28 / 03 / 2024

5 maddede sertifikayla nasıl ev alınır?

5 maddede sertifikayla nasıl ev alınır?

Konutta metrekare yani ‘pay’ satışına imkan veren gayrimenkul sertifikası, inşaat firmasına faizsiz finansman sağlayacağı için yüzde 20 daha ucuza ev sahibi yapacak. Peki sertifikayla nasıl ev alınır?



Türkiye’de evlerin paylara bölünerek satılmasının yani metrekare ile konut sahibi olmanın ve projelere yatırım yapmanın önünü açan gayrimenkul sertifikası dönemi başlıyor.  TOKİ  öncülüğünde Makro İnşaat’ın Park Mavera 3 projesinde uygulanacak gayrimenkul sertifikasının ilk ihracı Vakıf Yatırım tarafından 29-31 Mart tarihleri  arasında gerçekleştirilecek. İlk sertifikanın pay başına fiyatı 42.5 lira olacak. 


Gayrimenkul sertifikaları inşaat firmalarına finansman sağlamada önemli kaynak oluşturacak. Bu durumdan ev almak isteyenler de kârlı çıkacak. Kredisiz finansmanı alan firma inşaatı daha ucuza mal edecek.


İndirimi fiyata yansıtacak

İlk pay ihracını yapacak olan Vakıf Yatırım’ın Genel Müdürü Kemal Şahin, sertifika ile alınan konutun ortalama yüzde 20 daha ucuz olacağını ifade etti. Şahin, bu indirimin nasıl sağlanacağını şöyle anlattı: “İnşaat firmalarının fonlanma imkanları son yıllarda daraldı. Krediye erişim imkanları zorlaştı, faiz oranları yükseldi. Bu durum inşaat maliyetini yükseltti. Ayrıca satışlar eskisi gibi hızlı olmadığı için firmalar tedarikçilerle daha uzun vadeli çalışmaya başladı. Bu da ev fiyatlarını yükseltiyor. Sertifikla modeliyle inşaat firması ihtiyaç duyduğu fonu yatırımcıdan topluyor. Böylece bankaya faiz, tedarikçiye vade farkı ödemiyor ve inşaat daha ucuza mal ediliyor. Bu yöntemle elde edilen iskontoyu yatırımcıya, vatandaşa yansıtarak daha ucuz konut almasını ya da konut yatırımı yapmasını sağlıyor.”


50 lirayla bile pay almak mümkün

GAYRİMENKUL sertifikası ile vatandaşın bütçesi kadar yatırım yapabileceğini söyleyen Kemal Şahin, şunları söyledi: “Herkes kendi gelirine göre kafasında bir ödeme planı yapar gibi sertifika biriktirebilir. Paraya ihtiyacı olduğunda kolaylıkla borsada satar. Tasarruf aracı olarak yatırım yapar. Evrak yok, vergi yok, beyanname yok. 50 TL’si olan da 500 bin TL’si olan da yatırım yapabilir. Ev sahibi olmak istemeyip yatırım yapanlar projenin değer artışından faydalanabilir. Yüksek fiyatlı projelerden konut almak zorlaştı, gayrimenkul sertifikası sayesinde tüketici için ev satın almanın imkansız olduğu projelere bile yatırım yapılabilecek şartların oluştu.”


10 firma daha yolda

GAYRİMENKUL sertifikası ilk olarak TOKİ öncülüğünde başlıyor. Yeni bir finansman yöntemi olan sertifikaya özel sektör de büyük ilgi gösteriyor. Kemal Şahin, “Özel sektörden büyük firmalarla da görüşmelerimiz sürüyor. Şu anda 10 firma ile masadayız. Kesinleşince isimlerini açıklarız ancak ikinci sertifika ihracı yapma ihtimalimiz çok yüksek” diye konuştu.


1 metrekare 100 sertifika

KEMAL Şahin, inşaat firmasıyla ortalama metrekare fiyatının pazarlığını yaptıklarını belirterek, sertifika adet fiyatını ortalama metrekare fiyatına göre belirlediklerini söyledi. Park Mavera 3 projesinde ortalama metrekare fiyatının 4 bin 250 lira olduğunu belirten Şahin, “Buna göre sertifika fiyatını 42.5 lira olarak belirledik.


1 metrekare 100 sertifika ile alınabilecek. 1 metrekareyi 100’e bölerek düşük rakamlarla yatırım yapılabilmesinin önünü açtık. Diyelim ki daire fiyatı 600 bin lira. Sertifika fiyatı da 42.5 lira. Bunu bölerek kaç sertifika ile daire alınabileceğini söylüyoruz” dedi. Şahin, hangi dairenin kaç bin sertifika ile alınacağını izahname ile açıklayacaklarını ifade etti. Öte yandan yeterli sertifikayı biriktirerek ev almak isteyenler yüzde 1 KDV ve tapu harcı ödeyecek.


Sertifikayla nasıl ev alınır?

  1. Projelerde sertifika ile satış başlamadan önce hangi dairenin kaç sertifika ile alınabileceği tek tek belirlenecek.
  2. Örneğin, ‘1 numaralı daire için sertifika miktarı 10 bin adettir’ denilecek.
  3. Ev almak isteyen bu miktara göre sertifika toplayacak, almak istediği daire için başvuru yapacak.
  4. Aynı daireyi farklı kişiler isterse, başvuru önceliği esas alınacak.
  5. Proje tamamlandığında yeterli miktarda sertifika varsa tapu harcı ve KDV ödenip ev teslim alınacak.


Yeterli sertifika yoksa ne olacak?

  1. Ev alacak kadar sertifikası olmayanlar sertifika adedinin değerini alacak.
  2. Bunun için projedeki sertifikalı satış kotasında bulunan daireler açık artırma ile satılacak.
  3. Açık artırmadan elde edilen gelirle sertifika sahiplerine paraları ödenmiş olacak. 


Vatan 


Geri Dön