24 / 04 / 2024

3220 sayılı kanunun uygulama yönetmeliği!

3220 sayılı kanunun uygulama yönetmeliği!

Memurlar ve İşçiler ile Bunların Emeklilerine Konut Edindirme Yardımı Yapılması Hakkındaki 3220 sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği 17 Ocak 1987 tarihinde 19344 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte yönetmelik hükümleri...



MEMURLAR VE İŞÇİLER İLE BUNLARIN EMEKLİLERİNE KONUT EDİNDİRME YARDIMI 

YAPILMASI HAKKINDAKİ 

 

3220 SAYILI KANUN’UN UYGULAMA YÖNETMELİĞİ 

 

BİRİNCİ BÖLÜM 

GENEL HÜKÜMLER 

 

Amaç ve Kapsam 

Madde 1 − Bu Yönetmelik, Memurlar ve İşçiler ile Bunların Emeklilerine Konut Edindirme Yardımı Yapılması Hakkında 3320 Sayılı Kanun'un uygulama esaslarını düzenlemek amacıyla hazırlanmış olup, yardımın yapılma, nemalandırma ve kullandırılmasına ilişkin esas ve usulleri kapsar. 


Tanımlar ve Kısaltmalar 

Madde 2 − Bu Yönetmelikte geçen; 


Tanımlar; 

a) Kurum: Aylıklarını, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanunu ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'na göre almakta olan Devlet memurları ile diğer kamu görevlilerini kanunla veya kanunların verdiği yetkiye dayanarak kurulan kuruluşlarda çalışanları istihdam eden kamu kurum ve kuruluşlarıdır. 


b) Sosyal Güvenlik Kuruluşları: T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü, Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun Geçici 20'nci maddesine tabi bankalar, sigorta ve reasürans 

şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar ve bunların teşkil ettikleri birlik personeli sosyal sigorta sandıklarıdır. c) İşveren: (10) veya (10)'dan fazla işçi çalıştıran gerçek ve tüzel kişilerdir. 


d) Memur: Kurumlarda çalışan işçi ve sözleşmeli personel dışında kalan, seçimle gelen dahil, bütün personeldir. 


e) İşçi: (10) veya (10)'dan fazla işçi çalıştırın işyerlerinde bir hizmet aktine istinaden sürekli olarak çalışan kişilerdir. 


f) Emekli: Sosyal güvenlik kanunlarına göre emeklilik, yaşlılık, adi malullük ve vazife malullüğü aylığı alanlardır. 


g) Sözleşmeli Personel: Personel kanunları, özel kanunlar, yönetmelikler ve statüler gereği kadrolu veya kadrosuz olarak sözleşmeli statüde çalışanlardır. 


h) Çalışanlar: Memurlar, işçiler ve yardımdan yararlanmayı talep eden sözleşmeli personeldir. 


i) Bağımsız Konut: Mülkiyetinin tamamı bir kişiye ait olan, bir ailenin oturmasına mahsus bir ev veya apartman dairesidir. 


i) Hizmet Tahsisli Konut: Hudut karakolu, istasyon, haberleşme, gözlem, araştırma, inşaat mahalli gibi, meskun yerlerden uzak, sosyal ve ekonomik zorluklan olan, ulaşım ve iskân imkânları kısıtlı yerlerde, normal 

çalışma saatleri ile sınırlandırılması kabil olmadan görev başında bulundurulması gerekli olan personel ve koruma görevlisi, makam şoförü, kapıcı, kaloriferci gibi personel için inşa veya tefrik edilerek tahsis edilen bina, baraka, prefabrik yapı, şantiye eklentisi, tadil edilmiş veya edilmemiş karavan, kulübe v.b. konutlardır. 


Temsil özelliği olan makam ve rütbe sahiplerine tahsis edilen özel nitelikli konutlar ile görevlerinin önemi ve özelliği, yetki ve sorumlulukları dikkate alınarak belirli görevlerdekilere tahsis edilen konutlar ile sıra 

tahsisli konutlar hizmet tahsisli konut sayılmaz. 


k) Kullanım Alanı: Bir ailenin oturmasına mahsus, müstakil bir ev veya apartman dairesinin duvarları arasında kalan 75 m2'lik temiz alandır. Bu alana, iç ve dış duvarlar, ateş ve havalandırma bacaları, aydınlıklar, 

açık çıkmalar ile dubleks evlerdeki iç merpenler dahil değildir. 


Kısaltmalar: 

Kanun: Memurlar ve İşçiler ile Bunların Emeklilerine Konut Edindirme Yardımı Yapılması Hakkındaki 3320 sayılı Kanun'u, 


Yardım: Konut Edindirme Yardımı'nı, 


Sosyal Güvenlik Kanunları: 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu'nu, 506 sayılı Sosyal Sigortalar 

Kanunu ile bunların ek ve değişikliklerini, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun Geçici 20'nci Maddesine tabi 

sosyal sigorta sandıklarının statüleri'ni, 

İdare: Başbakanlık Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı'nı, 

İlgili Banka: Toplu Konut Fonu'ndan açılan kredileri kullandıran Bankalar'ı, ifade eder. 

