19 / 03 / 2024

3. Havalimanı'yla İstanbul 'kargo şehri' olacak!

3. Havalimanı'yla İstanbul 'kargo şehri' olacak!

İGA Havalimanı İşletmesi AŞ Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Akkurt, "İstanbul Yeni Havalimanı'nda oluşturduğumuz 'kargo şehri' konsepti, Türkiye'de alanında ilk olacak" dedi. İşte projenin ayrıntıları...



İGA Havalimanı İşletmesi AŞ Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Soner Akkurt, "İstanbul Yeni Havalimanı'nda oluşturduğumuz 'kargo şehri' konsepti Türkiye'de alanında ilk olacak" dedi.


Akkurt, Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) 33. Olağan Genel Kurulu'nda, İstanbul Yeni Havalimanı'nın lojistik sektörüne etkilerine ilişkin bilgiler verdi.


Yeni Havalimanı'nın ilk etabının 2018'in ilk çeyreğinde hizmete gireceğini anımsatan Akkurt, üzerinde çalıştıkları "kargo şehri" konseptinin Türkiye'de ilk defa uygulanacak yenilikler getireceğini anlattı.


Akkurt, şunları kaydetti:


"Proje devreye alındığında 1,5 milyon metrekare alan üzerinde lojistik sektörüyle ilgili tüm birimler aynı alanda bulunacak. Özel kargo uçakları için park alanları bulunacak. Yeni oluşturduğumuz 'kargo şehri' konsepti, Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan çok farklı olarak bir kargo merkezi yapısı çıkaracak ortaya. Tesisimiz sektöre birçok kolaylık getireceği gibi bu yapılan tesis Türkiye'de alanında ilk olacak."


Akkurt, havalimanı inşaatının zemin çalışmaları kapsamında zorlu iş süreçlerini geride bıraktıklarını söyledi.


Çalışmaların aralıksız sürdüğünü belirten Akkurt, havalimanının tamamı hizmete girdiğinde dünyanın en büyüğü olan Atlanta Havalimanı'ndan daha büyük olacağını aktardı.


 


- "Kargo şehri" Atatürk Havalimanı'ndaki kargo alanının 14 katı büyüklüğünde


 


Akkurt, toplam 5 paralel pisti bulunacak projenin, bu yönüyle de dünyada emsalsiz olduğunu vurgulayarak, "Yeni Havalimanı'nda ortaya çıkacak 'kargo şehri' Atatürk Havalimanı'ndaki kargo alanının 14 katı büyüklüğünde. Bir ucundan diğer ucu 2 kilometrelik bir alanı ifade ediyor" bilgilerini verdi.


Yeni Havalimanı açıldığında, Atatürk Havalimanı'nın tarifeli uçak seferlerine kapatılacağını anımsatan Akkurt, yapımı süren havalimanının sürekli artan kapasiteyle hizmet vereceğini dile getirdi.


Toplam 100 bin metrekare duty-free alanıyla dünya havayolu yolcularına hizmet vereceklerini ifade eden Akkurt, projenin toplam alanının 76 milyon metrekare olduğunu anlattı.


Akkurt, İGA'nın, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzaladığı anlaşma gereği kesmek zorunda olduğu ağaç sayısı kadar ağaç dikeceğini söyledi.


Kuşların hareketleriyle ilgili özel bir sistem geliştirdiklerini de aktaran Akkurt, kuşların göçlerine göre uçak hareketlerini kontrol edeceklerini belirtti. 


 


- "Altyapı projeleriyle beraber büyüyoruz"


 


UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin de sektörün son yıllarda Türkiye'de artan altyapı yatırımlarından pozitif etkilendiğine dikkati çekerek, "Altyapı projeleriyle beraber büyüyoruz" dedi.


UTİKAD'ın Yeni Havalimanı'nı sabırsızlıkla beklediğini söyleyen Erkeskin, UTİKAD Yönetim Kurulu olarak ilk ziyaretlerini önümüzdeki günlerde İGA Havalimanı İşletmesi'ne yapacaklarını da sözlerine ekledi.


AA




Geri Dön