talep edilen vatandaşlar, ne yapacaklarını bilemiyor. Vatandaşlar rayiç ödemelerinin 15 yıla uzatılmasını istiyor...



Oturduğu evi ya da arazisi 2B kapsamına giren ve buna bağlı olarak yüklü miktarlarda rayiç bedel talep edilen vatandaşlar, ne yapacaklarını bilemiyor. Sultanbeyli’de ikamet eden Abdullah Avcı isimli bir vatandaş, kendisinden istenilen 50 bin TL rayiç bedeli ödeyemeyince, çareyi Milli Gazete aracılığıyla sesini hükümet yetkililerine duyurmakta buldu.


2B olarak bilinen orman özelliğini yitirmiş hazine arazilerine biçilen yüksek rayiç bedelleri, vatandaşları isyan ettiriyor. 2B uygulamasından dolayı mağduriyet yaşadığını dile getiren Abdullah Avcı, İstenilen rayiç bedel ödeme süresinin 5 yıldan 15 yıla çıkartılmasını istiyor. İstanbul’un Sultanbeyli ilçesinde yaşayan Abdullah Avcı, 2B kapsamına giren evi için istenilen 50 bin TL’lik rayiç bedeli ödeyecek imkânı olmadığını söyledi. Taksitlerin daha uzun vadeye yayılmasıyla mülkleri 2B kapsamına giren vatandaşların taksitleri daha kolay ödeyebileceğine dikkat çekti.


Maaşımın 60 Katı Para Ödedim


Söz konusu arsayı 24 yıl önce 3 milyon liraya satın aldığını belirten Avcı, “Sultanbeyli’deki 2B arazisi içinde bulunan 267 metre kare arsamın bana ait olduğu ve benim hak sahibi olduğum tescil edilip 7 Mayıs 2013 tarihinde tarafıma tebliğ edildi. Şahsım olarak söz konusu bu arsayı gelip işgal etmedim. 1989 yılında 50 bin lira aylık ücret alırken maaşımın 60 katı olan 3 milyon lira ile eşten, dosttan borçlanarak aldım. 24 yıldır da bu evde ikamet etmekteyim. Sultanbeyli Belediyesi’nin kurulmasından bu yana evimin emlak vergisini ödedim. Bizleri ikamet ettiğimizi mahallin sahibi olduğumuza kanaat getiren yerel yönetimler elektriğimiz, suyumuz ve altyapımızı yaptı. Bunun karşılığında da her T.C. vatandaşı gibi ben de bu hizmetlerin karşılığını zamanı içinde ödedim ve hâlâ da ödemekteyim. Hiçbir zaman devletimize karşı asi ve isyankâr olmadım” dedi.


Taksitler Uzatılsın


İstenilen 50 bin TL’nin kendisi için büyük bir rakam olduğunu ifade eden Avcı, ödeme noktasında bir kolaylık sağlanması istedi. Avcı, “Şimdi 2B kanunları çerçevesinde sahip olduğum evin arsasına 100 bin TL rayiç bedel biçilip yüzde 50 indirim ile 50 bin TL ödemem isteniyor. Ben bir emekliyim ve bin küsur maaşla kıt kanaat geçinen kendi halinde biriyim. Başkaca bir gelirim de yok. 7 çocuğum var. 2 çocuğum okula gidiyor. 2B için şu anda istenilen 2 bin TL peşinatı da borç aldım. Bu kadar sıkıntı içerisinde benden istenen 50 bin TL’yi nasıl öderim. Eğer ödeyemez isem devlet bana evi boşalt mı diyecek. Bunu ödemeyelim de demiyorum. Ancak devlet bize kolaylık tanımalı. Rayiç bedellerin ödenmesi için verilen 5 yıllık sürenin 15 ayıla çıkarılması bir çözüm olabilir. Benim gibi gelir düzeyi düşük olanları rahatlatır” şeklinde konuştu.


Timuçin Mercanoğlu/Milli Gazete


Geri Dön