25 / 04 / 2024

4 kişiden 3'ü bu yatırımı tercih ediyor!

4 kişiden 3'ü bu yatırımı tercih ediyor!

Cumhurbaşkanlığı’nın “Finansal Algı ve Tutumlar” araştırmasına göre memnuniyet seviyesi en yüksek yatırım araçları gayrimenkul, altın ve vadeli TL oldu. Araştırmaya göre Türkiye’de yatırım alışkanlığını ‘Az olsun garanti olsun’ düşüncesi belirliyor.



Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, 49 ilde 15 bin 41 hanede ‘Türkiye’de Finansal Algı ve Tutumlar Araştırması’ yaptı. Hürriyet'ten Erdinç Çelikkan'ın haberine göre; yüz yüze görüşmelerle Ağustos-Aralık 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen, geçtiğimiz günlerde yayımlanan araştırmada ilginç sonuçlar görüldü. 

Buna, göre Türkiye’de dövizin dalganmalara bağlı olarak olası yüksek getirisi yerine, daha sabit ve düzenli bir artış sağlayan altının daha çok tercih edildiği belirlendi.

Araştırmada ‘az olsun ama garanti olsun’ kabulünün yatırım alışkanlıklarında temel belirleyici olduğu dikkat çekti. Bu durumun, uzun vadede parayı dövizde tutmanın önündeki engellerden biri olduğunun belirtildiği araştırmada şu sonuçlar kaydedildi:

GAYRİMENKUL İLK SIRADA

“Mevcutta en çok sahip olunan yatırım araçları; gayrimenkul, altın ve vadeli TL mevduat hesabıdır. Görüşülen her 4 kişiden 3’ü sahip olduğu gayrimenkul yatırımı ile ilgili yüzde 80 ve üzerinde memnuniyet seviyesine sahiptir. Zaman zaman cazip kazançlar vaat etse de dövizin güvenilir bulunmadığı belirtilmiştir. Öte yandan, döviz, tamamen uzak durulan ve kaçınılan bir yatırım aracı da değildir. Ancak parayı uzun vadede dövizde tutma güvenilir bulunan bir yöntem olarak görülmemektedir. Araştırma bulgularına göre, mevcut yatırımlar içinde altın yüzde 17 ile gayrimenkulden sonra gelen ikinci yatırım aracıdır. Altın tercihi kadınlar, üniversite mezunları, AB sosyo ekonomik grubunun yanısıra Batı-Doğu Marmara , Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi’nde daha yüksektir. Gayrimenkul getirisinden memnuniyetini yüzde 80 ve üzerinde bildirenlerin oranı yüzde 72’dir. Aynı oran altın için yüzde 57, vadeli mevduat için yüzde 48, döviz için yüzde 45’tir.”


Geri Dön