 

İKİNCİ BÖLÜM 

YARDIMIN YAPILMASINA İLİŞKİN ESASLAR 

 

BİRİNCİ KISIM 

YARDIMLA İLGİLİ GENEL ESASLAR 

 

Yardımdan Yararlanacaklar 

Madde 3 − Bu Yardımdan; Bu Yönetmeliğin 2'nci Maddesinde tanımlanan memur ve işçiler ile bağımsız konutu bulunmayan emekliler, taleplerine bağlı olmaksızın, yararlandırılırlar. Yardımdan Yararlanamayacaklar 


Madde 4− Bu Yardımdan; 

a) Emeklilerden bağımsız konutu bulunanlar, 


b) Hizmet Tahsisli Konutlar dışında, her ne şekilde olursa olsun, Kurum ve İşverenler tarafından tahsis ve temin edilmiş konutlarda oturanlar, bu konutlarda oturdukları sürece, 


c) Kurumların yurtdışı kadrolarına sürekli görevle atananlar, bu görevlerinde bulundukları sürece, 


d) Sözleşmeli Personel, yararlanamazlar. 

Ancak, talep etmeleri halinde Sözleşmeli Personel de Kurumlarına başvurmak ve bu Yönetmeliğin 6 ncı Maddesinde belirtilen Yardım miktarlarını kendileri ödemek şartıyla Yardımdan faydalandırılırlar. Bu imkandan yararlanma talebinde bulunan Sözleşmeli Personelin Yardımları, Kurumlarınca ilgililerin ücretlerinden kesilerek T.Emlak Kredi Bankasındaki "Devlet Memurları ve Emeklileri Konut Edindirme Yardımı Hesabına" yatırılır ve bunlara ait kayıtlar Kurumlarca tutulur. 

 

Eşlere Yapılacak Yardım 

Madde 5 − Eşlerden her ikisinin de Yardıma müstehak olması durumunda, Yardım yalnız aile reisine yapılır. 


Ancak, 


a) Eşlerden her ikisi de yardıma müstehak olmakla birlikte, aile reisi olan eşin, 4 üncü Madde hükmüne göre, yardımdan yararlanma şartlarını kaybetmesi halinde, bu değişikliğin tahakkuk ettiği tarihi takip eden aybaşından itibaren Yardım diğer eş adına yapılır. 


b) Adına Yardım yapılan eşin, Yardımını kullanmasından önce, aile reisi olan eşin tekrar Yardıma müstehak olması durumunda, eşe yapılan yardım durdurulur ve bu tarihi takip eden aybaşından itibaren yardım aile reisi eş adına yapılmaya başlanır. Bu durumda, eşler adına yapıları yardım birleştirilir. 


c) Adına yardım yapılan eşin, yardımı kullanmasından sonra, aile reisi olan eşin tekrar yardıma müstehak olması durumunda ise yardım, yardımı kullanan eş adına yapılmaya devam edilir. 


d) Yardıma müstehak kişilerin yardımdan yararlanır iken evlenmeleri halinde, yardım aile reisi eşe 

yapılmaya devam olunur. Diğer eşe yapılan yardım durdurulur. Her iki eş adına yapılan yardım, birleştirilir. Bu yardımlar toplamı ancak bir konut için kullandırılır. 


Yardımdan yararlanma şartlarını etkileyecek bir değişiklik olduğu takdirde eşler durumlarını en geç 15 gün içinde yazılı olarak ilgili Kurum, İşveren veya Sosyal Güvenlik Kuruluşlarına bildirmek zorundadırlar. 


Yardımın Miktarı 

Madde 6 − Yardıma müstehak olanlara, Yardıma hak kazandıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren; 

İlk altı ay için ayda : 3.500. TL. 

İkinci altı ay için ayda : 7.500. TL. 

Üçüncü altı ay için ayda : 10.000. TL. 

Dördüncü altı ay için ayda : 13.000. TL. 

Kalan süreler için ayda : 16.000. TL. 

Yardımda bulunulur


Yardımdan Bakanlar Kurulu'nca artırılması halinde, kararın yürürlüğe girdiği tarihi takip eden aybaşından 

itibaren, artırılan miktar üzerinden Yardım yapılır. 

Yardım Süresi 

Madde 7 − Yardımın süresi 180 aydır. 

Yardımdan yararlanma şartlarını kaybedenlere, yardım yapılması durdurulur. Ancak, bunlardan yardım 

yapılma hakkını tekrar kazananlara, 180 aylık sürenin bakiye kısmı kadar yardım yapılmasına devam olunur. 

