25 / 04 / 2024

3 Katlı Mega Tünel Projesi planlara işlendi!

3 Katlı Mega Tünel Projesi planlara işlendi!

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanan “3 Katlı İstanbul Metro ve Karayolu Boğaz Geçişi Projesi”nin güzergahının İstanbul’un 1/5000 ölçekli planlarına işlenmesini oy çokluğuyla onayladı.




istanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Mart ayı toplantılarının 3. Birleşimini Saraçhane Belediye Sarayı’ndaki Meclis Salonu’nda gerçekleştirdi. Toplantıda; Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katıldığı toplantıyla açıklanan “3 Katlı İstanbul Metro ve Karayolu Boğaz Geçişi Projesi”nin güzergahının planlara işlenmesini içeren rapor görüşüldü.


AK Parti Grup Başkan Vekili Abubekir Taşyürek, Söğütlüçeşme-İncirli arasında 31,5 kilometrelik raylı sistem olarak tasarlanan projenin 16,5 kilometresinin 3 katlı tünel olarak tasarlandığını, bu tünelin 6,5 kilometresinin de Küçüksu-Gayrettepe arasında Boğaz’ın altından geçtiğini söyledi.


3,5 milyar dolara mal olması planlanan yatırımın yap-işlet-devret modeliyle yapılacağını, Haziran ayında ihalesi yapılacak projenin 5 yıl içinde İstanbulluların hizmetine sunulmasının planlandığını aktaran Taşyürek, mega projenin Türkiye’nin dünyadaki saygın konumunu pekiştirecek vizyon projesi olduğunu kaydetti.


Raylı sistemlere entegre proje TEM’in yükünü de alacak


İstanbul’a yapılan yatırımların Türkiye ve dünya için de çok önemli olduğunu ve takip edildiğini ifade eden Taşyürek, “Bakanlık ve İBB Bürokratları ile bilim adamları ayralca bu proje üzerinde çalıştı ve 6 ayrı güzergahtan en uygun olanı seçildi. Yasal hiçbir sıkıntısı olmayan projenin maliyet hesapları da çok iyi yapıldı. Yap-işlet-devret şeklinde yapılacak projede devletimizin kasasından bir kuruş harcanmayacak ve vatandaşlarımıza hiçbir ek yük getirilmeyecektir. Metrolarla ve  Marmaray  ile entegre olacak proje, slueti etkilemeyen, görüntü kirliliği oluşturmayacak ve karbondioksit salınımını engelleyen çevre dostu bir projedir. Mega proje, TEM’in trafik yükünü de hafifletecek ve İstanbul’un ulaşım sorununa ciddi bir rahatlık sunacaktır” diye konuştu.


CHP Grup Başkan Vekili Ertuğrul Gülsever ise, 10 gün kadar önce tanıtımı yapılan projenin kamuoyunda ve bilim dünyasında yeterince tartışılması gerektiğini belirterek, projeye katkı sunmak istediklerini, ancak maliyet hesapları ve fizibilitesinin iyi yapılması gerektiğini söyledi.


Toplantıda müzakerelerin ardından, “3 Katlı İstanbul Metro ve Karayolu Boğaz Geçişi Projesi”nin güzergahının 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planlarına işlenmesine AK Partili Meclis Üyelerinin oylarıyla, oy çokluğuyla karar verildi.





İBB


Geri Dön