26 / 04 / 2024

3 maddelik hakimin site yönetimine müdahalesi!

3 maddelik hakimin site yönetimine müdahalesi!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için " 3 maddelik hakimin site yönetimine müdahalesi " konusunu ele aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı..



1.Kat Malikleri Kurulu Kararına Karşı Dava Açılması:

Kat Malikleri kurulunca verilen karara razı olmayan kimse anagayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh mahkemesinde dava açarak hakimin müdahalesini ve kararın iptalini isteyebilir.

Kat malikleri kurulunca verilen kararlar aleyhine, kurul toplantısına katılan ancak 32 nci madde hükmü gereğince aykırı oy kullanan her kat maliki karar tarihinden başlayarak bir ay içinde, toplantıya katılmayan her kat maliki kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay içinde ve her halde karar tarihinden başlayarak altı ay içinde anagayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh mahkemesine iptal davası açabilir; kat malikleri kurulu kararlarının yok veya mutlak butlanla hükümsüz sayıldığı durumlarda süre koşulu aranmaz. 


2.Borç ve Yükümlülüklerin Yerine Getirilmemesi Nedeniyle Dava Açılması:

Kat maliklerinden birinin yahut onun katından kira akdine, oturma hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı surette faydalanan kimsenin, borç ve yükümlerini yerine getirmemesi yüzünden zarar gören kat maliki veya kat malikleri, anagayrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesine başvurarak hâkimin müdahalesini isteyebilir.


3.Hakimin Kararının Yerine Getirilmesi: 

Hakim, ilgilileri dinledikten sonra, bu kanuna ve yönetim planına ve bunlarda bir hüküm yoksa genel hükümlere ve hakkaniyet kaidelerine göre derhal kararını verir ve bunun, tespit edeceği kısa bir süre içinde yerine getirilmesi lüzumunu ilgiliye tefhim veya tebliğ eder. 

Tespit edilen süre içinde hâkimin kararını yerine getirmeyenlere, aynı mahkemece, para cezası alınmasına karar verebilir. Bu karar kesindir, temyiz yoluna gidilemez.

Kat mülkiyeti yaşamının çekilmez hale geldiği kanaatine varırsa hakim, talep üzerine borçlarını ödemeyen, yükümlülüklerini yerine getirmeyen kat malikin, in bağımsız bölümünün diğer kat maliklerine devrine karar verebilir. 

Devre ilişkin kararın temyizi mümkündür. Bu itibarla böyle bir kararın infazı için kesinleşmiş olması gerekir.


http://www.konutsitesiyonetimi.com/SITEYONETIMLERINEHIZMETTEKLIFIMIZ.pdf


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 


3 maddede site aidatlarının tahsili!




Geri Dön