25 / 04 / 2024

3. köprünün yapımı 24 saat sürüyor!

3. köprünün yapımı 24 saat sürüyor!

3. köprüyü içine alan Kuzey Marmara Otoyolu’nun yapımı hızla devam ediyor. Otoyol inşaatında mesai akşam saatlerinde bitiyor ancak köprünün yapımı 24 saat kesintisiz olarak sürüyor.



Köprü inşaatı bölgenin hayatını değiştirmiş durumda. Kuzey Ormanlarını ikiye bölen inşaat, teknik fakülte öğrencilerinin ve köylülerin uğrak mekânı. Öğrenciler inşaatta okul gezisi yaparken Rumeli Feneri köyü sakinleri her gün köprüyü görebilecekleri yere kadar yürüyor. Köprünün açılmasını ve köylerinin değer kazanmasını bekliyorlar.


İstanbul Boğazı’nın Karadeniz’e bağlandığı yerde, 210 metre yüksekliğe ulaşan taşıyıcı kuleler yükselmeye devam ediyor. Gece boyu kulelerden gelen tok seslere ormandan kuş sesleri karışıyor. Sabahın ilk ışıklarıyla devasa inşaat gün yüzüne çıkıyor. Köprü ayaklarının en uç noktalarına kurulan her bir şantiyede yerden metrelerce yüksekte 40 işçi çalışıyor. Günde 8-9 saat çalışan işçiler, sadece yemek vakitlerinde aşağıya iniyor. 320 metre yüksekliğe çıkacak köprünün ayakları 4 ay sonra tamamlanacak. Köprüyü taşıyacak halatların yerleştirileceği ankraj kutuları konulmaya başladı. Eğik askı halatlarının kulelere sabitlenmesi için konulan ankraj kutularının en büyüğü, yaklaşık 11 metre yüksekliğinde ve 61 tondan ağır olacak. Her iki yakada toplam 88 adet ankraj kutusu olacak.


Otoyol inşaatı ise sabah 8’den sonra başlıyor. Yüz binlerce ağacın kesildiği arazide viyadük ve tünel inşaatları sürüyor. İstanbul’un trafik yükünü azaltmak için yapılan ve ağır yük kamyonlarının yeni güzergâhı olacak otoyol 4 buçuk milyar liraya mal olacak. Otoyol ve bağlantı yolları 115,9 kilometre, kavşak kolları 48,3 kilometre olarak toplamda 164,3 kilometreye ulaşan proje için 490 bin dönüm alanda yol koridoru oluşturulacak. 65 viyadüğün bulunduğu projede yedi tane de tünel inşa ediliyor. Yabani hayatın devam ettiği ormanda hayvanların geçişleri içinse ekolojik köprü yapılacak. 29 Mayıs 2013’te temeli atılan projenin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yüklenici firma yetkilileriyle yaptığı pazarlığa göre 29 Mayıs 2015’te tamamlanması bekleniyor. Ancak görülen o ki Ekim 2015’ten önce açılamayacak.


Zaman


Geri Dön