Yardımdan yararlanır iken ölen kişinin, kalan süreye ait yardım hakkı, yardıma müstehak eşi adına 

yapılır. Bu durumda bakiye süre için yardıma müstehak eşe yapılacak yardım, eşin çalıştığı kurum, işveren ve 

sosyal güvenlik kuruluşunca yapılır. 

Yardımdan yararlananlardan kendi adına Bağımsız Konutu bulunanların 36 aylık yardımdan yararlanma 

süresinden sonra Sosyal Güvenlik Kanunlarına göre emekli olması durumunda, kalan süreye ait yardım ilgili 

sosyal güvenlik kuruluşunca yapılır. 

 

İKİNCİ KISIM 

MEMURLARA YAPILACAK YARDIM 

 

Memurlara Yapılacak Yardım 

Madde 8 − Kurumlar Yardıma müstehak memurları için yapacakları yardımı, her ay "Konut Edindirme Yardımı Tahakkuk Bildirimi"ni (Ek: I ) düzenleme suretiyle ve aylıklar meyanında tahakkuk ettirirler. Konut Edindirme Yardımı Tahakkuk Bildirimi üç nüsha düzenlenir. Birinci ve ikinci nüshaları ilgili Saymanlığa intikal ettirilir. Saymanlıkça birinci nüsha sarf evrakına bağlanır. İkinci nüshalar ise aylar itibariyle tasnif edilerek saklanır. 


Yardımın Yatırılması, Bilgilerin Tutulması 

Madde 9 − Saymanlar, daireler itibariyle tahakkuk ettirilen aylık yardım tutarlarını tek kalemde ve yardımın ait bulunduğu ayın sonuna kadar Türkiye Emlak Kredi Bankasındaki "Devlet Memurları ve Emeklileri 


Konut Edindirme Yardımı Hesabı"na yatırmak zorundadırlar. 

Paranın yatırıldığına dair makbuzun tarih ve numarası, bildirimin saymanlıkta kalan nüshasının üzerine ayrıca işlenir. 


Adına yardım yapıtları memurun yardım süresine ve miktarlarına ait bilgiler kurumlarınca tutulur. 


İşe Başlama ve İşten Ayrılma 

Madde 10 − Memurların yardımları aylıklar meyanında tahakkuk ettirilir. Ay içinde işe başlayan memurların yardımı, işe başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren yapılır. Ay içinde görevden ayrılanlarla, yardımdan yararlanma şartlarını kaybedenlere, görevden ayrıldıkları veya yardımdan yararlanma şartlarını kaybettikleri tarihi takip eden aybaşından itibaren yardım yapılması durdurulur. 

 

ÜÇÜNCÜ KISIM 

İŞÇİLERE YAPILACAK YARDIM 

İşçilere Yapılacak Yardım 

Madde 11 − İşverenler, işçileri adına bu Yönetmelikte belirtilen süre, miktar, usul ve esaslara göre Yardım yapmak zorundadırlar. 


Yardım ödeme süresi içinde, işyerinde çalışan işçi sayısının (10)'dan aşağı düşmemesi durumunda, bu tarihi takip eden aybaşından itibaren İşverence Yardım yapılması durdurulur. (10)'dan az işçi çalıştıran işverenlerin işçi sayısının tekrar (10) veya (10)'dan fazla olması durumunda, bu tarihi takip eden aybaşından itibaren yardım yapılmasına yeniden başlanır. 


(10)'dan az işçi çalıştıran işverenlerden isteyenler Sosyal Sigortalar Kurumu'na yazılı talepte bulunarak işyerinde çalışan işçilerini yardımdan faydalandırabilirler. Bu takdirde, İşverenler Yardımı Kanun ve bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapmak zorundadırlar. 


Yardımın Yatırılması, Bilgilerin Tutulması 

Madde 12 − İşverenler, her ay Sosyal Sigortalar Kurumundan temin edecekleri "Konut Edindirme Yardımı Bildirimi"ni (Ek: 2) düzenleyerek, en geç ertesi ayın sonuna kadar Sosyal Sigortalar Kurumu'nun ilgili ünitesine vermek ve tahakkuk ettirmiş oldukları Yardımı Sosyal Sigortalar Kurumu'nun ilgili ünitesine yatırmakla, yükümlüdürler. 


"Konut Edindirme Yardımı Bildirimi" üç nüsha olarak düzenlenir. Birinci ve ikinci nüshalar Sosyal 

Sigortalar Kurumuna verilir, üçüncü nüshası, İşverence saklanır. İşverenlerce Sosyal Sigortalar Kurumuna 

yatırılan veya süresinde yatırılmadığı için, 

Sosyal Sigortalar Kurumunca sonradan tahsil edilen Yardımlar miktarları, gecikme zammı ile birlikte, en 

geç tahsilatın yapıldığı ayı takibeden ayın sonuna kadar toplu olarak, Türkiye Emlak Kredi Bankasındaki "İşçiler 

ve Emeklileri Konut Edindirme Yardımı Hesabı"na yatırılır. 

Adına yardım yapılan işçinin, yardım süresine ve miktarlarına ait bilgiler Sosyal Sigortalar Kurumunca 

tutulur. 

İşçinin İşe Başlaması, İşten Ayrılması 

Madde 13− Ay içinde işe giren işçi için Yardım, işe girdiği tarihi takip eden ay başından itibaren yapılır. 

Ay içinde işten ayrılan işçiye ait yardım tam olarak yapılır. 

İşverenler, işten ayrılan işçilerine bu işçi adına ödemiş oldukları yardım miktarlarını ve sürelerini gösterir 

tastikli bir belge vermek zorundadırlar. Çeşitli işyerlerinde çalışmış ve yardımdan yararlanmış işçiler için kalan 

sürelerde yatırılacak yardım miktarı ve yardımın birleştirilmesi işlemi Sosyal Sigortalar Kurumunca yapılır. 

Yardımın Süresinde Yapılmaması 

Madde 14 − Bu yönetmeliğin 12'nci maddesinde tespit edilen süre içinde yapılmayan yardımların tahsili 

için, ilgili işçi veya işçiler Sosyal Sigortalar Kurumuna yazı ile başvurabilecekleri gibi, Sosyal Sigortalar 

Kurumunca tahsilat ve re'sen de işlem yapılır. 

Ödenmeyen Yardımlar hakkında 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun değişik 80'inci maddesine göre 

işlem yapılır. 

Ödenmeyen yardımların tahsili için Sosyal Sigortalar Kurumunca düzenlenen belgeler, 506 sayılı Sosyal 

Sigortalar Kanunu'nun 81'inci maddesine göre resmi dairelerin usulüne göre verdiği belgeler niteliğinde olup, 

icra ve iflas dairelerince bunların tabi oldukları hükümler uygulanır. 

506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 83'üncü Maddesine göre, teminatın prim karşılığı tutulması 

halinde, İşverenlerce, Yardımın yapılması hususu incelenir ve gereği yapılır. 

İşveren, işyerini devreder veya intikal ettirir ise, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 82'nci 

Maddesine göre, eski İşyerinin Yardım ve Yardıma ait masraf ve gecikme zammı borcundan, yeni İşveren 

müteselsilen sorumludur. Bu hükme aykırı olarak yapılan sözleşmeler muteber değildir. 

Konut Edindirme Yardımı Bildiriminin Verilmemesi 

Madde 15 − İşverenlerce, bu Yönetmeliğin 12'nci Maddesine göre "Konut Edindirme Yardımı Bildirimi" 

doldurulup, Sosyal Sigortalar Kurumuna verilmemesi halinde, Sosyal Sigortalar Kurumunca, tespit edilecek işçi 

sayısı ve ilgili Yardım süresi ve miktarları esas alınmak suretiyle, Yardım re'sen tahakkuk ettirilerek, tebliğ 

edilir. 


İşveren bu tebligata karşı tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde Sosyal Sigortalar Kurumuna itiraz 

edebilir. İtiraz tahsilatı durdurur, itiraz sonucu karşı yargı yolu açıktır. Re'sen tahakkuk ettirilen Yardım 

miktarını ödeyen işveren, ödeme tarihini takip eden bir ay içinde, yardım yapılan işçileri Sosyal Sigortalar 

Kurumuna bildirmek zorundadır. 


Bu bildirimi yapmayan işverenden Sosyal Sigortalar Kurumu, bildirimin verilmesini ister. 

 

DÖRDÜNCÜ KISIM 

T.C. EMEKLİ SANDIĞI EMEKLİLERİNE YAPILACAK YARDIM 

T.C. Emekli Sandığı Emeklilerine Yapılacak Yardım 

Madde 16 − 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu ile ek ve değişikliklerine göre Emekli olanlardan Bağımsız Konutu bulunmayanlara, T.C. Emekli Sandığınca, bu Yönetmelikte belirtilen süre, miktar, usul ve 

esaslara göre yardım yapılır. 

İştirakçi iken Emekli olanlardan Bağımsız Konutu bulunmayanlara, iştirakçi bulundukları süre içinde fâydalandıkları yardım süresi ve miktarları dikkate alınarak bakiye süre için yardım, T.C. Emekli Sandığınca 

yapılır. 


Bu yönetmeliğin 7'nci maddesinin son fıkrası hükmü saklıdır. 

İştirakçi olmamakla birlikte 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununa göre vazife malüllüğü aylığı bağlananlara, yardım, aylık bağlandığı tarihi takip eden aybaşından itibaren T.C. Emekli Sandığınca yapılır. 

Çalışanlardan emekli olanlar yardımdan yararlandıkları süreleri ve miktarları, yardımdan yararlanmamış iseler bu hususu, kurumlarından alacakları bir belge ile T.C. Emekli Sandığına bildirmek zorundadırlar. 


