28 / 03 / 2024

4 milyon metrekarelik ofis için İFM endişesi!

4 milyon metrekarelik ofis için İFM endişesi!

Türkiye'de tamamlanan A plus ofislerin büyüklüğü 10 milyon metrekareye ulaşırken, bu ofislerin 4 milyon metrekaresi elde kaldı. 2022'de açılması beklenen 1 milyon 200 bin metrekarelik kiralama alanı olan İFM'nin sektörün stoklarını daha da artıracağı düşünülüyor.



Sadece son 2 yılda eklenen 1 milyon metrekareye yakın ofislerle Türkiye'de tamamlanan A plus ofislerin büyüklüğü 10 milyon metrekareye çıkarken, bu ofislerin 4 milyon metrekaresinin satılmadığı belirtildi. Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; İstanbul'daki boş ofis alanı 1 milyon 500 bin metrekareye gelirken, Türkiye genelinde boşluk oranları ise 2.5 milyon metrekareyi buldu. Diğer yandan 2022'de açılması beklenen 1 milyon 200 bin metrekarelik kiralama alanı olan İstanbul Finans Merkezi'nin (İFM) sektörün stoklarını daha da artıracağı belirtiliyor. Ofis stoklarının eritilmesi için ofis alımlarında uygulanan yüzde 18 KDV'nin yüzde 8'e düşürülmesi ve İFM'nin açılışının ertelenmesi öneriliyor.

Eva

"Finans Merkezi diğer ofislerin satışını yavaşlatacak"

4 milyon metrekarelik ofis için İFM endişesi!

Eva Gayrimenkul Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı ise pandemi nedeniyle ofis pazarında canlılığın düştüğünü anlatarak, özellikle KDV indiriminin sektörde kısmi hareketliliğe neden olacağını sözlerine ekledi. Böylece mevcut stokların 4’te l'inin satılabileceğinden bahseden Yazıcı, ayrıca 2 yıl içinde açılacak olan İstanbul Finans Merkezi ile birlikte 1 milyon metrekarelik yeni ofis alanının piyasaya gireceğinden bahsetti. Yazıcı, İstanbul Finans Merkezi'nde bulunan alanların yarısının satılmış olsa dahi kalan 500 bin metrekarenin çekim merkezi olması nedeniyle talep göreceğini bunun da diğer ofis projelerinin satışını geciktireceğinden bahsetti.

JLL

"Levent -Maslak ofisleri boşalabilir"

4 milyon metrekarelik ofis için İFM endişesi!

Sektörde özellikle sigorta şirketlerinin emeklilik fonları ile yatırım amaçlı kesimin ofis alımı yaptığından bahseden JLL Direktörü Mahir Mermer, şu açıklamalarda bulundu: "Bu kesimin harekete geçmesi için de KDV indirimi ve düşük faizli kredi miktarının sağlanması gerekir. Böylece müteahhitlik firmalarının ellerindeki ofis stoklarının yüzde 25'ini satabilir" dedi. 2022 yılında 1milyon 200 bin metrekare kiralama alanına sahip Finans Merkezi'nin açılacağını belirten Mermer, İFM'nin 600 bin metrekarelik bölümünün teknokentler gibi vergi avantajları sunan ofislerlerin kiralanacağını söyledi. Mermer, “Bu nedenle İstanbul'da Maslak ve Levent'te bulunan pek çok ofis buraya gitmek isteyecek. Bu da bu bölgeleri boşaltır. Ayrıca Ankara'daki bankaların taşınmasından dolayı da büyük bir boşluk oluşacak. Dolayısıyla ekonomi düzelip şirketler yeniden büyüyene kadar Finans Merkezi'nin açılışı ertelenmeli.''

KONUTDER

"Ticaretin yavaşlaması ofisleri vurdu"

4 milyon metrekarelik ofis için İFM endişesi!

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sur Yapı Başkanı Altan Elmas, her ne kadar pandemi nedeniyle sıkıntı olsa da bazı şirketlere kiralamak yerine satın almanın daha uygun olacağından bahsetti. Elmas, “Serbest meslek sahipleri, yatırımcılar almak isteyebilir. Bunun için de devletin KDV'yi yüzde 8 ya da yüzde 1'e indirmesi gerekir. Böylece hem ofis ve dükkan stokları eritilebilir hem de devlet KDV geliri elde eder" diye konuştu. 

İstanbul Finans Merkezi'nde inşaat 18 ayda tamamlanacak!

Ofisler terk edilmiş köylere mi dönecek?


Geri Dön