24 / 04 / 2024

Fikirtepe'de 4 yılda sadece 3 bin bina yıkıldı!

Fikirtepe'de 4 yılda sadece 3 bin bina yıkıldı!

2010'dan bu yana kentsel dönüşüm sürecindeki Fikirtepe'de, belediye ekipleri metruk binalardan Suriyelileri çıkarıp Tuzla'ya taşımak için bugün düğmeye basıyor. Fikirtepe'de 4 yılda sadece 3 bin bina yıkılabildi...



2010'dan bu yana kentsel dönüşüm sürecindeki Fikirtepe'de, belediye ekipleri metruk binalardan Suriyelileri çıkarıp Tuzla'ya taşımak için bugün düğmeye basıyor. Belediye, şirketlere yazı gönderip "Biz boşalttıktan sonra yıkım için hazır olun" dedi İstanbul'un en büyük kentsel dönüşüm projesi olarak lanse edilen ancak sürekli olarak sorunlarla boğuşurken bir de Suriye'den kaçanların istilasına uğrayan Fikirtepe bölgesinde Kadıköy Belediyesi ile Kaymakamlık devreye giriyor. 


Kadıköy Belediyesinden Fikirtepe'de projeleri bulunan inşaat şirketlerine gönderilen yazıda, bölgenin Suriye vatandaşlarından arındırılacağı, bunun ardından inşaat şirketlerinin de yıkım işlemlerini sağlamaları istendi. 


HAZIRLIKLAR İÇİN BİR GÜN ERTELENDİ 


Belediye tarafından gönderilen yazıda, "Kadıköy İlçesi Fikirtepe Mahallesi'nde Kentsel Dönüşüm projelerinin başlatılması üzerine mahallede yıkım kararı alman ancak yıkım işleri gerçekleştirilmemiş olan binalarda Suriyeli vatandaşların sağlıksız koşullarda barındığı, madde bağımlısı gençlerin ve sokakta yaşayan çocukların bu riskli yapıları mesken tuttuğunu belirtilmektedir. Bu nedenle riskli alanlarda bulunan ve can ile mal güvenliğini tehdit eden metruk yapıların tahliyesi belediyemiz ve emniyet güçleri tarafından sağlanacaktır" denildi. 


Yapılan açıklamada inşaat şirketlerinin tahliye edilecek binaların yıkım işlemlerinin sağlanması için müteahhitliğini yaptıkları parsellerde araç ve ekipmanlarıyla hazır olmaları da istendi. Toplanan Suriyeli vatandaşların Tuzla'daki bir kampa götürüleceği de ifade ediliyor. Şirketlere gönderilen yazıya göre dün yapılması gereken operasyonun bölgedekilerin hazır olması için bugüne ertelendiği öğrenildi. 



4 yılda sadece 3 bin bina yıkılabildi



Kadıköy Fikirtepe'de 2010 yılında başlayan kentsel dönüşüm sürecinde 4 yıl geçmesine karşın hiçbir proje bitirilebilmiş değil. Fikirtepe'de Eğitim, Dumlupınar ve Merpenköy Mahalleleri'ni kapsayan kentsel dönüşüm projesi 2010 yılında İBB tarafından gündeme getirildi. 2011 yılının başında Fikirtepe'ye yüzde 10 ile 80 arasında imar artışı getiren plan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçmişti. 2014 yılının başında bakanlık, bölgedeki işlemleri hızlandırmak için yetkilerini tekrar İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devretti. Bu yılın şubat ayında yani proje açıklandıktan 4 yıl sonra 'yıkım ve temel atma töreni' yapıldı. 61 yapı adasına bölünen Fikirtepe'de sadece 4 adada toplam 3 bin binanın tamamen yıkımı yapılabildi. En son geçtiğimiz günlerde süreci hızlandırmak üzere bölgede yaşayanlara şirketlerle anlaşmaları için 15 gün süre verilmişti. 


Ünsal Ereke/ Habertürk 


Geri Dön