Yardımın Yatırılması, Bilgilerin Tutulması


Madde 17 − Yardım, T.C. Emekli Sandığınca emekli, adli malüllük ve vazife malüllüğü aylıklarının 

ödenmesi esaslarına göre aylık olarak tahakkuk ettirilerek, yardımın ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar, 

T.C. Emekli Sandığınca toplu olarak Türkiye Emlak Kredi Bankasındaki "Memurlar ve Emeklileri Konut 

Edindirme Yardımı Hesabı"na yatırılır. 

Adına yardım yapılan emeklilerin yardım süresine ve miktarlarına ait bilgiler T.C. Emekli Sandığınca 

tutulur. 

T.C. Emekli Sandığınca Yapılan Yardımın Finansmanı 

Madde 18 − Bu Yönetmeliğin 17'nci maddesi uyarınca T.C. Emekli Sandığınca Emekliler adına yapılan 

yardımlar toplamı, Sosyal Yardım zammını ödeyen kuruluşlarca T.C. Emekli Sandığının yazı ile istemesi 

üzerine, bir ay içinde sandığa ödenir. T.C. Emekli sandığının ödeme istemi üzerine ödeme yapmayan 

kuruluşlarla ilgili olarak 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun hükümleri uygulanır. 

 

BEŞİNCİ KISIM 

SOSYAL SİGORTALAR KURUMU EMEKLİLERİNE 

YAPILACAK YARDIM 

 

Sosyal Sigortalar Kurumu Emeklilerine Yapılacak Yardım 

Madde 19 − 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ve 991 sayılı Kanun ile Sosyal Sigortalar Kurumuna 

devredilen sandıklar mevzuatına göre, emekli olanlardan bağımsız konutu bulunmayanlara, Sosyal Sigortalar 

Kurumunca bu yönetmelikte belirtilen süre, miktar, usul ve esaslara göre yardım yapılır. 

Sigortalı bir işte çalışır iken emekli olanlardan bağımsız konutu bulunmayanlara, çalıştıkları süre içinde 

faydalandıkları yardım süresi ve miktarı dikkate alınarak bakiye süre için yardım, Sosyal Sigortala~ Kurumunca 

yapılır. 

Bu yönetmeliğin 7'nci maddesinin son fıkrası hükmü saklıdır. 

Emeklilik talebinde bulunan sigortalılar, yardımdan faydalanmış iseler sürelerini, yardımdan 

faydalanmamış iseler bu hususu, Sosyal Sigortalar Kurumu'na bildirmek zorundadırlar. 

Yardımın Yatırılması, Bilgilerin Tutulması 

Madde 20 − Yardım, Sosyal Sigortalar Kurumunca yaşlılık veya malüllük aylıklarının ödenmesine ilişkin 

esaslara göre aylık olarak tahakkuk ettirilerek, yardımın ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar, Sosyal 

Sigortalar Kurumunca, toplu olarak Türkiye Emlak Kredi Bankasındaki "İşçiler ve Emeklileri Konut Edindirme 

Yardımı Hesabı"na yatırılır. 

Adına yardım yapılan emeklilerin yardım süresine ve miktarlarına ait bilgiler Sosyal Sigortalar 

Kurumunca tutulur. 

Aylıkları Kesilmeksizin Çalışanlara Yapılacak Yardım 

Madde 21 − Sosyal Sigortalâr Kanunlarına göre aylık alanları, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 

değişik (3/IIC) Maddesi veya değişik (63/B) maddesine göre emekli aylıkları kesilmeksizin ve "Sosyal Güvenlik 

Destek Primi" ödenmek suretiyle sigortalı bir işte çalışmaları durumunda, bunlar adına yardım işverenlerce 

yapılır. 

Emekli Sigortalılar Yardımdan yararlanma şartlan bakımından, işçilerin yardımdan yararlanma esaslarına 

tabidirler. 

Ancak, (10)'dan az işçi çalıştıran işyerlerinde çalışan emekli sigortalılar, işyeri dolayısıyla yardımdan 

faydalanamıyorlar ise, bunların adına yardım, ilgili sosyal güvenlik kuruluşunca yapılır. 

Emekli sigortalılar, birinci veya üçüncü fıkra hükmünde belirtilen işyerlerinde işe başladıkları tarihi takip 

eden bir ay içinde, yardım uygulanması bakımından durumlarını yazılı olarak ilgili sosyal güvenlik kuruluşuna 

bildirmek zorundadırlar. 

Sosyal Sigortalar Kurumunca Yapılan Yardımın Finansmanı 

Madde 22 − Bu yönetmeliğin 19'ncu maddesi uyarınca Sosyal Sigortalar Kurumunca Emeklilere yapılan 

yardımlar toplamı, aylık olarak Maliye ve Gümrük Bakanlığına ve Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığına yazı ile 

bildirilir. 

Yapılan yardımlar toplamı, bu bildirimin yapıldığı ay içinde Hazinece, Sosyal Sigortalar Kurumuna 

ödenir. 

 

ALTINCI KISIM 

SOSYAL SİGORTA SANDIKLARINCA EMEKLİLERE YAPILACAK YARDIM


Sosyal Sigorta Sandıklarınca Emeklilere Yapılacak Yardım 

Madde 23 − 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun Geçici 20'nci maddesine tabii banka, sigorta ve 

reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar ve bunların teşkil ettikleri birlik personeli sosyal 

sigorta sandıkları; statüleri gereği yaşlılık veya malüllük aylığı bağladıkları emeklilerinden kendi adına Bağımsız 

Konutu bulunmayanlara, bu yönetmelik hükümlerine göre yardım yaparlar. 

Statü hükümleri gereği çalışır iken emekli olanlardan bağımsız konutu bulunmayanlara, çalıştıkları süre 

içinde faydalandıkları yardım süresi ve miktarları dikkate alınarak bakiye süre için Yardım Sosyal Sigorta 

Sandıklarınca yapılır. 

Bu Yönetmeliğin 7'nci maddesinin son fıkrası hükmü saklıdır. 

Çalışanlardan emekli olanlarının, yardımdan yararlandıkları süreleri ve miktarları çalıştıkları işveren 

kuruluşlarca Sosyal Sigorta Sandıkları'na bildirilir. 

Yardımın Yatırılması, Bilgilerin Tutulması 

Madde 24 − Yardım, Sosyal Sigorta Sandıklarınca, yaşlılık ve malüllük aylıklarının ödenmesine ilişkin 

esaslara göre aylık olarak tahakkuk ettirilerek Yardımın ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar, Sosyal 

Sigorta Sandıklarınca toplu olarak Türkiye Emlak Kredi Bankasındaki "İşçiler ve Emeklileri Konut Edindirme 

Yardımı Hesabı"na yatırılır. 

Adına yardım ödemesi yapılan emeklinin yardım süresi ve miktarlarına ait bilgiler Sosyal Sigorta 

Sandıklarınca tutulur. 

Sosyal Sigortalar Sandıklarınca Yapılan Yardımın Finansmanı 

Madde 25 − Sosyal Sigorta Sandıklarınca yapılan aylık yardım toplamı, yapılma tarihini takip eden bir 

hafta içinde ilgili İşveren Kuruluş veya kuruluşlara yazı ile bildirilir. Bildirim tarihini takip eden bir ay içinde 

ilgili işveren kuruluş ve kuruluşlar talep edilen yardım toplamını, Sosyal Sigorta Sandıklarına ödemek 

zorundadırlar.. 

İşveren kuruluşu bulunmayan Sosyal Sigorta Sandıklarına ait ödemeler, ilgili işveren kuruluşun 

tasfiyesini üstlenen kuruluşça yukarıdaki fıkra hükmüne göre yapılır. 

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM 

YARDIMIN KULLANDIRILMASI ESASLARI 

 

BİRİNCİ KISIM 

BANKADA TUTULACAK HESAPLAR VE YARDIMLARIN NEMALANDIRILMASI 

 

Bankada Tutulacak Hesaplar 

Madde 26 − T.Emlak Kredi Bankasında, Kurumlar ve Sosyal Güvenlik Kuruluşlarının yatıracakları 

yardımlar nedeniyle, idare adına ve fon hesabı niteliğinde; 

Devlet Memurları ve Emeklileri Konut Edindirme Yardımı Hesabı, İşçiler ve Emeklileri Konut 

Edindirme Yardım Hesabı adı altında iki ana hesap ve ayrıca bu hesaplarda biriken paraların nemalarının 

kaydına mahsus iki tali hesap açılır. Bu hesaplar Fon niteliğinde olduğundan, hesaplarda toplanan paralar için 

mevduat munzam karşılığı yatırılmaz ve bu paralar disponibilite hesabında taahhüt olarak dikkate alınmaz. 

T.Emlak Kredi Bankası bu hesaplara ilişkin kayıtlan tutmakla ve kullanımlarla ilgili olarak İdare'ye bilgi 

vermekle yükümlüdür. 

Bu hesaplarda biriken paralar, Kanunda belirtilen amaçlara uygun olarak, bu yönetmelikteki ve idare ile 

T.Emlak Kredi Bankası arasında yapılacak protokoldaki esaslara göre T.Emlak Kredi Bankasınca nemalandırılır 

ve ilgililere ödenir. 

İdare, yardıma müstehak kişilere yapılacak ödemeleri genel talimatlarla düzenler. 

Yardımın Nemalandırılması 

Madde 27 − T.Emlak Kredi Bankası; "Devlet Memurları ve Emeklilere Konut Edindirme Yardımı 

Hesabı"nda ve "İşçiler ve Emeklileri Konut Edindirme Yardımı Hesabı"nda toplanan paralan altışar aylık vadeli 

hesaplara aktanr ve bunlara aktanna tarihi itibariyle yürürlükte olan altı ay vadeli mevduata uygulanan oranda 

faiz tahakkuk ettirir. Faizleri, nemaların kaydına ait hesaplara aktarır: 

Ayrıca, idare hesaplarda toplanan paralan, Devlet Tahvili; Hazine Horosu veya Gelir Ortaklığı Senedine 

yatırmak suretiyle de nemalandırılabilir. 


