29 / 03 / 2024

300.000 TL evin konut kredisi taksiti ne oldu?

300.000 TL evin konut kredisi taksiti ne oldu?

Bankaların konut kredisi peşinatlarının düşmesi ve faiz oranlarının inmesi ile konut almak için oldukça cazip fırsatlar oluştu. Peki 300 bin TL’lik ev için aylık ne kadar konut kredisi taksiti ödenir?



Bankaların konut kredisi faizleri yaklaşık 10 aydır sürekli olarak aşağı yönlü ivme sergileyerek son yılların en düşük seviyesine geriledi. Merkez Bankası'nın repo faiz indirimlerinin ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) kredi musluklarının açık kalması ve kredi talebinin karşılanması yönündeki destekleri ile hem kredi faiz oranları düştü hem de kredi kullandırım koşulları koyulaştı. 

Cumhurbaşkanlığı kararı ile de coronavirus tedbirleri kapsamında yüzde 80 olan konut kredisi kullanım oranı yüzde 90’a çıkarılarak peşinat oranı yüzde 10’a düşürüldü. Konutta arka arkaya gelen teşviklerle oldukça cazip bir dönem oluştu. 

İçinde bulunduğumuz hafta son iki yılın zirvesine yükslen döviz kuru ve corona salgını nedeniyle oluşan likidite sorunlarına rağmen bankalar kredi faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından destekleyici hamlelerin uygulandığı bankacılık sektörü likidite kaynaklarının artırılması ile uygun faiz oranları ile kredi sunmaya devam ediyor. 

Bankalarda en uygun konut kredisi faizi sıfır konutlar için aylık yüzde 0.79 faiz oranı ile sunuluyor. İkinci el konut taleplerinde ise bu oran yüzde 0.93’e çıkıyor. İpotek yolu ile bankalara geçen konutların satışında avantajlar sunan bankalar kendi gayrimenkulü konutların satışında konut kredisi faizlerini yüzde 0.69’a kadar indirdi. 

KrediPazarı'nın araştırmalarına göre 300.000 TL’lik konut için yüzde 10 peşinat payı düştükten sonra 270.000 TL konut kredisi kullanılıyor. Kredinin sıfır konutlar için 15 yıl vadede aylık taksitleri 2.800 TL oluyor. 

Söz konusu kredi ikinci el konutlar için kullanıldığında 15 yıl vadede en uygun aylık taksitler 3100 TL, 10 yıl vadede ise 3.750 TL oluyor. 

Şimdi 'sıfır konut' almanın zamanı!

Sıfır ve ikinci elde en uygun konut kredisi faizi ne oldu?


Geri Dön