25 / 04 / 2024

42. Cadde Gayrimenkul Yatırım Fonu tanıtıldı!

42. Cadde Gayrimenkul Yatırım Fonu tanıtıldı!

TORKAM 42. Cadde Gayrimenkul Yatırım Fonu toplantısı tanıtım toplantısı bugün gerçekleşti. İşte toplantı detayları...



TORKAM 42. Cadde Gayrimenkul Yatırım Fonu toplantısı bugün Çırağan Sarayı'nda gerçekleşti Toplantıya, Global Menkul Değerler Portföy Yönetimi Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Braida Fernandez, Global Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Erol Göker, Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, Torkam İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Dereli katıldı.

Toplantıda konuşan Gaye Braida Fernandez, gayrimenkul yatırım fonları ile çok uzun zamandır ilgilendiklerini, bu fon için de uzun bir süre araştırma yaptıklarını söyledi. Fonu hayata geçirene kadar bir çok alışverişi merkezi projelerine baktıklarını da söyleyen Fernandez, fonda kendilerini heyecanlandıran şeylerin lokasyon, konsept, getiri gibi şeyler olduğunu söyledi.

42. Cadde Gayrimenkul Yatırım Fonu tanıtıldı!

Kurucuların da bu işin içinde bulunduğuna dikkat çeken Fernandez, "Eğer bu işe inanmasalar bu işe güvenmeselerdi içinde olmazlardı" dedi.

Fonların süreli ya da süresiz olduğunu söyleyen Gaye Braida Fernandez, "Biz süreli olanı seçtik. 5+2 toplam 7 yıl olarak belirledik. Gayrimenkul yatırımı değerini zamanla buluyor." diye konuştu.

Global Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Erol Göker, ise gayrimenkul yatırım fonlarının para ve sermaye piyasası ile gayrimenkul piyasasının bir arada olmasını sağlayacağını söyledi. Göker, Türkiye'de şimdiye kadar gayrimenkul piyasası ile sermaye ve para piyasalarının ayrı olarak işlediğini belirtti.

42. Cadde Gayrimenkul Yatırım Fonu tanıtıldı!

Dünyadaki dev yatırımcıların yatırım yapacak alanlara ihtiyacı olduğunu söyleyen Göker, "Dünyada dev bir baraj var, içi sermaye dolu, bizim bu sermayeyi bu barajdan Türkiye'ye çekmemiz lazım." dedi. Göker Türkiye ekonomisinin canlı ve güvenilir olduğunu da sözlerine ekledi.

Yatırımcılar ne arar sorusuna da cevap veren Göker, bu maddeleri şu şekilde sıraladı: Güvenlik, yönetimin ehil ellerde olması, şeffaflık ve hesap verilebilirlik.

 

42. Cadde Gayrimenkul Yatırım Fonu tanıtıldı!

 

“Güçlü ve küresel vizyona sahip çekirdek yatırımcılar”

GYF’lerin kurumsal, şeffaf, güvenilir ve profesyonel yapılarıyla öne çıktığını söyleyen Torkam İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Dereli, “Bu doğrultuda, Torkam 42. Cadde Ticari Gayrimenkul Yatırım Fonu’nu güçlü ve küresel vizyona sahip üç kurucu yatırımcıyla hayata geçirmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. Torkam İnşaat olarak, geliştirdiğimiz projelerde kurucusu olduğu GYF vasıtasıyla, projelerimizin primlendirme potansiyelini tüm müşterilerimize ve nitelikli yatırımcılara arz ediyoruz. Yatırımcı sıfatı ile de sektöründeki başarılarını pekiştiren şirketimiz, hedeflerini gerçekleştirme ve yeni hedefler belirleme yolunda modern yatırım enstrümanlarını yakından takip ediyor ve hayata geçiriyor” dedi.

 

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum ise toplantıdaki konuşmasında, Emlak Konut olarak, Ankara, Nevşehir, İzmir, Niğde, Antalya gibi yerlerde projeler yapmaya başladıklarını ve bunlara devam edeceklerini söyledi. 

Anadolu'daki projelerinden birinin Konya Temaşehir projesi olduğunu söyleyen Kurum, konum itibariyle Konya’ya değer katan bir proje olduğunu belirtti.

 

Tarihin en yüksek hasılatı

 

Kurum, geçen yıl 1 milyon metrekare brüt alana karşılık 7 milyar 400 lira ciro elde ettiklerini ve tarihin en yüksek hasılatını yakaladıklarını belirterek “2018 hedeflerimizde ilk çeyrekte 1 milyar 140 milyon TL satış hedefimiz vardı. 1 milyar 50 milyon TL oldu. 144 bin metrekare bağımsız bölüm satış hedefimiz vardı. Bu da 151 bin metrekare oldu.” dedi.

 

42. Cadde Gayrimenkul Yatırım Fonu tanıtıldı!

 

Kurum konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Bu gerçekten önemli bir proje, biz de Gayrimenkul Yatırım Fonu'nu ciddi anlamda önemsiyoruz. Neden böyle bir ihtiyaç çıktı, belki ordan başlamak lazım. Biliyorsunuz bizim birçok projemizde konutun dışında özel okullar, hastaneler, alışveriş merkezleri bulunuyor. Sosyal donatılar ve ticari alanlar da yapıyoruz. Kar oranının iyi projelerde yüzde 10-15 olduğunu düşünürseniz, satış anlamında son 2-3 senedir faizlerin yüksekliğinden kaynaklı vadelerin uzaması, nakit akışında da geriye atılmaya neden oldu. Uzun vadeler yapılmak zorunda 60 ay 0 faiz imkanı sunuluyor ama proje 36 ayda tamamlanıyor. Bu bir finans problemi, burada bir döngüsel problem var. 

Bugüne kadar Ticari bölümleri bağımsız bölüm bazında sattıklarını söyleyen Kurum, yine bu şekilde satışların olacağını fakat 42. Cadde'nin konum itibariyle bütünsel düşünülmesi gereken bir proje olduğunu söyledi. Kurum, "Biz 42. Cadde'yi dükkan bazında satabilirdik ancak şunu gördük, yönetim planıyla bunu ne kadar işlesek de ilerde sınırlandığınız çerçeve tam olarak çalışmıyor. Mesela bir market, manav koyuyorsunuz ancak bu çerçeve talepler, kiracı durumu gibi nedenlerle değişebiliyor. Bir eczane diye hesaplıyorsunuz ancak bir bakıyorsunuz 3 tane eczane olmuş. Böylece de değeri de etkiliyor.”dedi.

Gayrimenkul Yatırım Fonu'nun konut sertifikası olmadığını söyleyen Kurum, “100 milyon lira üzerinde yatırımlarda bireysel yatırımcı bulmak oldukça zor. Biz de böyle bir fon kurmaya karar verdik. Birçok yatırımcıyı bir araya getirerek, süreçte değerleneceğine inandığımız bir yatırım aracına ortak olmalarını istedik. Bizim de ortak oldğumuz bir işletmeye gelin ortak olalım diyoruz. Bu işin sonunda herkesin kazanması lazım. Bunun yüzde 10,5’i bizde, yüzde 24, 5’i TORKAM'da, Global Menkul Değerler ise yüzde 5 hissesine sahip. Kalan yüzde 60 ise yatırımcıya arz edilecek.” diye konuştu.

 

Ceren YÖRÜK/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön