26 / 04 / 2024

4 yılda inşası planlanan demiryolu hatları TBMM'de!

4 yılda inşası planlanan demiryolu hatları TBMM'de!

Demiryolu projelerine ve 2020-2024 yıllarında inşası planlanan demiryolu hatları meclis gündemine taşındı. CHP'li Gök, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP  Ankara  Milletvekili Levent Gök, demiryolu projelerine ve 2020-2024 yıllarında inşası planlanan demiryolu hatlarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Gök, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Gök '' Doğu Karadeniz bölgesinde yaşayan yurttaşlarımız Samsun - Sarp arasına bir demiryolu hattı inşa edilmesini talep etmektedirler. Özellikle bölgedeki esnaf ve sanatkârlar Doğu Karadeniz’in kalkınmasının bu hattın inşasına bağlı olduğunu ifade etmekte, Karadeniz - Tiflis - Bakü tren yolu projesinin genişletilerek Çin’e uzanacak bir hat haline getirilmesiyle ülke ekonomisine büyük katkı sağlanacağının altını çizmektedirler'' diye konuştu.

Gök, şu açıklamalarda bulundu: ''Ülkemizde demiryolu hattı eksikliğinin ağır bir şekilde hissedildiği bir diğer bölge ise Batı Akdeniz’dir. Türkiye turizminin kalbinin attığı bir bölge olan Batı Akdeniz’in demiryolu hattıyla iç kesimlere bağlanması bölgeyi lojistik açıdan güçlendirecek, kıyı hattını boydan boya geçecek bir hat ise turizm potansiyelini yukarıya taşıyacaktır. Dünya’nın en çok turist çeken şehirlerinden biri olan Antalya’nın tren hatlarıyla diğer bölgelere bağlanması sözü geçen turizm potansiyelinden diğer şehirlerin de yararlanmasını sağlayacak, özellikle yabancı turistlerin daha uzun süre konaklaması ile turizm gelirlerinde önemli artışlar sağlanabilecektir. Projesi hazır olan hatların hızla inşa edilmesi talep edilmekte, demiryolu hattına bağlantısı bulunmayan bölge ve şehirlerin ivedilikle ulaşım eksiklerinin giderilmesi beklenmektedir.''

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök'ün soruları:
1. İnşası için gereken hazırlıkların tamamlanmasına rağmen yapımına başlanmamış demiryolu hattı projesi sayısını ve bu hatların güzergâhlarını açıklar mısınız?

2. Proje hazırlıkları devam eden demiryolu hattı sayısını ve bu hatların güzergâhlarını açıklar mısınız?

3. İnşası devam eden demiryolu hattı sayısını ve bu hatların güzergâhlarını açıklar mısınız?

4. 2020, 2021, 2022, 2023 ve 2024 yıllarında inşa edilmesi planlanan demiryolu hatlarının uzunluğu kaç kilometredir?

5. 2020, 2021, 2022, 2023 ve 2024 yıllarında inşa edilecek demiryolu hatları için öngörülen yatırım miktarlarını açıklar mısınız?

6. Doğu Karadeniz ve Batı Akdeniz’deki demiryolu hattı eksikliklerinin giderilmesi için yürütülen çalışmaları açıklar mısınız?
 


Geri Dön