27 / 04 / 2024

39 ilde asansör faciası kapıda!

39 ilde asansör faciası kapıda!

Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE) 39 ildeki muayene sonuçlan ihmaller zincirini ortaya çıkardı.49 bin 450 asansörün yüzde 73'ü yüksek risk taşıdığı için kırmızı etiket aldı.



 

Mecidiyeköy'de 10 işçinin can verdiği asansör kazası hafızalarda tazeliğini korurken Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE) 39 ildeki muayene sonuçlan ihmaller zincirini ortaya çıkardı.49 bin 450 asansörün yüzde 73'ü yüksek risk taşıdığı için kırmızı etiket aldı. bunların masında Haseki ve Samatya hastaneleri dikkat çekti. Mühürlenmesi gereken asansörlerin yüzde 90'ı, etiketler kaldırılarak kullanılmaya devam ediyor. Zaman'da yer alan habere göre kamu kurumları ve hastane asansörleri ise apartmanlardan daha kötü çıktı. Samatya ile Haseki hastanelerindeki asansörler kırmızı etikete rağmen kullanılmaya devam ediyor. 

Şişli Etfal'de yeşil etikete karşın sık sık arıza yaşanıyor. Antalya'nın Kepez ilçesinde üç yıl önce yapılan 48 dairelik  TOKİ  bloklanndaki asansörlerde eksik malzeme kullanıldığı ortaya çıktı. Ani düşmeye karşı frenleme sisteminin yetersiz olması sebebiyle 'kullanılması tehlikelidir' yazısıyla vatandaşlar uyarıldı. Ancak bina sakinleri canı pahasına asansörleri kullanmayı sürdürüyor.TSE'nin gerçekleştirdiği asansör denetimleri, tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi. Kamu kurumlarının yanı sıra apartman ve site gibi sivil binaların da yer aldığı 49 bin 450 asansör incelendi. Periyodik muayeneler sonunda asansörleri yüze 73'ü (36 bin 500'ii) can ve mal güvenliği açısından her an kaza oluşturabilecek 'tehlike' işareti olan 'kırmızı etiket'le işaretlendi.TSE uzmanları tarafından hazırlanan rapor, periyodik muayeneye alınan kamu kurumları ve hastane asansörlerinin apartmaıılardakinden daha kötü durumda olduğunu gösterdi. 


Anayurt


Geri Dön