Zamanında yatırılmayan yardımların, sonradan tahsili sırasında ayrıca alınan gecikme zammı ve benzeri 

meblağlar da nema hükmünde olup, nema hesaplarına kaydedilir. 

Toplanan paranın nemasının, yardıma müstehak kişiler ile kanunun uygulamasında görevlendirilecek 

kuruluşlara tahsisinin usul, esas ve oranlan Bakanlar Kurulunca tespit edilir. 

 

İKİNCİ KISIM 

YARDIMIN KULLANDIRILMASI 

Başvuru 

Madde 28 − Yardıma müstehak kişilerden bağımsız konutu bulunmayanlar adına en az 18 ay süre ile 

bağımsız konutu bulunanlar adına ise en az 36 ay süre ile yardım yapılmış olanlar aşağıdaki belgelerle T.Emlak 

Kredi Bankasına başvurabilirler. 

a) Nüfus Hüviyet Cüzdanının aslı veya onaylı örneği, 

b) Tapu Senedi, 

c) Onaylı Proje, 

d) İlgili Kurum ve Sosyal Güvenlik Kuruluşundan alacağı ve adına ne kadar süre ve miktarda yardım 

yapıldığını gösterir "Konut Edindirme Yardım Kullanım Talep Formu" (Ek: 3) 

e) Toplu Konut Fonu'ndan kredi kullanılmış ise ilgili bankadan alınacak, kredi borcunu, taksit başlangıç 

tarihini, taksit tutarını ve konutunu kullanma alanının 75 m2'yi geçmediğini gösterir belge. 

Kooperatif veya sosyal yardım kurumlarının inşa edecekleri konutlardan edinmek amacıyla bu 

kuruluşlara ortak veya üye olunması halinde; tapu senedi yerine ortak veya üyeliğe ilişkin belge ve ayrıca, inşa 

edilen konutların bir kısmının kullanım alanının 75 mz'den büyük olması halinde, yardıma müstehak kişinin 

belirlenen konutunun kullanım alanının 75 m2'yi geçmediğini gösterir noter onaylı kur'a zaptı ibraz edilir. 

Proje ibrazının mümkün olmaması halinde, konutun kullanım alanının 75 m2'yi geçip geçmediği ve 

yapının ilgili mevzuata uygunluğu T.Emlak Kredi Bankasınca tespit edilir. 

Yardımın Hangi Konutlar İçin Kullandırılacağı 

Madde 29 − Yardıma müstehak kişilere, bu yönetmeliğin 28'inci maddesinde belirtilen ve durumuna 

uyan sürelerin dolmasından sonra ve T.Emlak Kredi Bankasına başvurmaları halinde, belediye ve imar sınırlan 

içinde bulunan ve kullanım alanı 75 m2'yi geçmeyen konutların 60 m2'lik kısmı için; 

• Hazır veya inşa halindeki konutların edinilmesi amacıyla, 

• Kredi kullanarak edindiği konutun Toplu Konut Fonu'ndan alınan kredi borcunun geri ödenmesi 

amacıyla, 

Yardım kullandırılır. 

Ödenme Şekli 

Madde 30 − Bu yönetmeliğin 28'inci maddesine göre yapılan başvurular, T.Emlak Kredi Bankasınca 

incelenerek, bu yönetmelikteki hükümleri ve ilgili mevzuata uygunluğu tespit edildikten sonra; yönetmeliğin 

ekinde yer alan formda belirtilen yardım miktarı ile hesaplanacak nema tutan, def’aten yardıma müstehak kişiye 

ödenir. 

Ancak, yardımın ödenmesine konu olan konut için: 

a) Yardımın def'aten ödenmesinden sonraki bir tarihte, Toplu Konut Fonu'ndan kredi kullanılması veya 

kredi borcunun geri ödemesinin başlaması halinde; kredi borcunun geri ödenmesine başlandığı tarihten itibaren, 

yardıma müstehak kişinin talebi ile ilgili bankanın bildirisi üzerine her ay, kredi borcundan düşülmek üzere cari 

aylık yardım miktarları kadar, T.Emlak Kredi Bankası tarafından ilgili bankaya aktarma yapılır. Bu aktarma, 180 

aylık yardım süresinin dolduğu veya kredi borcunun bittiğinin ilgili banka tarafından T.Emlak Kredi Bankasına 

bildirildiği tarihe kadar devam eder. 

b) Yardım ödemesi yapılmadan önce, Toplu Konut Fonu'ndan kullanılmış bir kredi borcu mevcutsa, 

yardıma müstehak kişiye ödeme yapılmayarak, T.Emlak Kredi Bankasınca, nemalı meblağ, kredi borcundan 

düşülmek üzere def'aten ilgili bankaya ödenir. Ayrıca, izleyen aylarda hesaba yatırılacak yardımlar da yine kredi 

borcundan düşülmek üzere T.Emlak Kredi Bankasınca bekletilmeksizin ilgili bankaya aktarılır. Bu aktarma, 180 

aylık yardım süresinin dolduğu veya kredi borcunun bittiğinin ilgili banka tarafından T.Emlak Kredi Bankasına 

bildirildiği tarihe kadar devam eder. 

