26 / 04 / 2024

3. havalimanı bağlantı yolları tamamlandı!

3. havalimanı bağlantı yolları tamamlandı!

Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osman Gazi Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli derken, dünyanın gözü şimdi de 3. Havalimanı'nda. Peki 3. havalimanı inşaatında son durum ne?



 

Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osman Gazi Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli gibi mega projelerden sonra dünyanın gözü şimdi de 3. Havalimanı'nda. İnşaat çalışmalarında sona gelinen Yeni Havalimanı 29 Ekim'de resmen açılıyor. Peki bağlantı yolları ve metro inşaatında son durum ne?

Tamamlandığında 200 milyon yolcu kapsitesine sahip olacak olan 3. havalimanıyla ilgili açıklama yapan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir, havalimanında testlerin devam ettiğini söyledi. Bağlantı yollarının tamamlandığını da belirten Özdemir, "Yeni Havalimanı için her şey hazır." dedi.

3. havalimanı bağlantı yolları tamamlandı!

Yeni Havalimanı bağlantı yolları tamamlandı

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir, İstanbul Yeni Havalimanı bağlantı yollarıyla ilgili olarak: "İstanbul Yeni Havalimanı'nın açılışına ilişkin, açılış tarihinde herhangi bir aksilik yok. Allah bir mani vermezse 29 Ekim'de havalimanımızı açacağız. 22 Haziran'da ilk uçaklar da  indi. Çok başarılı iniş oldu. Konuştuğum yolcular çok rahat ve güzel bir şekilde indiklerini söylediler. İnşaat hızla devam ediyor. Ulaşıma gelince kara yolları konusunda bütün yollar tamamlandı, şu anda bile hazır... Atatürk Havalimanı'nın 5 katı daha fazla kara yoluyla bağlanmış oluyoruz. 

Metro ise 2019'un sonuna kadar yetişecek, programlarında bir aksilik gözükmüyor.  Atatürk Havalimanı'ndaki çalışanlara gelince, burada 100 bin çalışan olacak. Atatürk Havalimanı kapanacağı için oradaki iş gücünden mutlak surette faydalanacağız. İşimize yarayacak önemli derecedeki iş gücünü kullanmamız lazım." dedi.

150 milyon yolcu taşıma kapasitesine sahip

Yeni Havalimanı tamamlandığında 150 milyon yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak ve 10 milyar 247 milyon Euro'ya mal olacak. Yap-İşlet-Devret modeliyle ihalesi yapılan üçüncü havalimanı tamamlandığında yıllık 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. İnşaatında kullanılacak demir çelik miktarının 350 bin tona, alüminyum malzemenin 10 bin tona, camın ise 415 bin metrekareye ulaşması beklenen Yeni Havalimanı, 4 etapta tamamlanacak. 

Yeni havalimanı tamamlandığında 165 yolcu köprüsü, terminaller arasındaki ulaşımın raylı sistemle yapıldığı 4 ayrı terminal binası, 3 teknik blok ve hava trafik kontrol kulesi, 8 kontrol kulesi, her türlü uçak tipinin operasyonuna uygun müstakil 6 pist, 16 taksi yolu, 500 uçak park kapasiteli toplam 6,5 milyon metrekare büyüklüğünde apron, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminali, devlet konuk evi, yaklaşık 70 bin araç kapasiteli açık ve kapalı otopark, havacılık tıp merkezi, oteller, itfaiye ve garaj merkezi, ibadethaneler, kongre merkezi, güç santralleri, arıtma ve çöp bertaraf tesisleri gibi yardımcı tesislerden meydana gelecek. 

Yapım maliyetinin 10 milyar 247 milyon Euro olması öngörülen havalimanı 29 Ekim 2018'de açılacak. Üçüncü havalimanı ihalesinde 25 yıllık kira bedeli için en yüksek teklifi, 22 milyar 152 milyon avro artı KDV ile Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu vermişti.

Ceren YÖRÜK/Emlakkulisi.com

 

İstanbul Yeni Havalimanı'nı 360° gezmek ister misiniz?


Geri Dön