23 / 04 / 2024

2B'de 3.kişilerin durumu!

2B'de 3.kişilerin durumu!

2B'de 3.kişilerin durumu konusunda hak sahiplerinin arazilerini satın alamaması halinde 2-B'li araziler için 3. kişilere yönelik ihale açılması planlanıyor. İhale açılacak kişilerin rayiç bedelde yapılan indirimden faydalanamayacağı belirtiliyor...




2B'de 3.kişilerin durumu!


Orman özelliğini yitirmiş 2-B arazileriyle ilgili yasa tasarısında, hak sahiplerine doğrudan satılacak olan taşınmazların satış bedelinin rayiç bedelin yüzde 70'i olduğu biliniyor. 2B arazisinin satış bedelini peşin ödeyenlere ise yüzde 20 indirim uygulanıyor.


Hak sahipleri, belediye ve mücavir alanlarda 3 yıla yayılan 6 eşit taksitle, bunların dışındaki alanlarda da 4 yıla yayılan 8 eşit taksitle ödeme yapabiliyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden verilen bilgiye göre, hak sahibi olan ancak rayiç bedel üzerinden hesaplanacak arazi bedelini ödeyemeyenler hak sahipliğinden mahrum kalıyor. 


Arazileri satın alamayan bu kişilerin 2-B'li arazileri için 3.kişilere yönelik ihale açılması planlanıyor ve hak sahibi olmadan ihale yöntemi ile 2-B'li arazileri satın alacak kişiler ise rayiç bedelde yapılan yüzde 30 indirimden faydalanamıyor. Parası olup peşin ödeme yapmak isteyenler rayiç bedelin yüzde 50'sini ödeyebiliyor. Ancak 2B'de üçüncü kişiler indirimden yararlanamıyor ve rayiç bedelin yüzde 100'ünü ödemekle yükümlü tutuluyor.



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön