25 / 04 / 2024

3. Havalimanı projesini yürüten firmaların kira öteleme talebi TBMM'de!

3. Havalimanı projesini yürüten firmaların kira öteleme talebi TBMM'de!

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'a İstanbul 3. Havalimanı projesini yürüten firmaların kira öteleme talebini sordu..



3. Havalimanı projesini yürüten firmaların kira öteleme talebi TBMM de!

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, İstanbul 3. Havalimanı projesini yürüten firmaların kira öteleme talebine ilişkin soru önergesi hazırladı. Budak sorularının Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından cevaplandırılmasını istedi.

CHP'li Budak önergesinde "İstanbul'da 3. havalimanı projesini yürüten Cengiz-MAPA-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu'nun (İGA), henüz inşaatın ilk aşaması bile tamamlanmadan iki yıllık kira bedelinde öteleme istediği haberleri basına yansımıştır." dedi. 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın, TRT Haber'de katıldığı programda bu gelişmeyi doğrulayarak, "Kira ötelemesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Haklı gerekçeler üzerinden yürümek şartıyla, yalnız kira ötelemesi yaptığımızda bugünkü parayla dönüş 10 yıl sonra, 20 yıl sonra ödemeyecek. Yasal faizi de dahil olmak üzere olacak. Biz kamu tarafı olarak bu kadar büyük projenin sağlıklı işlemesinin de sorumlusuyuz. 'Bana ne yüklenici ne hali varsa görsün' diyecek halimiz yok. 'Bana ne yaparlarsa yapsınlar, batarlarsa batsınlar* diyecek halimiz yok" dediğini hatırlatan Budak, "Ayrıca İGA konsorsiyumunun bankalardan 1 milyar Euro daha kredi aradığına ilişkin haberler basında yer almıştır. Henüz havalimanının ilk fazı bile devreye girmeden yüklenici firmalara ilgili batık riskinden söz edilmesi kaygı vericidir." diyerek bu kapsamda 6 soru sordu.

Budak'ın soruları

1. İlk fazı 29 Ekim 2018'de açılması planlanan 3. havalimanında iki yıllık kira öteleme talebinin gerekçeleri nelerdir?

2. Finansman sorununu yaşayan diğer projelerdeki yüklenicilere de aynı yaklaşımı sergileyecek misiniz?

3. Kira ötelemesinin kamu bütçesine iki yılda getireceği yük ne kadardır?

4. İhale öncesinde konsorsiyumdaki şirketlere finansal yeterlilik analizi yapılmış mıdır? Yapıldıysa sonuçları nelerdir?

5. Projelerle ilgili finansman sıkıntısı yaşanmasında; Olağanüstü Hal uygulaması, yargı bağımsızlığının zedelenmesi ve antidemokratik uygulamalar sonucu uluslararası piyasalarda oluşan güvensizliğin etkili olduğunu düşünüyor musunuz?

6. Devam eden projelerin de riske girmemesi amacıyla OHAL uygulamasının sona erdirilmesi planlanıyor mu?


 


Geri Dön