19 / 03 / 2024

3.havalimanı dünyanın mega projelerinden biri!

3.havalimanı dünyanın mega projelerinden biri!

Davutoğlu, projeyi yerinde inceledi. 32 milyar euroyu bulan 3'üncü havaalanı projesi için, "Dünyanın mega projelerinden biri. Türkiye'nin yükselen ekonomik gücünü yansıtıyor" dedi..



İnşaatı tüm hızıyla süren yeni havalimanı çalışmalarını yerinde inceleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, dev projenin 29 Ekim 2017'de tamamlanacağını söyledi. Cumhuriyet Bayramı'na işaret eden Davutoğlu, "Dünyanın en büyük havalimanının ilk fazı tamamlandığında şölen havasıyla hizmete açacağız" dedi. Davutoğlu, düzenlenen basın toplantısında özetle şunları söyledi.


'MEGA PROJE' 

"Proje, Türkiye'nin yükselen ekonomik gücünü yansıtıyor. Gerek iş hacmi, gerek projenin mahiyeti itibariyle dünyanın mega projelerinden birisi. İstanbul'un merkezi konumu uluslararası havacılık anlamında en önemli hat haline dönüştü. Bu işin Türk firmaları açısından üstlenilmiş olması inşaat sektörümüzün de seviyesini gösterir. 10 milyar 247 milyon euro yatırım, 22 milyar euro kira bedeli, 32 milyar euroluk bir projeden bahsetmek mümkün. 150'den fazla havayolu şirketinin bu alanı kullanacağını planlıyoruz. Yılda 90 milyon yolcuyu ağırlayabilecek. 3. fazda 120 milyona, 4. faz tamamlandığında 150 milyona çıkarak dünyanın en büyük projesi olacak. Bütün bu fazların baştan iyi planlanması gerekiyor." 



'EN DOĞRU ALAN' 

Davutoğlu, projede 3 bin iş aracının faaliyet göstereceğini, ilk etapta 30 bin, işletmeye geçildiğinde 120 bin istihdam sağlanacağını söyledi. Proje tamamlandığında 5 milyon ağacın dikileceğini belirten Davutoğlu, geniş bir ağaçlandırma faaliyeti yürütüleceğini belirterek, "Burası İstanbul için en doğru alan. Bu alanda zemin değişmiş, dönüşüm geçirmiş. Şirketlerden özel olarak istediğimiz husus, bozulmuş zeminin düzeltilmesi... Burada bir çevre duyarlılığı projenin asli unsuru olarak devrede. Burası bir orman alanının havaalanına dönüşümü değil, topografyası bozulmuş bir alanın eski niteliklerine döndürülmesini ihtiva ediyor" dedi. 


'DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ'

"Finans ve kredi çalışmaları da son derece başarılı bir şekilde yürüyor. Hedef tarih olan 29 Ekim 2017'de dünyanın en büyük havalimanının ilk fazı tamamlandığında şölen havasıyla hizmete açacağız. 2017'de THY'nin 70 milyon kapasiteye ulaşması bekleniyor. Zaten açılıştan itibaren 90 milyonluk kapasitenin 70 milyonu THY tarafından kullanılacak." 


'İSİM BELLİ DEĞİL' 

"İsim konusu istişare edilir. İstanbul'a yakışan bir isim üzerinde çalışılır. Önemli olan bebeğin dünyaya gelmesi, projenin ortaya çıkması, hepimizi gururlandıracak şekilde dünyaya takdim edilmesi." 


ATATÜRK PİSTİ NE OLACAK 

"İstanbul'un mastır planı içinde kadim bir kent olması itibariyle itinayla korunması gereken bir kent. Atatürk Havalimanı'nın yeni konumu da bu dengeyi koruyacak şekilde olacaktır. Birçok kentte olduğu gibi daha küçük ölçekli işler için tanzim edilebilir, yeşil alan haline dönüştürülebilir. Bunlar istişare ile geliştirilecek hususlar. Hedef tarih 29 Ekim 2017. Burada önemli olan bir tarih vermek değil topografyanın düzeltilerek zeminin tam anlamıyla tahkim edilmesi." Davutoğlu basın toplantısının ardından şantiye alanında helikopterle inceleme gezisi yaptı. Davutoğlu, "döviz kurlarında yaşanan artışın maliyeti artırdığı bu nedenle yeniden planlama söz konusu mu" şeklindeki soruya da "Bu konuyu ele aldık. Gözden geçirmeye ihtiyaç yok" yanıtını verdi.



YERİNDE İNCELEDİ

Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile birlikte proje alanına gelen Davutoğlu, çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Görüşmelerde havalimanı inşaatını yürüten firmaların sahipleri de hazır bulundu. İşadamları Mehmet Cengiz, Mehmet Nazif Günal, Naci Koloğlu ve Mehmet Kalyoncu da Başbakan Davutoğlu'na projeyle ilgili bilgi verdi. 


DAVUTOĞLU: ERMENİSTAN ÇEKİLSEYDİ SINIR AÇILIRDI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, önceki gün gayrimüslim kanaat önderleriyle  Ankara  Palas'ta bir araya geldi. Davutoğlu'nun basına açık konuşmasının ardından toplantı yaklaşık 4 saat basına kapalı olarak devam etti. Başbakan, Ermeni diyasporası ile ilgili olarak da "Ermeni diyasporası, düşman diyaspora değil, bizim diyasporamız" diyerek Ermeni diyasporası açılımının devam edeceği mesajını verdi. Davutoğlu, 1915'le ilgili Türkiye'nin bakış açısını yinelerken, "Ermenilerin yaşadığı acıyı da hissediyoruz" dedi. Başbakan, Türkiye-Ermenistan sınırının açılmasına ilişkin olarak da "Ermeniler, bir tek rayondan (alt yönetim) bile çekilseydi, sınır açılabilirdi. Ancak bu konuda bir direnç oluştu. Türkiye Ermenileri, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinden etkilenmemeli" ifadesini kullandı.



Sabah


Geri Dön