Ölüm Hali 

Madde 31 − Yardıma müstehak kişinin ölümü halinde, adına biriken ve kullanılmayan yardım, neması ile 

birlikte Kanuni mirasçılarına ödenir. 


Kanuni mirasçılara ödeme yapılabilmesi için veraset ilamının ve bu Yönetmeliğin ekinde yer alan (Ek: 3) 

Form'un T.Emlak Kredi Bankasına ibraz edilmesi zorunludur. 

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM 

ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER 

Bildirimde Bulunma Zorunluluğu 

Madde 32 − Kurumlar ve işverenler çalışanlarından yardımdan yararlanacak olanları, çalışanlar 

tarafından doldurulacak "Konut Edindirme Yardımı Bilgi Formu"na (Ek: 4) dayanarak tespit ederler. 

Halen çalışmakta olanlar, bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten; bu tarihten sonra işe başlayacak 

olanlar da işe başlama tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde sözkonusu Bilgi Formu'nu eksiksiz olarak 

doldurarak Kurumlarına veya işverenlerine verirler. 

Bilgi Formu'nda beyan edilen şartlarda yardımdan yararlanmayı etkileyecek şekilde bir değişiklik olduğu 

takdirde çalışanlar, bu değişikliğin tahakkuk ettiği tarihten en geç 15 gün içinde, yeni bir Bilgi Formu 

düzenleyerek Kurum veya İşverenlerine vermek zorundadırlar. 

 

Vergi, Resim ve Harç İstisnası ve Sigorta Uygulaması 

Madde 33− Yardım her türlü vergi, resim ve harçtan müstesnadır. 6'ncı maddede yer alan yardım miktarları herhangi bir kesinti yapılmaksızın, İlgili banka hesabına ödenir. Yardımın kullanılmasına ilişkin 

olarak yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtlar için Katma Değer Vergisi ödenmesi gerektiği takdirde bu vergi 

ödenecek, başka herhangi bir vergi, resim ve harç ödenmeyecektir. 

Yardıma müstehak kişi adına yapılacak yardım, vergi matrahına esas aylık veya ücrete ve sigorta primine 

esas kazanca dahil edilmez, kesenek ve karşılıkların hesaplanmasında dikkate alınmaz. 


Yardımdan Gelir Vergisi ve Sosyal Sigorta Primi kesilmez. Yardım, kıdem tazminatı hesabında nazara 

alınmaz. İşverenler, ödedikleri Yardımları Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahından indirirler. 


Toplu İş Sözleşmesine Konulmayacak Hükümler 

Madde 34 − Yardımın miktarı ile ödeme usül ve esasları hakkında Kanun ve bu yönetmelikte yer alan 

hükümler toplu iş sözleşmeleri ile değiştirilemez ve toplu iş sözleşmelerine bu konuda herhangi bir hüküm konulamaz. 


Diğer Kuruluşların Yardım Ödeme Şekli 

Madde 35-Sosyal Sigortalar Sandıklarının işvereni niteliğindeki kuruluşlar ile bünyesinde İşçi çalıştıran 

ancak, sosyal güvenlik bakımından Sosyal Sigortalar Kanunu'na tabi olmayan kuruluşlar bu yönetmelik 

kapsamına giren çalışanları için bu yönetmelikte belirtilen miktar, süre ve esaslara göre tahakkuk ettirdikleri 

yardımları, aylıkların ödendiği ayın sonuna kadar toplu olarak Türkiye Emlak Kredi Bankasındaki "İşçiler ve 

Emeklileri Konut Edindirme Yardımı Hesabı"na yatırırlar. 

Bu işyerlerinde, ay içinde işe giren çalışan için yardım, işe girdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren yapılır. Ay içinde işten ayrılan çalışana ait yardım tam olarak ödenir. 

Adına yardım yapılan çalışanın yardım sürelerine ve miktarına ait bilgiler işveren kuruluşça tutulur. 


İşveren kuruluş işten ayrılan çalışana, adına ödemiş olduğu yardım miktarlarını ve sürelerini gösterir tastikli bir belge vermek zorundadır. 


Yürürlük 

Madde 36 − Bu Yönetmelik I/1/1987 tarihinde yürürlüğe girer. 


Yürütme 

Madde 37− Bu Yönetmelik hükümleri Başbakanlık tarafından yürütülür. 



Geri Dön