28 / 03 / 2024

40 şehire Kültür Han projesi geliyor!

40 şehire Kültür Han projesi geliyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, şehirlerdeki cazibe noktalarını artırmak için harekete geçti. 40 şehirde yapılacak Kültür Han projesi için 650 milyon TL harcanacak.



Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından şehirlerdeki cazibe merkezlerini artırmak için Kültür Han projesi hayata geçiriliyor. 


40 şehirde yapılacak Kültür Han’ların ilki Hatay’da hayata geçecek. Projede 300 bin kitaplık kütüphane, sergi sarayı, kongre merkezi, sinema ve tiyatro salonu, kafe ve 40 butik dükkân yer alacak. Projenin avlusunda ise şadırvan ve ağaçlar bulanacak.


Her biri ortalama 6 bin metrekare arazi üzerine inşa edilecek olan projelerin ilk Hatay'da hayata geçecek. 40 Kültür Han projesinin maliyeti ise 650 milyon TL'ye ulaşacak.


Hatay'da  çalışmalara başlanacak ilk projenin 2018'de tamamlanması planlanıyor. Handaki butik dükkânlar kadınlar tarafından işletilecek. Handa, engelliler için özel bölümlerin de olacak. 24 saat boyunca açık kalması planlanan hanların  yaşayan bir mekân olarak canlı tutulması hedefleniyor.


Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, proje ile ilgili olarak "Turistler tarihi dokuyu yansıtan mekânları görmek istiyor. Bu hanlar şehrimize bir doku kazandırırken turistler için de bir cazibe merkezi olacak" dedi. Han mimarisinin Osmanlı'dan miras kaldığını hatırlatan Yayman, "Tarihi niteliğinin yanı sıra çok fonksiyonel olan bu hanlar 24 saat yaşayacak. Çocuk, kuş ve su sesi birbirine karışacak. Kahve ve kitap kokusu yan yana gelecek" açıklamasında bulundu.


Hanlarda kadınlara pozitif ayrım yapılacağının altını çizen Yayman, "Kendi el emeğiyle aile ekonomisine katkıda bulunmaya çalışan kadınlarımız var. Bu handa kadınlarımız için butik işletmeler açacağız ve yaptıkları el emeği dantelleri, salçaları, tarhanaları, reçelleri satacaklar. Bu hem kültürel değerlerimizi korumamızı hem de kadınlarımıza iş alanı açmamızı sağlayacak" diye konuştu.




Sabah


Geri Dön