25 / 04 / 2024

4 soruda 10 yıllık kiracının tahliyesi!

4 soruda 10 yıllık kiracının tahliyesi!

Gayrimenkul sahipleri oturan kiracılarını belirli nedenlerle evden çıkarma hakkına sahip oluyor. Peki 10 yıllık kiracı nasıl tahliye edilir? 10 yıllık kiracı tahliye şartları nedir? diyorsanız işte yanıtı...



Mevcut yasal düzenlemelere göre, ev sahibi kiracısını ancak belli durumların söz konusu olması durumunda evden çıkarabiliyor. 

 

Ancak, kendi veya ailesinin ihtiyacı, yeni malikin gereksinimi, taşınmazın yeniden inşası ve tadilatı ile kiracının kira bedelini ödememesi gibi durumlarda mal sahibi kiracısının tahliyesini isteyebiliyor. 

 

Peki 10 yıllık kiracı nasıl tahliye edilir? 10 yıllık kiracı tahliye şartları nedir? diyorsanız işte yanıtı...

 

1- 10 yıllık kiracı nasıl tahliye edilir?

 

Ev sahipleri on yıllık kiracılarının tahliyesini 2014 Temmuz'da yürülüğe yeni konulan bir uygulamayla herhangi bir gerekçe göstermeden yapabiliyor.

 

2-10 senelik kiracının tahliyesi için kaç gün önceden bildirim yapmak gerekir?

 

On yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebiliyor.

 

3- 10 yıllık kiracı tahliye maddesi

 

MADDE - 347
Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 

 

Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.

 

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.

 

Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.

 

4-10 yıllık kiracı tahliye kararına itiraz edebilir mi?

 

10 yıllık kiracı sını çıkarmak isteyen ev sahibinin yapması gereken tek şey her uzama yılının bitiminden en az üç ay öncesinde yazılır bir şekilde bildirimde bulunmak.

Bu şekilde kendisinde ihtar çekilen kiracıların, itiraz etme hakkı bulunmuyor.


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com 
 


Geri Dön